Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

0

Εκκρεμότητες στα δημοτικά ψηφοδέλτια
Κρυφά χαρτιά, κρυμμένα ονόματα, κρυφές συναντήσεις. Κανείς δεν ανακοινώνει ονόματα για το φόβο των… επιθέσεων αρπαγής από τους «αντιπάλους».
«Ζυμώσεις», «υποστηρίξεις», «συμπράξεις», όλα πάνω στο τραπέζι των συναντήσεων-συζητήσεων. Ποιος θα πάει με ποιον, ποιος θα εγκαταλείψει την κούρσα, ερωτήματα και απαντήσεις πολλές φορές χωρίς ίχνος αλήθειας. Κι αν η ανάπαυλα των εορτών για τους περισσότερους λειτούργησε, για τους επικεφαλής όχι. Αυτοί συνεχίζαν το τρέξιμο, τις επαφές. Για να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους. Τα παραπάνω ισχύουν τόσο για τον Μητροπολιτικό δήμο όσο και για τους περιφερειακούς.
Πρώτος στόχος οι υποψήφιοι για τα ψηφοδέλτια όσο ακόμη υπάρχει χρόνος, διότι ο Μάιος δεν είναι μακριά. Εξάλλου οι «καλοί υποψήφιοι» που φέρνουν σταυρούς αρκετούς είναι λίγοι. Γι’αυτό περιζήτητοι.
Γ.Δ.


Νέος δημοτικός συνδυασμός
Στους λογαριασμούς που γίνονται για τους συνδυασμούς που θα κατέβουν στο δήμο Αβδήρων, υπάρχει κι ένας ακόμη. Μέχρι τώρα δεν είχε εμφανιστεί σε κανέναν δήμο. Η αρχή γίνεται στο δήμο Αβδήρων όπου διαθέτει και ικανοποιητική εκπροσώπηση στην κοινωνία. Πρόκειται για τον δημοτικό συνδυασμό που θα υποστηριχθεί από τη Χρυσή Αυγή. Για όσους ξαφνιάστηκαν και δεν το περίμεναν, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Γ.Δ.


Έπαινοι για την Παλιά Πόλη
Πληθαίνουν τα επαινετικά αφιερώματα με φωτογραφίες από την Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες, φωτογραφίζουν τις ομορφιές, τα σοκάκια, τα αρχοντικά,  γενικά ότι χαρακτηρίζει την ξεχωριστή αυτή «άλλη» πόλη μέσα στην πόλη. Μάλιστα οι φωτογραφίες έχουν κολακευτικά σχόλια κι επαίνους για το στολίδι αυτό. Που όντως αποτελεί κάτι μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο. Κι αυτό δεν είναι τοπικίστικη υπερβολή ενός Ξανθιώτη που αγαπά και σέβεται τον τόπο του. Είναι η αλήθεια, η πραγματικότητα. Για το πώς βλέπουν οι «άλλοι»  την Παλιά Πόλη μας, το καμάρι μας.
Γ.Δ.


Hard rock στον Δήμο Αβδήρων
Ροκ καταστάσεις και μάλιστα σκληρού αναμένονται να παιχτούν κατά την διεκδίκηση της διοίκησης του δήμου Αβδήρων. Ήδη από το συμβούλιο της Παρασκευής φάνηκε πως θα φτάσει μέχρι τα δικαστήρια η αντιπαράθεση Τσιτιρίδη – Χατζόπουλου, αφού ο δήμαρχος κατηγόρησε για λάθος χειρισμούς έως και ρουσφέτια σε κολλητούς του,  τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑ που ο ίδιος όρισε και κατά συνέπεια φέρει την πολιτική ευθύνη για τα πεπραγμένα του Χατζόπουλου αν και εφόσον αποδειχθεί  ότι ήταν παράτυπα ή παράνομα.  Σε κάθε περίπτωση δεν ωφελεί τον δήμο Αβδήρων μια τέτοια κόντρα αλλά ένας γόνιμος προεκλογικός αγώνας με πολιτικό πολιτισμό από όλους τους υποψηφίους.
Μ.Ξ.


