Το συνιστούμε
Στους αγαπητούς αναγνώστες της Εφημερίδας που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην εκδήλωση στο Λύκειο Ελληνίδων την Τρίτη το βράδυ, συνιστούμε μια απογευματινή έξοδο προς το κτίριο στην οδό Βενιζέλου.
Θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν, να θυμηθούν ή να πληροφορηθούν πρόσωπα και τοπία από την Ξάνθη.
Φωτογραφίες πολλές, από την μεγάλη συλλογή του συμπολίτη συλλέκτη Κώστα Μαυρομάτη. Φωτογραφίες, με πρόσωπα γνωστά στους παλαιότερους, πρόσωπα αρχοντικών οικογενειών, απλών ανθρώπων, φωτογραφίες σπάνιες από την πόλη που πλέον αποτελεί παρελθόν κατά ένα μεγάλο ποσοστό.
Η έκθεση έχει τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό στην Ξάνθη» και θα διαρκέσει μέχρι 30 Ιουνίου.
Γ.Δ.
Για τον Θανόπουλο
Στην σύντομη τοποθέτησή του ο Βασ. Αϊβαλιώτης για το έργο του ΠΑΚΕΘΡΑ στην Ξάνθη και ευρύτερα, εκτός των άλλων ενδιαφερόντων, στο τέλος εξέφρασε και κάποιες γκρίνιες. Καλόπιστες αλλά ουσιαστικές. Μία από αυτές η απροθυμία της Ξάνθης, των Ξανθιωτών, του δήμου και άλλων φορέων, να τιμήσουν τον Κωνσταντίνο Θανόπουλο. Αυτόν που οραματίστηκε, υλοποίησε και παρέδωσε σε μας, όλο το πλαίσιο χαρακτηρισμού και προστασίας της Παλιάς Πόλης. Για το καμάρι μας.
Κι όμως, αυτός ο άνθρωπος δεν τιμήθηκε με το να δοθεί το όνομά του σε έναν δρόμο, σε μια πλατεία, κάπου βρε αδελφέ εκεί στην Παλιά Πόλη. Τουλάχιστον ακόμη.
Σημείωση: Πριν μήνες, το ίδιο θέμα είχε θίξει και η εφημερίδα μας μέσω της στήλης. Περιττό να πούμε ότι δεν έγινε τίποτε.
Γ.Δ.
Ερώτηση συμπολίτη
Μία απορία εξέφρασε συμπολίτης μας εάν την σήμερον ημέρα η Αστυνομία διαθέτει στις τάξεις της Τροχονόμους. Αυτούς με το διακριτικό της άσπρης λωρίδας, με τα άσπρα γάντια (παλιά), που περιφέρονται πεζοί ή και επωχούμενοι.
Ο ίδιος μας είπε πως χρόνια αρκετά έχει να δει Τροχονόμους στην πόλη μας και συμφωνήσαμε κι εμείς διότι εάν όντως υπάρχουν, σπάνια τους βλέπουμε στους δρόμους με την αμφίεση αυτή.
Γ.Δ.
Πολύ αξιόλογη η εκδήλωση της Αρχαιολογίας
Αξιέπαινη είναι η πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης να τιμήσει την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων όλους αυτούς που βρήκαν και παρέδωσαν αρχαία ευρήματα σεβόμενοι την πολιτιστική κληρονομιά αλλά προάγοντας και την επιστημονική γνώση δεδομένου ότι κάθε εύρημα μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την εποχή και για τις συνήθειες των ανθρώπων της. Είναι ένα θετικό μήνυμα που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο απέναντι σε μια μεγάλη πληγή, την αρχαιοκαπηλία.
Μ.Ξ.
Δημοκρατική αλλαγή για μετάβαση
Η συζήτηση στο χώρο του γνωστού καφέ της πόλης. Όπου θυμοσοφούν και ανταλλάσουν γνώμες και ιδέες διάφοροι συμπολίτες, φίλοι μεταξύ τους, διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων. Κάτι το οποίο μάλιστα τους κάνει υπερήφανους, διότι παρά τις χρωματικές διαφορές των κομμάτων τους, αυτοί, με νηφαλιότητα συζητούν διαλεγόμενοι πολιτισμένα.
