Ο πλέον συζητημένος περιφερειακός σύμβουλος για το έργο του αλλά και για την ρήξη του με το Χ. Μέτιο που είναι υποψήφιος με την «Περιφερειακή Σύνθεση» μιλά για όσα έγιναν και αυτά που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας
Τα χαρτιά του ανοίγει στο «Ε» ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος με την «Περιφερειακή Σύνθεση» του Χριστόδουλου Τοψίδη, Μιχάλης Αμοιρίδης, ο οποίος μιλά εφ’ όλης της ύλης για το σχεδιασμό και τη δυναμική ανάπτυξης, τη συνεργασία με τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη, τη ρήξη με το Χρήστο Μέτιο και την απόφασή του να τεθεί εκ νέου υποψήφιος, δηλώνοντας ότι είναι δεδομένη η δυσχερής θέση που βρίσκεται σήμερα η Περιφέρειά μας σε επίπεδο ανάπτυξης και εισοδήματος, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι οι δυνατότητες, οι ευκαιρίες και το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει για να αξιοποιήσει η περιοχή μας, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που θα οδηγήσουν σε μετρήσιμα αποτελέσματα για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της ΠΑΜΘ. Η επιλογή ανήκει στους πολίτες.
«Ε»: Από πού ξεκίνησε η διαφωνία με το Χρήστο Μέτιο;
Μ.Α.: Στην επαγγελματική μου ζωή όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα, το ίδιο πιστεύω και για την πολιτική ενασχόληση. Χρειάζεται σχέδιο, επίβλεψη υλοποίησης, επίτευξη στόχων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στα δύο χρόνια που συνεργασθήκαμε με τον αείμνηστο Γ. Παυλίδη, δουλέψαμε πάνω σε όσα είχαμε συναποφασίσει. Ξεκίνησαν δράσεις με τέτοια ένταση και ταχύτητα όπως ποτέ. Αυτό η κοινωνία το έχει αντιληφθεί. Όταν έγινε η απροσδόκητη αλλαγή στην κορυφή της διοίκησης, σε ζητήματα που ήταν σε εξέλιξη αλλά και στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας εν γένει, υπήρξε από τον κο Μέτιο έλλειψη ενδιαφέροντος και στρέβλωση πορείας. Πολλά συνηγορούν ότι αυτή ήταν η στάση του πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, όπως για παράδειγμα το ότι για το ‘’Έτος Τουρισμού 2017’’, μία δράση-ιδέα του αείμνηστου Γ Παυλίδη, ήταν ο μοναδικός χωρικός αντιπεριφερειάρχης που δεν ανταποκρίθηκε και δεν πραγματοποίησε την συνάντηση εργασίας φορέων για το συντονισμό της δράσης και τελικά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, την εξαφάνισε ολοκληρωτικά. Στην πορεία έγινε αντιληπτό ότι έλλειψη προγραμματισμού, καθορισμού στόχων και κυρίως αναποτελεσματικότητα στη λήψη αποφάσεων χαρακτήριζαν την διοικητική του πορεία. Έθεσα τα ζητήματα, έγκαιρα, κατ’ ιδίαν και επιτακτικά, είδα ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση και παραιτήθηκα, σεβόμενος τόσο τους πολίτες όσο και το έργο που είχαμε υλοποιήσει το προηγούμενο διάστημα.
«Ε»: Στη συνέχεια έγινε οριστική η ρήξη γιατί;
Μ.Α.: Ο ίδιος έχει αποκαλύψει, ότι μου πρότεινε να αναλάβω ξανά θέση ευθύνης, την οποία αρνήθηκα. Αρνήθηκα διότι όπως του τόνισα δεν είχα ανάγκη νέας θέσεως, ήθελα απλά να υλοποιήσουμε όσα είχαμε ξεκινήσει και είχαμε στο πρόγραμμα μας, ώστε στο τέλος της θητείας να παρουσιάσουμε ένα πραγματικά ορατό για τους πολίτες υλοποιημένο έργο. Δυστυχώς αυτό εκτιμήθηκε, όπως και πολλά άλλα, προς λάθος κατεύθυνση και φτάσαμε σε εκείνο το πρωτοφανές επίσημο δελτίο τύπου της Περιφέρειας ΑΜΘ ότι δεν θα είμαι υποψήφιος με το συνδυασμό του. Το οποίο από μόνο του ήταν μία γελοιότητα ως πράξη αλλά συνοδεύτηκε και από αναληθή άρθρα που ενέπλεκαν μαζί με εμένα, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους, σε φανταστικά σενάρια συνωμοσίας εναντίον του. Φυσικά όλα ήταν ανυπόστατα και έτσι αντιμετωπίστηκαν από την κοινωνία. Ο χρόνος που πέρασε είναι πλέον κριτής για όλους μας.
