Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Λιγότερα «τσιμπήματα» αναμένονται το φετινό καλοκαίρι

Λιγότερα «τσιμπήματα» αναμένονται το φετινό καλοκαίρι

0
psekasmoi

Έγιναν 4 αεροψεκασμοί και σε καθημερινή βάση επίγειοι ψεκασμοί στην Ξάνθη – Εφαρμόζεται  κανονικά το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

Ψεκασμοί και σε φρεάτια μέσα στην πόλη – Λιγότερα κουνούπια στην ορεινή ζώνη – Μπορούν και οι κάτοικοι των οικισμών να συνεισφέρουν στην «μάχη» των κουνουπιών

 Σε καλό δρόμο βρίσκεται το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών στο νομό μας  με το πρόγραμμα δράσεων να υλοποιείται κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Θετικά κρίνονται τα πρώτα αποτελέσματα και όλα δείχνουν ότι θα κερδηθεί η μάχη με τα κουνούπια παρά το γεγονός ότι οι κλιματικές συνθήκες με τις συχνές βροχοπτώσεις ευνοούν την ανάπτυξή τους.

Έγιναν 4 αεροψεκασμοί και σε καθημερινή βάση επίγειοι ψεκασμοί στην Ξάνθη

Όπως μας πληροφορεί ο υπεύθυνος συντονισμού για την Π.Ε. Ξάνθης κ. Νίκος Αποστολίδης, σήμερα γίνεται ο τέταρτος αεροψεκασμός στις παραλίμνιες  περιοχές της Βιστονίδας και στις παραποτάμιες του Νέστου, ενώ καθημερινά γίνονται επίγειοι επαναλαμβανόμενοι ψεκασμοί σύμφωνα με το πρόγραμμα από τα 5 συνεργεία που οργώνουν κυριολεκτικά τους οικισμούς και μπαίνουν ως και μέσα στις αυλές για να ψεκάσουν παραγωγικές εστίες κουνουπιών: «Ενημερώνονται μια μέρα νωρίτερα οι κάτοικοι των οικισμών για τους ψεκασμούς. Για παράδειγμα χθες έγινε ψεκασμός στο Άβατο. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αρωγούς τους κατοίκους. Να μας ανοίγουν τις αυλές τους και να ψεκάζουμε σε εστίες. Είναι επίσης σημαντικό οι ίδιοι να φροντίζουν να εξολοθρεύουν εστίες», τονίζει ο κ. Αποστολίδης.

Εξαλείψτε τις παραγωγικές εστίες

Εξηγώντας, σημείωσε ότι εστία ανάπτυξης κουνουπιών αποτελεί έως και το νερό στο πιατάκι της γλάστρας, ή τα λούκια που δεν έχουν καλή κλήση και συλλέγουν νερό, βεβαίως οι βόθροι αλλά και ό,τι έχει κάποια κοιλότητα και μαζεύει νερό από τις βροχές. Επίσης αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι να μη μην χρησιμοποιούμε λευκό φως αλλά κίτρινο που απωθεί τα κουνούπια και φροντίζουμε με οποιοδήποτε τρόπο να τα κρατάμε μακριά είτε με ψεκασμούς στο σπίτι είτε με αντικουνουπικά και να εξαλείφουμε κάθε παραγωγική εστία που θα πέσει στην αντίληψη μας μέσα στο χώρο μας.

Ψεκασμοί και σε φρεάτια μέσα στην πόλη – Λιγότερα κουνούπια στην ορεινή ζώνη

Να σημειώσουμε  ότι το πρόγραμμα της καταπολέμησης περιλαμβάνει και προνυμφοκτονία αλλά και ακμαιοκτονία καθώς σ’αυτό το στάδιο γίνεται η μετάδοση ασθενειών ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτερη σε ψεκασμούς σε χώρους που σταθμεύουν φορτηγά όπως το Τελωνείο. Κυρίως τα περισσότερα κουνούπια βρίσκονται στους παραλιακούς οικισμούς και λιγότερα στην ορεινή περιοχή ενώ όπως ανέφερε ο κ. Αποστολίδης ψεκασμοί γίνονται και μέσα στην πόλη και κυρίως στα φρεάτια: «Στόχος μας δεν είναι να εξαφανίσουμε τα κουνούπια αλλά να θέσουμε υπό έλεγχο τους πληθυσμούς τους και να περιορίσουμε την όχληση και κυρίως τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών. Και αυτό προσπαθούμε. Μέχρι στιγμής είμαστε σε καλό δρόμο», καταλήγει ο κ. Αποστολίδης.

Απομένει να το διαπιστώσουμε καθώς έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όχι λιγότερο από 14 ευρώ το αρνί στο τσιγκέλι του κρεοπωλείου

«Τσιμπημένο» κατά ένα ευρώ τουλάχιστον από πέρυσι – Τρίβουν τα χέρια τους φέτος οι π…