Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ιωάννης Ιατράκης: Έμφαση στα έργα υποδομής, που αποτελούν το «οξυγόνο» του δήμου

Ιωάννης Ιατράκης: Έμφαση στα έργα υποδομής, που αποτελούν το «οξυγόνο» του δήμου

0

Υπ. δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Δύναμη για το Αύριο»

 Ο Ιωάννης Ιατράκης, μηχανολόγος μηχανικός και ως εκ τούτου τεχνοκράτης, μιλώντας στο «Ε», επ’ ευκαιρία της υποψηφιότητάς του με το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Δύναμη για το Αύριο» και επικεφαλής τον Μανώλη Τσέπελη, αναδεικνύει τη σημασία των τεχνικών έργων υποδομής για την αναβάθμιση της καθημερινότητας και ποιότητας ζωής των κατοίκων και υπογραμμίζει ότι αφενός η οργάνωση και ο καλός συντονισμός και αφετέρου η δρομολόγηση έργων με καινοτόμες πρακτικές και έξυπνα υλικά μπορούν να έχουν πολλαπλά οφέλη για την προσέλκυση τουριστών, αλλά και τη μείωση του κόστους για το δήμο και τους δημότες.

«Ε»: κύριε Ιατράκη, είστε Μηχανικός, άνθρωπος πρακτικός και τεχνοκράτης και ζητώ να μας εξηγήσετε το όφελος του δήμου και των δημοτών από την εκτέλεση μεγάλων και μικρών έργων.

Ι.Ι.: Τα έργα είναι το οξυγόνο του κάθε Δήμου. Είναι το μέσον μέσα από το οποίο η Δημοτική αρχή θα βελτιώσει και θα εκσυγχρονίσει  τις υποδομές του Δήμου, όπως δίκτυα, οδούς, πεζοδρόμια και δρόμους, νέα κτίρια ειδικών σκοπών και ανακαίνιση παλαιών, αθλητικών χώρων και πάρκων αναψυχής κι ότι άλλο οραματίζεται. Επίσης δίνει εργασία στον τεχνικό κόσμο της περιοχής, σε 120 διαφορετικά επαγγέλματα. Η αναβάθμιση των υποδομών και η ανάπτυξη νέων είναι ένας από τους κυριότερους λόγους προσέλκυσης επισκεπτών, εκδρομέων και τουριστών. Αυτό με την σειρά του αυξάνει τις θέσεις εργασίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων του Δήμου αλλά και το εισόδημα των δημοτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Τρικκαίων που με τα έργα του προσελκύει τα τελευταία χρόνια,  κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

«Ε»: Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί δεν έγιναν έργα όταν υπάρχουν σχετικά προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ι.Ι.: Για να γίνουν έργα πρέπει να υπάρχει όραμα. Πού βρίσκεται ο Δήμος την ημέρα που ο εκάστοτε Δήμαρχος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του και που θέλει να τον οδηγήσει μέσα στην θητεία του. Στην συνέχεια χρειάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου για να μετατρέψουν το όραμα σε σχέδια, προϋπολογισμούς και τελικά σε ένα φάκελο με όλα τα στοιχεία του έργου και τις προβλεπόμενες άδειες. Οι συνεργάτες του Δημάρχου ελέγχουν, κατευθύνουν και οργανώνουν τις υπηρεσίες για το καλύτερο αποτέλεσμα. Με την ολοκλήρωση των φακέλων ο Δήμος απευθύνεται στις κατάλληλες δομές εθνικές ή κοινοτικές  για να βρει τα απαραίτητα προγράμματα χρηματοδότησης και να εντάξει το κάθε έργο. Με την ένταξη κι εξασφάλιση χρηματοδότησης ο Δήμος προκηρύσσει το έργο και στην συνέχεια ο ανάδοχος εκτελεί το έργο με την επιστασία και επίβλεψη των υπηρεσιών του Δήμου.

Από την εμπειρία μου ως Εργολήπτης Δημοσίων έργων τα τελευταία 20 χρόνια, οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν αποδείξει ότι στο κομμάτι που τους αναλογεί για την σύνταξη και επίβλεψη των έργων έχουν και την ικανότητα, τα στελέχη και τον εξοπλισμό. Επομένως η απάντηση γιατί δεν έγιναν έργα βρίσκεται στην ηγεσία του  Δήμου και τους συνεργάτες της. Αυτοί θα πρέπει να μας απαντήσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δήμος της περιφέρειας μας με ενταγμένα και εξασφαλισμένα έργα άνω των 100 εκ. ευρώ ευελπιστεί στην  νωθρότητα του δικού μας Δήμου και στην επόμενη δημοτική θητεία προκειμένου να εξασφαλίσει για λογαριασμό του ακόμη περισσότερες χρηματοδοτήσεις έργων.

