Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ρεσιτάλ Πιάνου Σταύρου Λαπαρίδη

Ρεσιτάλ Πιάνου Σταύρου Λαπαρίδη

0

Την Πέμπτη στην Οικία Χατζιδάκι

Ρεσιτάλ πιάνου με τον Σταύρο Λαπαρίδη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019, στις 20:00, στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης Οικία Μ. Χατζιδάκι.

Ο Σύλλογος Φίλων Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης επιθυμώντας να συνεισφέρει για άλλη μια φορά στα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης μας, προσφέρει μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στην μουσική του Franz Liszt.

Ελεύθερη Είσοδος.

Βιογραφικό Σημείωμα Σταύρου Λαπαρίδη

Ο Σταύρος Λαπαρίδης γεννήθηκε στη Δράμα όπου και ξεκίνησε τα μαθήματα πιάνου. Το 2001 πήρε το δίπλωμα πιάνου από το Ωδείο Ανατολικής Μακεδονίας από την τάξη του Λάμπη Βασιλειάδη και το βαθμό «Άριστα». Είναι επίσης κάτοχος πτυχίου Αρμονίας με το βαθμό «Άριστα». Συνέχισε τις σπουδές πιάνου το 2001 στη Γερμανία, απ’ όπου απεφοίτησε με το καλλιτεχνικό (ΔΟΑΤΑΠ 33-80/2012) και το σολιστικό δίπλωμα σπουδών (ΔΟΑΤΑΠ 33-652) τον Ιούνιο του 2008. Από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι τον Μάϊο του 2012 φοίτησε στο University of Nebraska-Lincoln (UNL) με δύο υποτροφίες, από το UNL και από το μέγαρο μουσικής “Lied Center of Performing Arts” στο Lincoln/Nebraska κοντά στον Dr. Paul Barnes. Tον Μάιο του 2010 απόκτησε τον τίτλο Master of Music (ΔΟΑΤΑΠ 33-648) και τον Μάιο του 2012 αποφοίτησε από το UNL με τον τίτλο Doctor of Musical Arts (ΔΟΑΤΑΠ 33-649). Στο διάστημα αυτό εργάσθηκε ως βοηθός καθηγητού διδάσκοντας πιάνο σε φοιτητές της ειδίκευσης του πιάνου.

Διακρίθηκε με το δεύτερο πανελλήνιο βραβείο στους πανελλήνιους καλλιτεχνικούς μαθητικούς αγώνες το 1999 του υπουργείου εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων. Κέρδισε ειδικό βραβείο στον διαγωνισμό πιάνου Carl C. Bechstein στο Tübingen της Γερμανίας, τον Ιανουάριο του 2007 και αποδέχθηκε πρόσκληση για ένα σόλο ρεσιτάλ πιάνου με έργα Beethoven και Brahms. Κατόπιν, ο Γερμανικός τύπος Schwäbisches Tagblatt χαρακτήρισε τον πιανίστα για το ρεσιτάλ αυτό ως «ιδανικό ερμηνευτή της ρομαντικής εποχής» και πιανίστα «που κινείται μακριά από αδειανή δεξιοτεχνία.

Το 2008 και το 2011 κέρδισε τον διαγωνισμό κοντσέρτου στο πανεπιστήμιο της Nebraska-Lincoln και ερμήνευσε το τέταρτο κοντσέρτο Beethoven και το δεύτερο κοντσέρτο Liszt για πιάνο, αντίστοιχα με τη συμφωνική ορχήστρα του UNL. Κατά την διάρκεια των σπουδών του κατατάχθηκε μέσα στο 15% των καλύτερων φοιτητών του UNL και τον κάλεσαν να γίνει μέλος της Golden Key International Honor Society. Συμμετείχε τον Απρίλιο του 2010 στο εθνικό φεστιβάλ πιάνου «Celebrating Chopin and Schumann», που διοργάνωσαν η American Liszt Society και το UNL και ερμήνευσε σπουδές για πιάνο των Liszt και Ligeti, στο Μέγαρο Μουσικής «Lied Center of Performing Arts» στο Lincoln/Nebraska. Στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη στα ΜΜΕ του Lincoln/Nebraska, η οποία μεταδόθηκε στη τηλεοπτική σειρά «Nebraska stories series» τον Σεπτέμβριο του 2010 στη Nebraska.

Επίκεντρο του ρεπερτορίου του είναι η ολοκλήρωση του κύκλου των σπουδών για πιάνο του György Ligeti. Έχει κάνει έρευνα στην εξέλιξη του μουσικού ύφους και στυλ στην μουσική του Ligeti με θέμα «Εξέλιξη και καθιέρωση μιας νέας μουσικής γλώσσας: οι Σπουδές για πιάνο του G. Ligeti» και έγραψε τη διδακτορική του εργασία με θέμα «Ο ρόλος του υπαινιγμού στην πιανιστική μουσική του Ligeti».

Έχει ολοκληρώσει παράλληλα ως δευτερεύουσα ειδικότητα τους τομείς Μουσικοθεωρίας και Μουσικοϊστορίας κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο UNL.

Αποδέχτηκε την πρόσκληση του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και του Συλλόγου των φίλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης διά των κ.κ. Χρήστου Σαμαρά και Κων/νου Ζέρβα αντίστοιχα, και ερμήνευσε όλες τις σπουδές για πιάνο του György Ligeti σε ένα σόλο ρεσιτάλ πιάνου στη Θεσ/νίκη το Μάιο του 2012. To ρεσιτάλ επαναλήφθηκε και στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου 2012 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η Οικονομική Express τον χαρακτήρισε ως «ένα ελληνικό πιανιστικό φαινόμενο… κάτοχο αισθητώς περισσότερων φυσικών και επίκτητων προσόντων από όσα απαιτεί μία διεθνής σταδιοδρομία». Τον Νοέμβριο του 2012 αποδέχθηκε πάλι πρόσκληση του Α.Π.Θ. και της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών να δώσει ένα ρεσιτάλ πιάνου σύγχρονης μουσικής με έργα Ελλήνων συνθετών. Τον Απρίλιο του 2013 αποδέχθηκε πρόσκληση από τον Δήμο Πρέβεζας να δώσει ρεσιτάλ πιάνου και master class σε μαθητές πιάνου στο πολιτιστικό κέντρο Πρέβεζας. Τον Οκτώβρη του 2014 αποδέχθηκε πρόσκληση από το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας για ένα ρεσιτάλ πιάνου στο Δημοτικό ωδείο Δράμας καθώς επίσης και πρόσκληση από το Ιόνιο πανεπιστήμιο, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, για ένα master class και ένα ρεσιτάλ πιάνου στην Ιόνιο Ακαδημία στην Κέρκυρα. Τον Απρίλιο του 2015 κέρδισε το τρίτο βραβείο στο διαγωνισμό eMuse – Online Music Competition. Το καλοκαίρι του 2015 εμφανίστηκε ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης ερμηνεύοντας Rachmaninoff κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 στο Μουσικό Σχολείο Δράμας.

Πρόσφατα περάτωσε μεταδιδακτορική έρευνα πάνω σε θέματα Εκτελεστικής Πρακτικής της πιανιστικής μουσικής του 18ου αιώνα υπό την εποπτεία των κ. Λάμπη Βασιλειάδη και Νίκου Τσούχλου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα. Διδάσκει υποχρεωτικό πιάνο και πιάνο ως όργανο επιλογής στο Μουσικό Σχολείο Δράμας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μνημόσυνο για τους ιδρυτές και ευεργέτες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Η τελετή μνημοσύνου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2024, στις 10:00, στον Ιε…