Την ευθύνη για την επίθεση στην Κοσμητεία ανέλαβαν οι «Φοιτητές/τριες για την ταξική αντεπίθεση». Καταδικάζει απερίφραστα ο σύλλογος φοιτητών Ξάνθης
Η επίθεση «δεν ασκεί καμία ουσιαστική πίεση είτε στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ είτε στη διοίκηση του πανεπιστημίου και στο Υπουργείο Παιδείας», αναφέρει στην καταγγελία του ο ΣΦΠ
Για την επίθεση στην Κομητεία που έλαβε χώρα την Παρασκευή και για την οποία την ευθύνη ανέλαβαν οι «Φοιτητές/τριες για την ταξική αντεπίθεση», τοποθετείται ο σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνικής, καταδικάζοντας την πρωτοβουλία και τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή βλάπτει τις διεκδικήσεις του συλλόγου.
Ανάληψη ευθύνης: αφορμή οι εξελίξεις στη σίτιση
Την Παρασκευή 18/12 9 η ώρα το πρωί, ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά έκαναν επίθεση στο κτίριο της Κοσμητείας στο Προκάτ. Εκεί ανοίχτηκε πυροσβεστήρας και προχώρησαν σε υλικές ζημιές στο γραφείο του κοσμήτορα, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στον χώρο της κοσμητείας. Ακόμα γράφτηκε σύνθημα προάσπισης των φοιτητικών αναγκών.
Κατά την επίθεση σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές στον εξοπλισμό και στις εγκαταστάσεις του γραφείου.
Σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου την ευθύνη ανέλαβαν οι «Φοιτητές/τριες για την ταξική αντεπίθεση», τονίζοντας ότι η επίθεση ήταν εναντίον του Κοσμήτορα, με την ιδιότητά του ως μέλους της Συγκλήτου. Στην ανάρτησή τους σημειώνουν ότι αιτία της αντίδρασης είναι οι συρρικνωμένες δαπάνες για τις υποδομές και τις παροχές στο πανεπιστήμιο, με αφορμή όσα λαμβάνουν χώρα για τη σίτιση στην Πολυτεχνικής. Όπως αναφέρουν: «αυτά που βλέπουμε μέσα στο πανεπιστήμιο είναι αποτέλεσμα μιας γενικότερης πολιτικής, η οποία υποβαθμίζει συνεχώς τις υπηρεσίες και τα κεκτημένα πάνω σε δημόσιες παροχές με σκοπό αφενός να εξοικονομηθούν πόροι ώστε να ανακατευθυνθούν στο μεγάλο Κεφάλαιο και από την άλλη, να ανοίξουν το δρόμο για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις», ενώ επιρρίπτουν ευθύνες σε πανεπιστημιακές αρχές, ΙΝΕΔΙΒΙΜ και κυβέρνηση για τις απολύσεις και την υποβάθμιση των αναγκών.
Ως κίνηση ενάντια στο φοιτητικό κίνημα βλέπει την επίθεση ο σύλλογος φοιτητών
Από την πλευρά του ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης σημειώνει ότι το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε σε μια συνεχόμενη κίνηση υπεράσπισης των δικαιωμάτων και συμφερόντων του. Πιο συγκεκριμένα της δωρεάν-δημόσιας σίτισης για όλους. «Πρόκειται για έναν αγώνα που πυροδότησε 3 βδομάδες καταλήψεων, κινητοποιήσεων, δράσεων και που οδήγησε τον Σύλλογο να κατέβει στα γραφεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στην Αθήνα να διεκδικήσει τα δικαιώματα των μελών του, μαζί και με άλλους συλλόγους που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα. Όλες οι παραπάνω κινήσεις αποφασίστηκαν στην βάση των αμεσοδημοκρατικών μαζικών διαδικασιών του Συλλόγου (Γενικές Συνελεύσεις, διοικητικά συμβούλια), εκεί ακριβώς που οι φοιτητές βρίσκονται για να συζητήσουν για την επίθεση που δέχονται τόσο σε επίπεδο φοιτητικής καθημερινότητας, όσο και σε επίπεδο επαγγελματικής προοπτικής κλπ., και να αποφασίσουν πως θα απαντήσουν», σημειώνουν οι φοιτητές, προσθέτοντας: «το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται πως δεν έχει κλείσει, καθώς οι δεσμεύσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και της διοίκησης δεν έχουν γίνει πράξη. Αυτό από μόνο του σημαίνει πως ο Σύλλογος έχει χρέος να συνεδριάσει και να κινητοποιηθεί το επόμενο διάστημα και να πάρει αποφάσεις για το πως θα προχωρήσει και τελικά πως θα μπορέσει να διασφαλίσει τα ενιαία φοιτητικά συμφέροντα απέναντι στην επιθετική κίνηση του κράτους. Η συγκεκριμένη ενέργεια , την οποία υπογράφουν «Φοιτητές-Φοιτήτριες για την ταξική αντεπίθεση» μόνο ως αντιπαραθετική στην κίνηση του ΣΦΞ μπορεί να χαρακτηριστεί. Γιατί δεν ασκεί καμία ουσιαστική πίεση είτε στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ είτε στη διοίκηση του πανεπιστημίου και στο Υπουργείο Παιδείας. Αλλά, αντίθετα, έρχεται να συνεχίσει αυτόκλητα τον αγώνα του προηγούμενου διαστήματος, ρίχνοντας νερό στο μύλο όσων θέλουν το ακαδημαϊκό άσυλο αποστειρωμένο από πολιτικές και συνδικαλιστικές διεργασίες. Ουσιαστικά θέλει να υποκαταστήσει την λειτουργία των συλλογικών οργάνων, ενώ λειτουργεί ενάντια στις αποφάσεις και δράσεις του Συλλόγου μας, καθώς πάνω σε τέτοιες κινήσεις στηρίζονται τα επιχειρήματα για κατάργηση του ασύλου και άρα της πιο άμεσης και επιθετικής επιβολής των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, αφού το άσυλο αποτελεί βασικό κινηματικό εργαλείο για τις διεκδικήσεις των φοιτητών διαχρονικά».
Καταληκτικά, ο σύλλογος των φοιτητών επισημαίνει: «τέτοιες πρακτικές είναι ενάντια στο φοιτητικό κίνημα, τις αποφάσεις του και τις δράσεις του. Αυτές οι κινήσεις θα μας βρουν μπροστά κι απέναντι τους .Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστείλει και να συκοφαντήσει τις αποφάσεις του Συλλόγου. Ο Σύλλογος μας καταγγέλλει την συγκεκριμένη κίνηση και πρέπει να μην αποπροσανατολιστεί από αυτές τις πρακτικές αλλά αντίθετα να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι την υλοποίηση των αποφάσεων του στο έπακρον».