Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

0

Η δύναμη του νερού…
Οι παρατεταμένες βροχές και το πολύ νερό που έπεσε στην πόλη μας μπορεί να μην δημιούργησαν εκτεταμένα προβλήματα πλημμυρών ούτε βέβαια κατά διάνοια να θύμιζαν μέρες του 1996 όταν θρηνήσαμε θύματα ωστόσο όμως είχαν κάποια αποτελέσματα και μάλιστα πολύ περίεργα. Συγκεκριμένα στην οδό Ευριπίδου (η κατηφόρα στο Καβάκι) το νερό ξήλωσε όλη την γρανιτένια επίστρωση και τώρα χρειάζεται να γίνει έργο αποκατάστασης. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει φρεάτιο, ήταν τόσος ο όγκος του νερού που σε συνδυασμό με  το επικλινές του εδάφους, εισχώρησε κάτω από τον γρανίτη και τον …πήρε και τον σήκωσε!  Ένα σπάνιο φαινόμενο που αποδεικνύει την δύναμη του νερού και της φύσης γενικότερα…
Και τώρα ας πιάσουν δουλειά οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Ξάνθης.
Μ.Ξ.


Το «Π» και η Αρχιτεκτονική
Αυτό το θέμα με την παραχώρηση του «Π» στην Αρχιτεκτονική Σχολή Ξάνθης μάλλον δεν θα προχωρήσει. Δεύτερη φορά αναβλήθηκε η συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο γιατί δεν προσήλθαν οι πανεπιστημιακές αρχές που κατέθεσαν τον Αύγουστο το αίτημα για να το υποστηρίξουν αλλά και να υποβάλλουν μια ολοκληρωμένη και εξειδικευμένη πρόταση όπως τους ζητήθηκε τότε από το δημοτικό συμβούλιο.  Προφανώς ατόνησε το ενδιαφέρον τους μετά και από την κατάρρευση της στέγης τον Οκτώβριο ίσως γιατί αναλογίστηκαν ότι χρειάζεται εκτεταμένες παρεμβάσεις αποκατάστασης και φυσικά υψηλό κοστολόγιο.
Έτσι μένει στα χέρια του δήμου η υποχρέωση αυτή.
Μ.Ξ. 


Πρώτοι οι Τούρκοι που περνούν τα σύνορα
Να και μια πραγματικότητα που αξίζει να την πληροφορηθούν οι συμπολίτες. Τα στοιχεία δε είναι αξιόπιστα διότι δόθηκα από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. Τον Ιανουάριο λοιπόν, 202 πολίτες τρίτων χωρών προσέγγισαν με βάρκες το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα, αριθμητικά, η πλειοψηφία όσων επιχειρούν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο είναι Τούρκοι πολίτες και ακολουθούν Σύριοι, Ιρακινοί και Πακιστανοί. Μάλιστα εκτιμούν οι αρμόδιοι της Αρμοστείας, θα είναι συνεχής η αύξηση Τούρκων υπηκόων στην Ελλάδα και το 2019. Ήδη, το 40% όσων έφτασαν τον Ιανουάριο στον Έβρο κατάγονται από την Τουρκία.
Η διαπίστωση είναι απλή: Είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο αριθμός των Τούρκων που έρχονται στη χώρα μας φεύγοντας με κάθε τρόπο από την γείτονα. Το γιατί το κάνουν τώρα αυτό; Μάλλον φεύγουν διότι φοβούνται το καθεστώς εκεί, έτσι όπως διαμορφώθηκε εις βάρος των λεγόμενων Γκιουλενιστών.
Γ.Δ.


Και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη
Η λύση βρέθηκε για να μη γκρινιάζει και απειλεί ο Καμμένος, ο Λεβέντης και ο Θεοδωράκης. Θα εξακολουθήσουν να είναι αρχηγοί στα κόμματά τους, θα μιλούν στη βουλή όπως πρώτα, άσχετα εάν υπάρχουν κάποια τεχνικά προβληματάκια. Εκεί θα κολλήσουμε τώρα; Αν είναι δυνατόν να εμποδίζουν οι λεπτομέρειες τις εμπνεύσεις του προέδρου της βουλής.
Την οποία βουλή που υποβαθμίζεται, άραγε ποιος την σκέφτεται;
Γ.Δ.


Σωστή κατάργηση
Οφείλουμε να το τονίσουμε και να επισημάνουμε την θετική πλευρά της κατάργησης του Αυτοφώρου για αδικήματα Τύπου. Έτσι, το δρόμο για την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τα αδικήματα που τελούνται δια του Τύπου ανοίγει με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των δημοσιογραφικών ενώσεων.
Έτσι, με την ψήφιση αυτή, θα σταματήσει η εικόνα να οδηγούνται με χειροπέδες στο δικαστήριο, εκδότες, δημοσιογράφοι και γενικά άνθρωποι των Μέσων Ενημέρωσης με την απλή κατάθεση μιας μήνυσης. Επιτέλους τέλος. Πρόκειται για ένα βήμα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν για τα Μέσα Ενημέρωσης.
Γ.Δ.


Έκλεισαν οι υποψηφιότητες
Μετά και τη δημόσια δήλωση του Μανώλη Τσέπελη ότι ο συνδυασμός του «Δύναμη για το Αύριο» θα διεκδικήσει τον δήμο Ξάνθης, τα πράγματα στον μητροπολιτικό δήμο έχουν ξεκαθαρίσει. Έτσι, έχουμε πλέον επτά υποψηφίους, τους εξής:
-Ο νυν δήμαρχος Χαρ. Δημαρχόπουλος
-Ο Γιάννης Παπαχρόνης
-Ο Σάββας Μελισσόπουλος
-Ο Γιώργος Χατζηθεοδώρου
-Ο Κώστας Βογιατζής
-Η κυρία Όλγα Χαιροπούλου
Και ο Μανώλης Τσέπελης.
Υποψήφιοι λοιπόν αρκετοί, μεταξύ τους και μια κυρία, το δικαίωμα και η ευκαιρία για επιλογή μεγάλο και πλέον η ευθύνη μεταφέρεται στους δημότες της Ξάνθης. Είναι αυτοί που θα κάνουν την επιλογή τους για τον άνθρωπο που θ’ αναλάβει τις τύχες της πόλης. Τύχες που έχουν να κάνουν με ιδέες, όραμα αλλά και δυνατότητα παραγωγής έργου κι όχι λόγων.
Γ.Δ.


Υπάρχουν προβλήματα
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η πόλη της Ξάνθης πως έχει μια σειρά προβλημάτων που θα πρέπει να μπουν οριστικά στο ενδιαφέρον των υποψηφίων προς επίλυσή τους.
Προβλήματα καταγεγραμμένα μεν, αλλά με καθυστέρηση στην υλοποίηση για διάφορους λόγους.
Ευθύνη των νέων αρχόντων είναι αυτές οι αγκυλώσεις ν’αρθούν, να λυθούν, και τα έργα να υλοποιηθούν. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει η Ξάνθη να γίνει ένα εργοστάσιο ιδεών και δράσεων.  Δηλαδή, χρειάζεται μια οργανωμένη ομάδα απαλλαγμένη από σοφιστείες και προκαταλήψεις ετών. Χρειάζεται για το μέλλον της Ξάνθης, ένα πολιτικό πρόγραμμα, ναι, ένας επικεφαλής με πρακτικό μυαλό και δράση και μια άρτια ομάδα για να το υλοποιήσει. Μια ομάδα που θα την ανάβει ο επικεφαλής, που θα την τροφοδοτεί από τη δική του φλόγα, την φωτιά της ψυχής του για να γίνει οδηγητής που τραβάει μπροστά πρώτος μεταξύ ίσων, ανοίγοντας το δρόμο της επιτυχίας και της δράσης.
Γ.Δ.


