Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τέρμα το σχολείο, ώρα για κατασκήνωση!

Τέρμα το σχολείο, ώρα για κατασκήνωση!

0

Έτοιμες να φιλοξενήσουν τους μικρούς κατασκηνωτές οι κατασκηνώσεις στα Άβδηρα και στην Δρυμιά

200 παιδιά στις 2 κατασκηνωτικές περιόδους στα Άβδηρα – 400 παιδιά στις 4 περιόδους στην Δρυμιά

 Τελευταία μέρα σχολείου χθες για τα παιδιά του δημοτικού. Μια χαρούμενη μέρα, συνυφασμένη με την έναρξη των διακοπών του καλοκαιριού! Τέρμα τα διαβάσματα, τέρμα τα πρωινά αγουροξυπνήματα και τα μαθήματα! Και τώρα ξενοιασιά, παιχνίδι και εξορμήσεις σε θάλασσα ή βουνό! Κάπου εδώ για κάποια παιδιά υπάρχει και η επιλογή των κατασκηνώσεων. Μια εμπειρία που όσοι την έζησαν όταν ήταν παιδιά έχει ξεχωριστή θέση στην μνήμη τους και ανακαλεί συναισθήματα και θύμισες της παιδικής ηλικίας.

Στο νομό μας λειτουργούν δύο κατασκηνώσεις. Μία στην θάλασσα και μία στο βουνό.

Πάμε στην Κατασκήνωση «Τα αρχαία Άβδηρα» 

Πρόκειται για την …αρχαιότερη κατασκήνωση στον νομό μας καθώς λειτουργεί αδιάλειπτα από την δεκαετία του 1960. υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.  Έχει φιλοξενήσει χιλιάδες παιδιά που πλέον είναι μεσήλικες! Όπως μας πληροφορεί από το Γραφείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός κ. Γούναρης ολοκληρώνεται η τελευταία φάση της προετοιμασίας για την λειτουργία της φετινής κατασκηνωτικής περιόδου που ξεκινά από 2 Ιουλίου και ολοκληρώνεται σε δύο φάσεις στις 31 Ιουλίου. Και στις δύο περιόδους που διαρκούν από 15 μέρες η κάθε μια θα φιλοξενηθούν 88 μαθητές απ’ όλα τα σχολεία του νομού και 16 Ομαδάρχες και Ομαδάρχισσες από γυμνάσια και Λύκεια: «Έχει εγκριθεί το σχετικό κονδύλι από το υπουργείο που καλύπτει όλα τα λειτουργικά έξοδα. Από τη επόμενη εβδομάδα θα βγει η προκήρυξη για 13 προσλήψεις προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων. Νωρίτερα είχαν ενημερωθεί οι μαθητές στα σχολεία να υποβάλλουν αιτήσεις και έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τα ίδια τα σχολεία με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Πέρσι το ενδιαφέρον ήταν μεγαλύτερο ωστόσο και φέτος θα έχουμε πληρότητα», επισημαίνει ο κ. Γούναρης.

Να σημειώσουμε ότι η κατασκήνωση αποτελείται από 8 θαλάμους των 13 κλινών και βοηθητικούς χώρους. Βρίσκεται δε σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία πάνω σε λόφο και μέσα σε δασύλλιο με πεύκα, με θέα τον κολπίσκο που ήταν το εμπορικό λιμάνι των Αβδήρων στα αρχαία χρόνια. Ο κ. Γούναρης διαβεβαίωσε επίσης ότι και φέτος όπως κάθε χρόνο γίνονται όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την έκδοση του πιστοποιητικού πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική υπηρεσία. Να σημειώσουμε ότι το πιστοποιητικό χορηγείται κάθε χρόνο αφού γίνει έλεγχος αν τηρούνται οι προϋποθέσεις πυροπροστασίας.

Πάμε κατασκήνωση στην Δρυμιά

Πρόκειται για την κατασκήνωσης της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης στην Δρυμιά, βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 680 μέτρων. Η περιοχή της Δρυμιάς είναι πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα και βρίσκεται κοντά στον ποταμό Νέστο.

Η κατασκήνωση ιδρύθηκε το 1996 και  λειτουργεί με 4 περιόδους μέσα στο Ιούλιο φιλοξενώντας 100 παιδιά (2 περίοδοι για κορίτσια – 2 για αγόρια) σε κάθε περίοδο. Η λειτουργία της βασίζεται στον εθελοντισμό καθώς το προσωπικό είναι εθελόντριες που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους ενώ τα υπόλοιπα  λειτουργικά έξοδα τα καλύπτει η Μητρόπολη Ξάνθης. Όπως αναφέρει η υπεύθυνη κα Ευαγγελία Ριτζαλέου έχει  ολοκληρωθεί τόσο ο εσωτερικός όσο και ο αύλειος καθαρισμός. Επίσης έχουν καταρτιστεί οι λίστες από τις Ενορίες των παιδιών που θα φιλοξενηθούν. Σημείωσε δε ότι υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχουν 40 αιτήσεις σε λίστα αναμονής: «Όλα είναι έτοιμα για να δεχτούν τα παιδιά. Κάθε χρόνο έχουμε ένα αγιογραφικό θέμα. Φέτος το θέμα μας είναι αφιερωμένο στην Μακεδονία. Θα αναφερθούμε στους Αγίους της Μακεδονίας. Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης έχει και ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Έχει πολλές δράσεις με παιχνίδια , χορούς αλλά και ομιλίες από ιεροκήρυκες,  γιατρούς, καθώς επίσης και από ειδικούς για θέματα εξαρτήσεων από ναρκωτικά, εθισμό και κίνδυνοι από το διαδίκτυο κ.λ.π. ενώ όσα παιδιά επιθυμούν μπορούν να συμμετέχουν στα ιερά μυστήρια της εκκλησίας μας». Τέλος να σημειώσουμε ότι στην κατασκήνωση υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ καθώς και πολλές άλλες δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι κατασκηνωτές, όπως το παιχνίδι του Δάσους και το παιχνίδι των 12 Σταθμών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…