«Ε»: Θα επιμείνουμε στα έργα, αναφέροντας τον τομέα της Ύδρευσης και τις ανάγκες για άφθονο και υγιεινό νερό της πόλης και των οικισμών. Τι πρέπει να γίνει στο δήμο μας;

Ι.Ι.:Μια πόλη με 70.000 κατοίκους ακόμη υδρεύεται κατά το ήμισυ από γεωτρήσεις αμφιβόλου ποιότητας νερού, όταν υπάρχει άφθονο και πολύ καλής ποιότητας νερό από το χωριό Παράδεισος. Από εκεί με τα κατάλληλα έργα δικτύου και δεξαμενών μπορεί να καλυφθούν όχι μόνο οι τωρινές αλλά και οι μελλοντικές ανάγκες του Δ. Ξάνθης συμπεριλαμβανομένων και των Δ.Δ. Ευμοίρου και Κιμμερίων, παρέχοντας στους δημότες του ποιοτικό νερό. Επίσης οι αντικαταστάσεις παλαιών σωλήνων αλλά και η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων τηλεελέγχου διαρροών και ποιότητας του νερού σε πραγματικό χρόνο θα μειώσουν το κόστος συντήρησης και λειτουργίας κι επομένως και την τιμή διάθεσης του νερού προς τους Δημότες.

«Ε»: Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για τον Βιολογικό Καθαρισμό ότι υπολειτουργεί. Τι γνωρίζετε εσείς και ποια η θέση σας;

Ι.Ι.: Οι πληροφορίες μου είναι ότι δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, και το χειρότερο ότι δεν λειτουργεί με σύγχρονες μεθόδους προκειμένου ο Δήμος και οι δημότες να καρπωθούν οφέλη. Και για να είμαι σαφής μπορεί το υγρό απόβλητο με ένα επιπλέον στάδιο επεξεργασίας να γίνει αρδεύσιμο και μέσω του παρακείμενου χειμάρρου να το εκμεταλλευτούν οι αγρότες του κάμπου μειώνοντας το κόστος ποτίσματος και μιλάμε για χιλιάδες κυβικά την ημέρα. Επίσης, η λυματολάσπη που η διάθεσή της είναι τώρα πρόβλημα για κάθε Δήμο να επεξεργαστεί και να γίνει βελτιωτικό εδάφους ή να χρησιμοποιηθεί για βιοαέριο που καίγοντας το μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα και θερμό νερό με πλείστες χρήσεις.

«Ε»: Ο ΧΥΤΑ βρίσκεται, υποστηρίζουν όλοι, σε οριακό σημείο. Τι προτείνετε εσείς;

Ι.Ι.: Ο χώρος υγειονομικής ταφής όταν κατασκευάστηκε ήταν ο πρώτος στην χώρα μας, αλλά δυστυχώς παρέμεινε πίσω σε επίπεδο τεχνολογίας  και επωφελούς χρήσης του.  Ασχολούμαστε με αυτόν κάθε φορά που το παραγόμενο από τα σκουπίδια βιοαέριο παίρνει φωτιά. Θεωρώ ότι η επέκταση κι  εκσυγχρονισμός του με στόχο την εκμετάλλευση του βιοαερίου επιβάλλεται και για λόγους ασφαλούς λειτουργίας του αλλά και για λόγους οικονομικού οφέλους του Δήμου και των δημοτών.

«Ε»: Ακούμε και διαβάζουμε για Τεχνικά έργα Κοινωνικού Χαρακτήρα. Μιλήστε μας γι’ αυτά.

Ι.Ι.: Ένας Δήμος αν θέλει να σέβεται τους πολίτες του πρέπει να τους προσφέρει ποιότητα ζωής με σύγχρονα αθλητικά κέντρα, πάρκα αναψυχής, παιδικές χαρές και περιπατητικές διαδρομές. Αφουγκραζόμενος τις ανάγκες των δημοτών νέες και σύγχρονες σχολικές αίθουσες και νέους παιδικούς σταθμούς με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας θα διευκολύνει τις νέες οικογένειες. Κι όχι μόνο. Νέοι χώροι στάθμευσης και πεζοδρομήσεις θα κάνουν το κέντρο της πόλης ακόμα πιο ελκυστικό τόσο για τους δημότες όσο και για τους επισκέπτες.

«Ε»: Μιλήστε μας για σας. Πείτε μας το σχέδιό σας για τη Νέα Ξάνθη και το διαφορετικό που θα εκπροσωπήσετε.

Ι.Ι.: Πιστεύω ότι ένας σύγχρονος δήμος πρέπει να βρίσκει πόρους από δικές του δράσεις όπως αυτές που ανέφερα παραπάνω, για να εκτελεί έργα και να προσφέρει υπηρεσίες στους δημότες και να μην περιμένει μόνο τις επιχορηγήσεις του κράτους και της Ε.Ε.

Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα ασχοληθώ έχοντας  την αμέριστη στήριξη του Μανώλη Τσέπελη και των λοιπών συνυποψηφίων μου στον συνδυασμό, ώστε να φέρουμε και πάλι έργα στην πόλη μας. Έργα που θα δώσουν δουλειά  σε συνδημότες μας, που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας, αλλά και θα φέρουν περισσότερους επισκέπτες κι εκδρομείς αυξάνοντας την εργασία κι απασχόληση των δημοτών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσιάζει το νέο κόμμα του ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο κ. Κασσελάκης σημειώνει ότι οι παρευρισκόμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαι…