Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εξετάζεται πρόταση για διάσωση ιδιωτικών διατηρητέων κτηρίων μέσω ΕΣΠΑ

Εξετάζεται πρόταση για διάσωση ιδιωτικών διατηρητέων κτηρίων μέσω ΕΣΠΑ

0

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που μπορεί να έχει για την Ξάνθη αναδεικνύει ο σύλλογος για την προστασία και την αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης

 Την παράμετρο του μη αποκλεισμού κτηρίων μη διατηρητέων εντός παραδοσιακών οικισμών, θέτει ο πρόεδρος κ. Κουρτίδης, καλώντας προσωπικά τον Σ. Γιαννακίδη να υποστηρίξει το εγχείρημα

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020,  ενδεικτικού συνολικού προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, κατανεμημένο και στις 13 Περιφέρειες της χώρας,  για την διάσωση και αποκατάσταση των ιδιωτικών διατηρητέων κτηρίων και μνημείων αλλά και την επανένταξη των κτηρίων και των επιμέρους χρήσεών τους στην σύγχρονη κοινωνική και οικονομική ζωή που έχει εκπονήσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων, προωθείται στην κυβέρνηση.

Ο σχεδιασμός αυτός δίκαια ενεργοποιεί το σύλλογο για την προστασία και την αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης, αφού μπορεί να αποτελέσει «κλειδί» αλλά και λύση για μια σειρά από θέματα διατήρησης κτηρίων εντός του παραδοσιακού οικισμού.

Όπως σημειώνει, ο πρόεδρος του συλλόγου και ακαδημαϊκός Kωνσταντίνος Κουρτίδης, «προφανώς και για την Ξάνθη ενδιαφέρει πολύ μια τέτοια δράση μέσω ΕΣΠΑ» και τονίζει: «είναι πολύ σημαντικό για την Ξάνθη, να ΜΗΝ περιορίζεται σε χαρακτηρισμένα ως νεώτερα μνημεία κτίρια, αλλά να είναι για “κτήριο ή κτίσμα που έχει χαρακτηριστεί από το Κράτος, εν όλω ή εν μέρει, ως μνημείο ή ως διατηρητέο ή που βρίσκεται μέσα στα όρια χαρακτηρισμένων ιστορικών τόπων, παραδοσιακών συνόλων και παραδοσιακών οικισμών”.

Στον πυρήνα της πρότασης είναι να αρχίσει άμεσα απευθείας από το υπουργείο Ανάπτυξης, πιλοτικό πρόγραμμα της τάξης των 5 εκατ. ευρώ για μικρό αριθμό αποκατάστασης και επανάχρησης εμβληματικών διατηρητέων κτιρίων, ως σημείο και βάση αναφοράς για την γενική εφαρμογή του προγράμματος των 100 εκατ. ευρώ. Το Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διάφορα υποπρογράμματα. Το πρώτο κύριο υποπρόγραμμα περιλαμβάνει την επισκευή – αποκατάσταση όψεων και στεγών ή δωμάτων 500 περίπου διατηρητέων κτηρίων και μνημείων, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους. Το δεύτερο κύριο υποπρόγραμμα περιλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση 50 περίπου διατηρητέων κτηρίων και μνημείων.

Ακόμη, ο κ. Κουρτίδης επισημαίνει: «ενδιαφέρον για την Ξάνθη έχει και το υποπρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων εφαρμογής παραδοσιακών τεχνικών απαραίτητων για την στερέωση και αποκατάσταση διατηρητέων κτηρίων και μνημείων, για την εξειδίκευση και πρακτική άσκηση νέων ανθρώπων σε επαγγέλματα της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (π.χ. λιθοδομών και ξυλόπηκτων τοιχοποιιών, ξύλινων στεγών και πατωμάτων, τραβηχτών επιχρισμάτων όψεων κλπ) από τους εναπομείναντες παραδοσιακούς τεχνίτες. Όπως ακόμη,  ενδιαφέρον έχει και το υποπρόγραμμα καταγραφής και τεκμηρίωσης διατηρητέων κτηρίων και μνημείων, από νέους Αρχιτέκτονες αποφοίτους μεταπτυχιακών Αποκατάστασης Μνημείων, για την απόκτηση ενός Ενιαίου Ψηφιακού Αρχείου των διατηρητέων κτηρίων και μνημείων της χώρας. Η Αρχιτεκτονική Σχολή στην Ξάνθη θα πρέπει ίσως να ξεκινήσει κάποιο ανάλογο μεταπτυχιακό πρόγραμμα» και σημειώνει καταληκτικά, ότι, «ο συμπολίτης μας κ. Σ. Γιαννακίδης που είναι και Υφυπουργός για το ΕΣΠΑ, περιμένουμε να υποστηρίξει την πρόταση αυτή, που έχει προφανή οφέλη για την Ξάνθη».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…