Λείπουν 9 νηπιαγωγοί – Θα καλυφθούν από εκπαιδευτικούς των ολοήμερων.
40 κενά σε εκπαιδευτικούς στα Γυμνάσια – Λύκεια – ΕΠΑΛ
5.300 παιδιά στα δημόσια σχολεία της Ξάνθης – 760 τα …πρωτάκια
7.760 παιδιά φοιτούν στις μονάδες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού. Μείωση των εγγραφών στα μειονοτικά σχολεία
Σήμερα 11 Σεπτεμβρίου χτυπά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της χώρας για το νέο σχολικό έτος 2019-2020. Πρώτο κουδούνι σήμερα για τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια τα λύκεια και τα ΕΠΑΛ της Ξάνθης και όπως μας διαβεβαιώνουν από τα Γραφεία της Πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλα τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά. Να σημειώσουμε ότι ο επίσημος Αγιασμός παρουσία των Αρχών για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει οριστεί στο 12ο Δημοτικό σχολείο και ο επίσημος Αγιασμός της Δευτεροβάθμιας στο 1ο Γυμνάσιο.
Οι αρρυθμίες: Λείπουν 9 νηπιαγωγοί – Θα καλυφθούν από εκπαιδευτικούς των ολοήμερων
Όπως μας πληροφορεί η προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Ξάνθης κα Δήμητρα Ντομπρίκη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Σε πρώτη φάση έχουν οριστεί 120 αναπληρωτές και είναι στις θέσεις τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί οι περισσότερες θέσεις εκτός από κάποιες ελάχιστες ώρες σε ειδικότητες.
Μια… αρρυθμία μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι δεν έχουν διοριστεί ακόμη 9 νηπιαγωγοί σε ισάριθμα νηπιαγωγεία του νομού. Όπως διευκρινίζει όμως η κα Ντομπρίκη: «Θ’ ανοίξουν όλα τα νηπιαγωγεία. Θα χρησιμοποιήσουμε σε πρώτη φάση και μέχρι να οριστούν οι 9 νηπιαγωγοί, εκπαιδευτικούς από τα ολοήμερα».
Η επάρκεια σε βιβλία είναι πλήρης καθώς έχουν παραληφθεί από τον Ιούνιο.
100 νήπια στα αζήτητα λόγω της προσχολικής αγωγής που δεν εφαρμόζεται στο δήμο Ξάνθης
Ως παρενέργειες της προσχολικής αγωγής που δεν έχει ενταχθεί ο δήμος Ξάνθης με την προηγούμενη δημοτική αρχή να επικαλείται έλλειψη αιθουσών είναι το φαινόμενο να μένουν στον «αέρα» 100 νήπια καi περιφέρονται από Παιδικό σε Παιδικό με voucher ή χωρίς για να ενταχθούν στην διαδικασία της προσχολικής αγωγής που από του χρόνου θα είναι υποχρεωτική και στην Ξάνθη. Αυτό δημιουργεί ταλαιπωρία στους γονείς και «πονοκέφαλο» στους αρμόδιους που πρέπει να προετοιμάσουν όλη την διαδικασία και να εξευρεθούν χώροι ώστε να εφαρμοστεί από του χρόνου.
Διαχρονική «πληγή» το στεγαστικό πρόβλημα στο Δροσερό – 50 παιδιά θα φοιτήσουν σε σχολεία της πόλης
«Πληγή» χαρακτηρίζει το στεγαστικό πρόβλημα στο Δροσερό η κα Ντομπρίκη επισημαίνοντας πως για να αποσυμφορηθούν τα σχολεία έχει γίνει κατανομή 50 παιδιών και 27 νηπίων να φοιτήσουν σε σχολεία της πόλης. Η κα Νομπρίκη διευκρίνισε ότι η φοίτηση των νηπίων θα εξαρτηθεί από το αν η περιφερειακή ενότητα Ξάνθης που είναι αρμόδια για τις μεταφορές των μαθητών, θα μπορέσει να εντάξει στον προϋπολογισμό της και αυτές, διαφορετικά δεν θα υλοποιηθεί η προσπάθεια. Για το θέμα έχει ενημερωθεί η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης.