Πρόσφατο και μάλλον όχι τελευταίο διότι οι μαζώξεις ευνοούνται και λόγω καιρού αλλά και εκλογών, η συζήτηση του θέματος, τι άλλο, η δημοκρατική μετάβαση, αλλαγή, σε ένα νέο δημοτικό γίγνεσθαι, σε μια νέα εικόνα, διαφορετική του παρελθόντος, που θα δημιουργήσει νέες προοπτικές στον Μητροπολιτικό δήμο και θα τον επαναφέρει στο κύρος που του έλειψε.
Σ’ αυτά συμφώνησαν όλοι και προς τιμήν τους, είδαν τα προβλήματα κι όχι τα χρώματα.
Γ.Δ.
Ας αισιοδοξούμε…
Ας έρθουμε τώρα στην ουσία του θέματος που λέγεται «Πολιτισμός» στην Ξάνθη. Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικώς και πολιτικοί επίσης, δεν έχουν σε υψηλή θέση αξιολόγησης ό,τι έχει σχέση με τον Πολιτισμό. Για τους περισσότερους είναι μια «υποχρέωση» κάτι «πανηγύρια και φασαρίες».
Την σωστή και πραγματική διάσταση και την αξία για έναν τόπο του Πολιτισμού, ελάχιστοι, δυστυχώς την έχουν αντιληφθεί. Για τον λόγο αυτόν εξάλλου, τον τομέα αυτόν τον αναθέτουν και σε άτομα με καθόλου ή ελάχιστη σχέση έχοντες με το αντικείμενο.
Τέλος πάντων, ευχόμαστε αυτό ν’ αλλάξει, επιτέλους, και να δούμε κάτι διαφορετικό, που με γνώσεις και πείρα θ’αξιοποιήσει το Πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας.
Ας αισιοδοξούμε…
Γ.Δ.
Μουσικοί
Έχουμε ως πόλη έναν μουσικό του δρόμου. Συχνάζει στην πλατεία Ελευθερίας, είναι ηλικιωμένος και μάλλον Βούλγαρος που ξέμεινε στην πόλη μας. Βγάζει τα προς το ζην με το έγχορδό του που μονίμως σχεδόν παίζει δυο-τρεις σκοπούς. Κάθεται στη γωνιά του, ήσυχος, ήρεμος, χωρίς να ενοχλεί. Συνήθως μένει μέχρι το μεσημέρι.
Κατά καιρούς όμως εμφανίζονται κάποιοι πραγματικοί γνώστες μουσικής. Συνήθως νέοι, Έλληνες ή ξένοι. Οι οποίοι παίζουν το όργανό τους για μια ημέρα και την επομένη συνεχίζουν το ταξίδι τους. Πρόκειται για τουρίστες-ταξιδευτές.
Στην εικόνα όμως υπάρχει και μια ασχήμια, κι αυτή εμφανίζεται κάθε Σάββατο. Πρόκειται για δύο Δροσερίτες με ζουρνά και νταούλι που απλά θορυβούν και ενοχλούν το κέντρο της πόλης και τους γύρω δρόμους. Αυτοί όντως είναι προσβολή και ενόχληση και πρόκειται για καλυμμένη επαιτεία.
Γ.Δ.
Απολίτιστη συμπεριφορά
Υπάρχουν οδηγοί και οδηγοί. Άνθρωποι και «άνθρωποι» κανονικά γαϊδούρια στην συμπεριφορά. Ιδού γιατί: Παρκαρισμένο το Ι.Χ. αυτοκίνητο στην οδό 28ης Οκτωβρίου. Περνάει φορτηγό και χτυπάει το Ι.Χ. προξενώντας σοβαρή ζημιά στην πίσω δεξιά πλευρά. Χωρίς να σταματήσει, συνέχισε τον δρόμο του.
Το να μην αντελήφθη τη ζημιά αποκλείεται, διότι το φορτηγό έσκισε τη λαμαρίνα του Ι.Χ. στο σημείο που το βρήκε!
Το γεγονός ίσως καθημερινό με τις υλικές ζημιές. Όμως αυτή η αναισθησία του να μη σταματήσεις και να δεις τη ζημιά που προκάλεσες, ν’ αφήσεις ένα τηλέφωνο για επικοινωνία, δείχνει απολίτιστο άνθρωπο, χωρίς στοιχειώδη συμπεριφορά, βάρβαρο.
Άραγε, πώς θ’ αντιδρούσε εάν το ίδιο περιστατικό συνέβαινε στο δικό του Ι.Χ.;
Γ.Δ.