Ανακοινώνει υποψήφιους ο Τοψίδης
Για την επόμενη Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, και όπως είχε ήδη σχεδιάσει ο ίδιος, στην Καβάλα και το ξενοδοχείο Galaxy πρόκειται να παρουσιάσει τους πρώτους υποψήφιους του συνδυασμού του ο Χριστόδουλος Τοψίδης. Εκεί αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο του προγράμματος του με τις βασικές προτεραιότητες που θέτει και μαζί να ανακοινώσει και τους πρώτους υποψήφιους του συνδυασμού. Από την Ξάνθη, δεν είναι γνωστό ακόμη ποιους θα ανακοινώσει, αν και η κατάρτιση του ψηφοδελτίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Πάντως, ο ίδιος φαίνεται να κινείται βάσει προγράμματος και να μην επηρεάζεται από τις κινήσεις των συνυποψηφίων του γι’ αυτό και προχωρά στον προεκλογικό του σχεδιασμό, τις επαφές και τις δημόσιες ανακοινώσεις ανεξάρτητα.
Ε.Δ.


Είχε… επικεφαλίδα η συνάντηση
Όλοι γνωρίζουν τι συζήτησαν στο πρωινό τους καφεδάκι οι αντιπεριφερειάρχες Ξάνθης, Καβάλας, Έβρου και Ροδόπης μαζί με το Μιχάλη Αμοιρίδη χθες το πρωί, μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Δ’ ΣΣ. Άλλωστε και το σχόλιο που συνόδευσε τη φωτογραφία που ανάρτησε ο Μιχάλης Αμοιρίδης «Όσοι εκτιμούμε τις προσωπικότητες μας, την συνέπειά μας και τους αγώνες μας ..», ήταν εξόχως διαφωτιστικό. Μπορεί οι Θ. Μαρκόπουλος και Μ. Αμοιρίδης να έχουν ορίσει διαφορετικό δρόμο από τον Δ. Πέτροβιτς (που για σήμερα έχει προγραμματίσει δύο συνεντεύξεις Τύπου για να ανακοινώσει και επισήμως την υποψηφιότητά του με την ανακοίνωση του ονόματος του συνδυασμού και του εμβλήματος), ωστόσο έχουν κοινό σημείο… συμφωνίας τη δυσφορία που νιώθουν για τη στάση και τους χειρισμούς του Χρήστου Μέτιου.
Την ενόχληση πάντως, μοιράζεται και ο Κ. Ζαγναφέρης που για την ώρα φαίνεται να είναι εκτός προεκλογικού αγώνα. Ωστόσο, δεν κρύβει κι αυτός την ενόχλησή του και μάλιστα, φέρεται να συνέδραμε στις συζητήσεις της ομήγυρης με το ποίημα του Αναγνωστάκη και τον πρώτο στίχο… «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε»…
Ε.Δ.


Πού είναι ο κ. Λύρατζης;
Μα πού είναι ο κ. Λύρατζης; Φήμες λένε ότι κυκλοφορεί. Μαθαίνουμε ότι εθεάθη στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ. Εμείς πάντως, δεν τον βρίσκουμε. Κι όχι και τίποτα, αλλά έχει πάρει και πάνω του ολόκληρο Καρναβάλι και νέα δε μαθαίνουμε.
Τρέχει με τη διοργάνωση; Τρέχει με τις εκλογές; Τι να πω. Μέχρι και οι ενημερώσεις για τις συνεδριάσεις του Κέντρου Πολιτισμού έχουν επενδυθεί με μυστήριο. Ανακοινώνονται το πολύ 24 ώρες πριν, δεν περιλαμβάνουν θέματα ημερήσιας διάταξης και κανείς (πλην υπαλλήλων και διοίκησης) δε μαθαίνει πράμα.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Πάλι αλλού σκοπεύουμε Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές. Κι αντί να συ…