Πολλές ακυρώσεις παρατηρεί ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης. Εκτιμήσεις για λιγότερες αφίξεις φέτος
Η ΠΑΜΘ top τουριστικός προορισμός για τους τούρκους – 930.000 τούρκοι τουρίστες στην χώρα μας το 2018 – Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ
Ισχυρό πλήγμα δέχτηκε ο τουρισμός της Θράκης αλλά και όλης της Βορείου Ελλάδος από τον …κακό μας τον καιρό μέσα στον Ιούλιο που είναι μήνας …φουλ σαιζόν. Κι αυτό γιατί ο τουρισμός στην Θράκη βασίζεται κυρίως σε οδικές αφίξεις από Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία που αποτελούν τις βασικές χώρες – πυλώνες του τουρισμού στην περιοχή μας και ως εκ τούτου υπάρχει μια ευελιξία αναφορικά με τα προγράμματα σε σχέση με τον τουρισμό των τσάρτερς που κλείνουν πακέτα πριν μήνες και τον συναντάμε κυρίως στα νησιά και στην Νότια Ελλάδα.
Πολλές ακυρώσεις λόγω καιρού στα ξενοδοχεία της Θράκης
Όπως αναφέρει στο «Ε» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου παρατηρήθηκαν πολλές ακυρώσεις σε προγραμματισμένες κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Θράκης λόγω καιρού. Αυτό αποτελεί ένα πλήγμα στον τουρισμό μας και οι εκτιμήσεις είναι πως θα κινηθεί σε χαμηλές πτήσεις σε σχέση με πέρσι η τουριστική κίνηση στην Θράκη ιδιαίτερα από την Τουρκία και δεν φταίει μόνο ο καιρός αλλά: «Είχαμε ακυρώσεις λόγω του καιρού αλλά τις τελευταίες μέρες έχει επανέλθει η ζήτηση. Σ’ ότι αφορά τους Τούρκους τουρίστες, υπάρχει μία κάμψη σε σχέση με πέρσι και αυτό οφείλεται σε οικονομικούς λόγους. Η υποτίμηση της λίρας μείωσε την αγοραστική δυνατότητα των Τούρκων πολιτών και παρατηρούμε μια κάμψη. Αν και το target group στο οποίο απευθυνόμαστε δεν επηρεάζεται από την κρίση καθώς ανήκει πάνω από την μεσαία τάξη. Να πούμε βέβαια ότι η τουριστική κίνηση από Τουρκία είναι όλο τον χρόνο και δεν περιορίζεται μόνο το καλοκαίρι και αφορά όλες τις πόλεις της Θράκης . Πολλοί Τούρκοι επισκέπτονταν της παραλίες του Έβρου αλλά και της Ροδόπης και της Ξάνθης. Σ’ ότι αφορά την Ρουμανία είναι μια ανερχόμενη οικονομικά χώρα με ανάπτυξη 7% και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι τουριστικές ροές. Αντίθετα η ροή από την Βουλγαρία παραμένει σταθερή».
Το καταναλωτικό προφίλ των τουριστών μας και η …μάστιγα Airbnb
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκωνσταντίνου πιο …χουβαρντάδες είναι οι Τούρκοι και ακολουθούν οι Ρουμάνοι ενώ σε πιο χαμηλά ποσοστά κατατάσσονται οι Βούλγαροι: «Η κατά κεφαλήν δαπάνη των τούρκων τουριστών είναι υψηλή και θυμίζει τις δικές μας σε εποχές προ κρίσης. Να σημειώσουμε πως τα ξενοδοχεία της Θράκης διαθέτουν πάνω από 5.000 κλίνες, ενώ οι τιμές τους είναι άκρως ανταγωνιστικές σε σχέση με αντίστοιχα άλλων περιφερειών. Είναι δε για όλα τα βαλάντια αφού κυμαίνονται από 20 – 300 ευρώ τη διανυκτέρευση. Όπως ανέφερε ο κ. Χαντζηκωνσταντίνου οι ξενοδόχοι δέχονται πιέσεις από τις ενοικιάσεις μέσω Airbnb που έχει πάρει διαστάσεις «μάστιγας» όπως την χαρακτήρισε: «Δεν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό. Άλλωστε οι τιμές μας είναι πολύ ανταγωνιστικές . Αυτό που θέλουμε είναι να λειτουργούμε σ’ ένα πλαίσιο αγοράς όπου θα υπάρχουν κανόνες, θα υπόκεινται σε υγειονομικούς ελέγχους, θα υπάρχει ένα θεσμοθετημένο κανονιστικό πλαίσιο και αυτό δεν υπάρχει για την Airbnb».
930.000 τούρκοι τουρίστες στην χώρα μας το 2018 – Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ
Οι αφίξεις από την Τουρκία στη χώρα μας το 2018 έφθασαν τις 930 χιλ., με τις εισπράξεις από τη γείτονα να διαμορφώνεται στα 304 εκατ. ευρώ
Πρώτος προορισμός είναι η Ελλάδα για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι σημαντικά ακριβότερη λόγω της «ψαλίδας» τουρκικής λίρας και ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος όπως τα επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων οι αφίξεις από την Τουρκία στη χώρα μας το 2018 έφθασαν τις 930.000 με τις εισπράξεις από τη γείτονα να διαμορφώνεται στα 304 εκατ. ευρώ. Η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη των Τούρκων επισκεπτών στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 327 ευρώ, με σχετικά υψηλή την ημερήσια δαπάνη στα 97 ευρώ, δεδομένου ότι η μέση διάρκεια παραμονής είναι 3,4 διανυκτερεύσεις. Με βάση τα στοιχεία του Ιnsete οι 3 τοπ προορισμοί στη χώρα μας για τους Τούρκους είναι καταρχάς η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Αττική και έπεται το Βόρειο Αιγαίο.
Συνολικά ο εξερχόμενος τουρισμός από την Τουρκία διαμορφώνεται κοντά στα 9 εκατ., ενώ οι βασικοί προορισμοί των Τούρκων στο εξωτερικό είναι εκτός της Ελλάδας, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Γεωργία και η Γερμανία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Τούρκων ταξιδιωτών που επιλέγουν προορισμούς εκτός της τουρκικής αγοράς, ενώ συνολικά, η πεντάδα των πιο δημοφιλών προορισμών στη Μεσόγειο για τους γείτονες είναι πέραν της Ελλάδας στην πρώτη θέση, η Ισπανία, η Ιταλία, η Αλβανία και το Μαρόκο.
Μαριάννα Ξανθοπούλου