«Ε»: Στην τουριστική ανάπτυξη της ΑΜΘ βάλατε τη σφραγίδα σας ως αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού. Ποιος ήταν ο κεντρικός σχεδιασμός;
Μ.Α.: Ήταν στη διοίκηση Παυλίδη, η καρδιά του αναπτυξιακού μοντέλου που οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε, θέσαμε πρόγραμμα και βήματα υλοποίησης στόχων. Με εξειδικευμένους επιστήμονες και υπηρεσιακούς συνεργάτες, εκπονήθηκε ο Στρατηγικός Σχεδιασμός τον οποίο και ακολουθούσαμε πιστά. Μετά από παρατεταμένη περίοδο κρίσης, η οποία είχε περιορίσει τους Έλληνες επισκέπτες, είχαμε μία άλλη δεξαμενή επισκεπτών, από τις Βαλκανικές χώρες. Ερχόντουσαν για τον τρόπο ζωής -διασκέδασής μας και για την παραλιακή μας ζώνη. Έπρεπε να ισχυροποιήσουμε το θεμέλιο της επισκεψιμότητας αυτής, αποτελούσε ζητούμενο να στηριχθεί, να εδραιώσουμε την επιλεξιμότητα μας στη Βαλκανική και να προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε σε νέες Ευρωπαϊκές αγορές την αναγνωρισιμότητα μας. Παράλληλα δουλέψαμε ώστε οι διακριτοί τουριστικοί πόλοι της περιφέρειας μας, πολιτιστικοί, περιβαλλοντικοί, γαστρονομικοί και ο ξεχωριστός χαρακτήρας των πόλεων μας, να αναδειχθούν, να δημιουργήσουμε τουριστική παροχή υπηρεσίας, να ξεκινήσει να υπάρχει ισχυρή τουριστική ροή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και να συνδεθεί με την τοπική παραγωγική διαδικασία σε όλη την ΑΜΘ, να υπάρξει άμεση εμπλοκή των ιδιωτών σε αυτό. Μεγάλη επιτυχία η διεθνής αναγνώριση μας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO). Ύψιστη τιμή η τοποθέτηση της Περιφέρειας μας ανάμεσα σε 33 υπουργούς τουρισμού στο Βερολίνο και η ανάθεση στου 1ου workshop για τους Δυτικούς Δρόμους του Μεταξιού. Όταν ξεκινούσαμε, δύο μόλις χρόνια πριν, αυτό ήταν ένα όνειρο που λίγοι το πίστευαν.
Συνολικά ένα εγχείρημα δύσκολο, το πιστεύαμε, είχαμε σχέδιο, το υλοποιούσαμε. Κυρίαρχος σταθμός θα ήταν η δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης του Τουριστικού Προορισμού, ένα όργανο που θα ενέπλεκε αποφασιστικά τους επαγγελματίες τουρισμού και τους θεσμικούς παράγοντες όλων των βαθμίδων.
Να σημειώσω ότι στη διάρκεια της θητείας μου ως αντιπεριφερειάρχης και έχοντας μελετήσει προηγούμενες δράσεις αντιλήφθηκα ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό, δεν συμβαδίζανε με τις ανάγκες των επαγγελματιών. Για αυτό και τα αποτελέσματα ήταν ελλειμματικά σε σχέση με την επένδυση οικονομικών πόρων. Έπρεπε να φροντίσουμε αυτό να σταματήσει και η επένδυση ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων της περιφέρειας να συμβαδίσει με την ιδιωτική τουριστική οικονομία, σε συνάρτηση πάντα και με τις απόψεις των άλλων θεσμικών φορέων, όπως Δήμοι κλπ.
Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτό το φορέα, να ακούσουμε τους ανθρώπους που έχουν επενδύσει αλλά και να υλοποιήσουμε όλοι μαζί κοινές αποφάσεις.
Τα αποτελέσματα, θετικά και μεγαλύτερα του εθνικού μέσου όρου, είχαν αρχίσει και φαινόντουσαν, αποκορύφωμα το 2017. Όλα αυτά με συνεχή προβλήματα κρίσεων, τα οποία διαχειριστήκαμε με επιτυχία. Δυστυχώς όλα τα παραπάνω διακόπησαν βίαια και πλέον γίνονται ενέργειες με μόνο αποτέλεσμα φωτογραφίες και δελτία τύπου χωρίς αντίκρισμα. Η αναποτελεσματικότητα και η σπατάλη κυριαρχεί.
Έργα τόνωσης της τουριστικής επισκεψιμότητας, όπως ανάδειξη παραλιακών περιοχών σε Σαμοθράκη, Αλεξανδρούπολη, θεματικών εγκαταστάσεων στη Σταυρούπολη, Χιονοδρομικό Φαλακρού κλπ, που ήταν στο πρόγραμμα μας ώστε να δημιουργήσουμε επιπλέον λόγους επιλογής μας ως προορισμό αναψυχής, ουδέποτε προχώρησαν.
«Ε»: Τι προχώρησε τελικά από όλα αυτά;
Μ.Α.: Είναι πραγματικά λυπηρό ότι τρία χρόνια πήγαν χαμένα. Η Περιφέρεια μπορεί να αλλάξει το τοπίο προς το καλύτερο, έχει δυνάμεις, απαιτείται όμως να είναι στη διοίκηση της το κατάλληλο πολιτικό κεφάλαιο για να το καταφέρει. Η Περιφέρεια είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια ενός αποδεδειγμένα αποτυχημένου Περιφερειάρχη.
Κανένα έργο λοιπόν ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος δεν έγινε, δράσεις προβολής και προώθησης, υλοποιήθηκαν με ελαφρότητα, χωρίς συντονισμένες επαφές και συνεργασίες, παρά την σπατάλη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για αυτό. Ουδέποτε, είτε με διορισμένη είτε με αιρετή διοίκηση, υπήρξε αυτή η κατάντια σε επίπεδο πολιτικής παρουσίας.
«Ε»: Άρα η διάσταση απόψεων με το Χρήστο Μέτιο προέκυψε λόγω της διαφοράς προσέγγισης στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης;
Μ.Α.: Η διαφωνία μας δεν ήταν μόνο για τον τουρισμό, αλλά σε όλο το πρόγραμμα που σχεδιάσαμε και είτε δεν υλοποιήθηκε είτε υλοποιήθηκε στρεβλά. Θέλω οι αναγνώστες σας να κοιτάξουν γύρω τους και να δούνε και μόνοι τους τι έγινε την τελευταία τριετία σε κυρίαρχους τομείς που αφορούν τον πολίτη, όπως το οδικό δίκτυο, το περιβάλλον, ο αγροκτηνοτροφικός τομέας, η κοινωνική πολιτική. Όχι μόνο έργο δεν θα δούνε αλλά ούτε διεκδίκηση υπήρξε για τα ζητήματα αυτά. Στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, τρία χρόνια χαμένα, για να μην τα λέω εγώ, παρακαλώ ρωτήστε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να σας πούνε έστω και μία παρέμβαση ουσίας, έστω μία διεκδίκηση με πάθος για ζητήματά τους, ένα έργο υποδομής που να τους αφορά και να έγινε από τη διοίκηση Μέτιου και λοιπών. Καλές οι φωτογραφίες με τα σαρμαδάκια αλλά σε μία Περιφέρεια όπου το ακαθάριστο προϊόν στη βάση του προέρχεται από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, τα εύκολα περιττεύουν, στα δύσκολα δεν είδαμε τίποτα. Καλές οι βόλτες στην Ευρώπη αλλά στο χωράφι που πονάει ο αγρότης και στο μαντρί με τον κτηνοτρόφο δεν μπήκε πέτρα πάνω στη πέτρα. Τρία χρόνια μετά η διοίκηση δεν μπορεί να μένει σε συσκέψεις και ημερίδες αυτοπροβολής, και να απαγγέλει εκθέσεις ιδεών. Είναι κρίμα.
«Ε»: Πώς θα μπορούσε να δοθεί ώθηση και υποστήριξη στην επιχειρηματικότητα , σε μία περιοχή που υστερεί δραματικά;
Μ.Α.: Είχα προτείνει, οι επιχειρήσεις μας, οι άνθρωποι μας που άντεξαν στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, έδωσαν θέσεις εργασίας και στήριξαν την περιοχή, να στηριχθούν. Υπάρχουν σειρά μέτρων και δυνατοτήτων με τις οποίες μπορεί να γίνει αυτό και είναι υποχρέωση μας να το κάνουμε. Πρότεινα επίσης η ανάπτυξη νέων επενδύσεων να μην μείνει σε ευχολόγια αλλά με μία επιθετική συγκροτημένη πολιτική παρέμβαση, σε συνεργασία με θεσμικούς τοπικούς παράγοντες, τράπεζες και τον κυβερνητικό μηχανισμό, να τη μοχλεύσουμε. Υπάρχουν εργαλεία χρηματοδοτικά τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό, και είναι ευθυγραμμισμένα με την πολιτική της ΕΕ, απαιτούνται όμως σωστά τεκμηριωμένες προτάσεις, σχεδιασμός και κυρίως εργασία από το πολιτικό δυναμικό, επίπονη και ουσιαστική.
«Ε»: Μπορεί η Περιφέρειά μας να αντιστρέψει το κλίμα; Υπάρχει ελπίδα;
Μ.Α.: Υπάρχει, αν δεν το πίστευα βαθιά μέσα μου, δεν θα ασχολούμουν ξανά. Ο τόπος μας έχει όλα τα εφόδια από ουραγός της Ευρώπης να γίνει Περιφέρεια παράδειγμα ανάπτυξης. Χρειάζεται αγάπη και γνώση της περιοχής, δουλειά, ανθρώπους που να αποδίδουν σε αυτή και το κυριότερο σωστή ιεράρχηση με σαφές χρονοδιάγραμμα. Αυτό είναι η καθημερινότητα στη δουλειά μου, αυτό εφάρμοσα όταν ασχολήθηκα με την πολιτική και αυτό θα επιδιώξω να εφαρμόσουμε την επόμενη μέρα με Περιφερειάρχη το Χρ. Τοψίδη.