5.300 παιδιά στα δημόσια σχολεία της Ξάνθης – 760 τα …πρωτάκια
Σύμφωνα με τις εγγραφές του Ιουνίου τα πρωτάκια ανέρχονται σε 760 στα δημόσια σχολεία ενώ τα το σύνολο των παιδιών που φοιτούν σ’ όλα τα δημοτικά του νομού μας ανέρχονται σε 5.300.
Μείωση των εγγραφών στα μειονοτικά σχολεία
170 παιδιά λιγότερα από την μειονότητα εγγράφηκαν φέτος στα μειονοτικά σχολεία. Συγκεκριμένα το σύνολο στα μειονοτικά για φέτος είναι 2.110 παιδιά έναντι 2.280 πέρσι. Απ’ αυτά 250 είναι τα πρωτάκια. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι παρουσιάζει αυξητική τάση η επιλογή της εγγραφής των παιδιών της μειονότητας στα δημόσια σχολεία αλλά και στο γεγονός ότι κάποια παιδιά φεύγουν με τους γονείς τους για το εξωτερικό καθώς η μετανάστευση στην μειονότητα βρίσκεται σε μεγάλα ποσοστά.
40 κενά σε εκπαιδευτικούς στα Γυμνάσια – Λύκεια – ΕΠΑΛ
Ικανοποιητικά ξεκινά και η νέα σχολική χρονιά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευσης. Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων κ. Ζηκούδης έχουν διοριστεί 70 αναπληρωτές. Εκκρεμεί ο διορισμός 40 που αφορούν ειδικότητες είτε στην ειδική αγωγή είτε σε άλλα μαθήματα. Σημειώνει δεν πως αυτό είναι κάτι συνηθισμένο καθώς πρώτα το υπουργείο καλύπτει τα κενά στα βασικά μαθήματα και στη συνέχεια τα κενά που θα παρατηρηθούν σε ειδικότητες. Σ’ ότι αφορά τα βιβλία δεν υπάρχει κανένα κενό.
7.760 παιδιά φοιτούν στις μονάδες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού
Σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία τα παιδιά που φοιτούν σε γυμνάσια λύκεια και ΕΠΑΛ δημόσια και ιδιωτικά καθώς επίσης και στο μειονοτικό ανέρχονται συνολικά σε 7.670. Απ’ αυτά 4.000 φοιτούν στα Γυμνάσια, 2.500 στα Λύκεια, 1.160 στα ΕΠΑΛ. Στο μειονοτικό φοιτούν 400 παιδιά.
Τι αλλάζει στη φετινή σχολική χρονιά
Η νέα χρονιά έρχεται με αλλαγές, καθώς το υπουργείο Παιδείας θέλησε να προχωρήσει σε βελτιώσεις, επιθυμώντας, βέβαια, να μην αιφνιδιάσει μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στο Δημοτικό, λοιπόν, επανέρχεται το κριτήριο της βαθμολογίας στην επιλογή του σημαιοφόρου, με την αριστεία να επιστρέφει.
Όσον αφορά το Λύκειο και τις Πανελλήνιες εξετάσεις, το σύστημα παραμένει το ίδιο στους βασικούς άξονες.
Εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα. Οι μαθητές θα εξεταστούν στα ίδια ακριβώς μαθήματα τόσο για το απολυτήριο, όσο και για τις πανελλαδικές. Αντί των Λατινικών, οι μαθητές θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων θα είναι 6 την εβδομάδα.
Οι Ομάδες Προσανατολισμού θα είναι τέσσερις, όσα και τα επιστημονικά πεδία.
Οι αλλαγές
Αλλαγές σε τρεις άξονες θα ισχύσουν από το 2020 στις Πανελλήνιες εξετάσεις.
Κατάργηση της κατηγοριοποίησης των τμημάτων
Μείωση της εξεταστέας ύλης στα μαθήματα: Βιολογία, Χημεία, Κοινωνιολογία, Οικονομία, Ιστορία και Αρχαία
Μείωση του συντελεστή βαρύτητας στη Λογοτεχνία.
Πότε θα είναι κλειστά τα σχολεία
Οι αργίες μέχρι το τέλος του 2019 έχουν ως εξής:
Εθνική επέτειος του «ΟΧΙ» 28 Οκτωβρίου 2019, Δευτέρα.
Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2019, Τετάρτη.
Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2019, Πέμπτη.
Πρωτοχρονιά 1 Ιανουαρίου 2020, Τετάρτη.
Μαριάννα Ξανθοπούλου