Τι είναι η πατρίδα μας;
«Πατρίδα είναι οι άνθρωποι που ζουν σ’ αυτήν. Πατρίδα είναι κι εκεί που οι πολλοί μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, είναι εκεί όπου οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα, όχι εκεί που ξεζουμίζονται με 12ωρα και 300 ευρώ. Είναι εκεί όπου Υγεία και Παιδεία είναι καθολικό δικαίωμα, όχι εκεί που είναι προνόμιο των λίγων. Εκεί όπου η νέα γενιά έχει προοπτική, που μπορεί να ονειρεύεται μία καλύτερη ζωή…» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας.
Όμως πατρίδα δεν είναι μόνο η ευημερία! Η πατρίδα δεν είναι για τα εύκολα. Η πατρίδα είναι εδώ πάντα. Και δεν είναι μόνο οι άνθρωποι. Είναι η μόνιμη μάνα και γυναίκα μας. Για τα εύκολα και για τα δύσκολα. Μέχρι να κλείσουμε τα μάτια στο χώμα της ή «στα ξένα». Στα ξένα, λέμε. Δε λέμε «σε άλλη πατρίδα». Κι ας καλοπερνάμε στην άλλη χώρα.
Πατρίδα είναι ο τόπος σου ακόμα κι όταν δε ζεις με αξιοπρέπεια. Όπως ζούσαν οι Έλληνες πριν από 100 και 200 χρόνια. Κι όμως, πολέμησαν γι αυτήν. Έτσι την έχτισαν. Είναι ο τόπος σου ακόμα κι αν ξεζουμίζεσαι με 12ωρα για 300 ευρώ. Όπως σχεδόν όλοι οι εργάτες και οι χωριάτες παλιά. Κι όμως, πολέμησαν γι αυτά και γι αυτήν. Έτσι την έχτισαν. Πατρίδα είναι ο τόπος σου ακόμα κι αν ξενιτεύεσαι για να ζήσεις ή να προκόψεις. Όπως εκατομμύρια Έλληνες που σπάρθηκαν στις 5 Ηπείρους μετά τον πόλεμο. Κι όμως, με το όνειρό της ζουν. Αυτήν υπερασπίζονται. Αυτήν κουβαλάνε πάντα μέσα τους.
Πατρίδα είναι και το χώμα, ο ουρανός κι η θάλασσα, οι μυρωδιές της γης και του αέρα, οι πέτρες και οι ελιές. Πατρίδα είναι οι μνήμες από τις εικόνες, τις γεύσεις, τα συναισθήματα. Είναι οι τάφοι και τα ξωκλήσια. Οι πατημασιές της Ιστορίας και των παλιών ανθρώπων.
Πατρίδα, πάνω απ’ όλα, είναι η Αγάπη για την πατρίδα. Όπως κι αν είναι. Ελεύθερη ή υπόδουλη, φτωχιά ή πλούσια, άσχημη ή όμορφη, νέα ή παλιά, ευτυχισμένη ή βασανισμένη. Μένουμε γιατί είναι η μήτρα. Χωρίς την οποία θα ήμασταν άλλοι…
Γ.Τ.
Ενδιαφερόμαστε μόνο για το δέντρο και όχι για το δάσος…
Είναι αλήθεια πως το ενδιαφέρον όλων υποψηφίων και μη είναι δυσανάλογο υπέρ των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και από λίγο ως διόλου για τις ευρωεκλογές. Κι αυτό είναι μέγα λάθος. Είναι σαν να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Εγκλωβισμένοι μέσα στον μικρόκοσμο μας δεν βλέπουμε το μεγάλο κάδρο στο οποίο ανήκουμε και εκεί που είναι τα μεγάλα κέντρα αποφάσεων. Η αλήθεια είναι ότι και τα κόμματα τις υποβαθμίζουν τις ευρωεκλογές αφού τις αντιμετωπίζουν ως πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές. Κι αυτό είναι μέγα λάθος. Μην ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη έχουμε μια ανερχόμενη ακροδεξιά που είναι κατά της ευρωπαϊκής ενοποίησης και η ψήφος μας θα είναι η απάντηση για την Ευρώπη που θέλουμε στο μέλλον.
Γι αυτό οι ευρωεκλογές έχουν τεράστια σημασία.
Μ.Ξ.