Ψηφίστηκε με 147 υπέρ και 100 κατά. Θύελλα αντιδράσεων για το «νέο Λύκειο»
Η ίδρυση νέας Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο θα αποτελεί πλέον την τέταρτη Νομική Σχολή στην Ελλάδα, είναι από το απόγευμα της Μ. Τρίτης γεγονός, καθώς ψηφίστηκε το σχετικό πολυνομοσχέδιο που προβλέπει τη σύστασή της και κατατέθηκε στη Βουλή.
Ειδικότερα, Ψηφίστηκε με 147 ψήφους υπέρ και 100 κατά σε ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Πειραματικά Σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις».
Παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φοιτητές, όσο και από το νομικό κόσμο ο υπουργός παιδείας προχώρησε στη σύσταση της νέας Νομικής Σχολής.
Στο πολυνομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται και η συνεργασία του Διεθνούς Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Βέβαια, έντονες αντιδράσεις συγκεντρώνει και το «Νέο Λύκειο» που εντάσσεται στο ίδιο νομοθέτημα. Δάσκαλοι και καθηγητές εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τις αλλαγές στα σχολεία, οι πανεπιστημιακοί ζήτησαν απόσυρσή του κρίνοντας ότι έγινε χωρίς επιστημονικές μελέτες και ακαδημαϊκά κριτήρια.
Κατά τη διαδικασία της ψήφισης, η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις με προεκλογικό χαρακτήρα, αλλά και στο ότι έχει έρθει προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος παρόλο που περιελάμβανε περισσότερες από 1.100 σελίδες και 226 άρθρα. Το ΚΙΝΑΛ απείχε από τη συζήτηση διότι «αρνείται να συμμετάσχει σε ένα θεσμικό έγκλημα που διαλύει το Λύκειο, καταργεί την τεχνολογική εκπαίδευση, βυθίζει τους νέους στην ανασφάλεια».