Το παιχνίδι είναι στημένο…
Το παιχνίδι με την αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση στήθηκε τόσο κραυγαλέα που τελικά μπορεί και να έχει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους εμπνευστές του.
Ο Σ. Θεοδωράκης για να ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών ζήτησε να προηγηθεί η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Ω του θαύματος, ο Καμμένος αίρει την στήριξη του στην κυβέρνηση με τρόπο που ουσιαστικά την στηρίζει, ενώ συγχρόνως διατηρεί την κοινοβουλευτική του ομάδα. Τέλεια! Έτσι και ο Θεοδωράκης θα ψηφίσει την συμφωνία και ο Τσίπρας θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και ο Καμμένος θα διατηρήσει το «εθνικό» προφίλ του.
Μας δουλεύουν; Φυσικά. Και μάλιστα με τρόπο χοντροκομμένο. Κάποιοι νόμισαν πως με αυτές τις απλοϊκές μεθοδεύσεις θα πείσουν τους πολίτες για την ανιδιοτέλεια και την ειλικρίνεια των πράξεων τους. Το επόμενο βήμα του Τσίπρα σίγουρα θα είναι να «σβήσει» την τετραετή συγκυβέρνηση του με τον Καμμένο (όπως βολικά «ξεχνάει» το πρώτο εξάμηνο του ’15). Θα προσπαθήσει να πείσει πως ότι ζήσαμε ήταν μια οφθαλμαπάτη και πως η πραγματική κυβέρνηση της Αριστεράς είναι αυτή που θα προκύψει μετά τον ανασχηματισμό.
Έτσι, όσοι περίμεναν δραματικές εξελίξεις φαίνεται πως αγνοούν τα χαρακτηριστικά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την όσμωση του Α.Τσίπρα με τον Π.Καμμένο. Το διαζύγιο τους δεν είναι συναινετικό, γιατί δεν είναι διαζύγιο. Θυμίζει τα ζευγάρια που χωρίζουν για φορολογικούς λόγους. Από εδώ και εμπρός ό,τι θα συμβεί, θα αφορά πλέον την νοημοσύνη μας. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι αυτοί οι σαλτιμπάγκοι της πολιτικής πως το κοινό που απευθύνονται είναι πολύ μικρό, καθώς στήνουν τα παιχνίδια τους με τρόπο απροκάλυπτο και άχαρο.
Σ.Μ.


Επιτέλους!
Το λέγαμε και το υποστηρίζαμε εδώ και χρόνια. Ότι η ευημερία και προκοπή του τόπου απαιτεί συνεργασίες. Συνεργασίες της πολιτικής ηγεσίας με ΟΛΟΥΣ τους φορείς του τόπου χωρίς επιλογές εάν είναι δικός μας ή δεν είναι. Αποτελεί ξεπερασμένη αντίληψη αυτός ο διαχωρισμός. Εξάλλου υπάρχει η βουλή για να λύνουν εκεί την όποια διαφορά τους τα κόμματα. Στο τοπικό πεδίο είναι παράλογο να αρνείται η μια πλευρά να συναντηθεί και συνεργαστεί με την άλλη. Προχθές λοιπόν στο Επιμελητήριο μάλλον δόθηκε ένα τέλος σ’αυτήν την λανθασμένη αντίληψη. Βουλευτές της κυβέρνησης παρέστησαν στην εκδήλωση, μίλησαν και οι ίδιοι, έστειλαν μηνύματα συνεργασίας με τους φορείς. Φυσικά άργησε να γίνει αυτό, ο χρόνος της κυβερνητικής θητείας εξαντλείται και πολλές ευκαιρίες για να διαπιστωθεί στην πράξη η συνεργασία που ευχήθηκαν οι βουλευτές και οι λοιποί παριστάμενοι έχει μειωθεί. Τέλος πάντων, έστω στο παραπέντε έγινε ένα βήμα.
Γ.Δ.


Τα πολιτικά διαζύγια
Η ερώτησή σας αναμενόμενη. Υπάρχουν πολιτικά διαζύγια θα ρωτήσει κάποιος. Και βέβαια θ’ απαντήσουμε εμείς. Μαζί με τα ιδιωτικά, υπάρχουν και τα πολιτικά. Γι’ αυτό εξάλλου γίνονται οι εκλογές. Για το αύριο, γι’ αυτό γίνονται οι ανασχηματισμοί, οι διασπάσεις, οι ανεξαρτητοποιήσεις, τα μικρά κόμματα. Υπάρχουν οι ενώσεις, συμπράξεις, συγκυβερνώντες από τη μια και διασπάσεις, αποστασίες, μεταπηδήσεις από κόμμα σε κόμμα.
Η πολιτική ζωή είναι ίδια με τη ζωή μας. Με την οικογένεια, τους φίλους, τους γνωστούς. Κι όλα αυτά δείχνουν την αστάθεια. Σε ιδιώτες και πολιτικούς βεβαίως. Και τελικά αποφασίζεις. Και λες,  «έτσι είναι η ζωή», έτσι και η πολιτική.
Γ.Δ.


Όμορφη εικόνα
Καθαρή η ατμόσφαιρα προχθές. Και ο ορίζοντας μπροστά, έτσι να κάνεις ν’απλώσεις το χέρι ν’ακουμπήσεις τα σύννεφα, τα βουνά. Κι εκεί, στην κορυφογραμμή, μεγάλα, τεράστια πουλιά να φτερουγίζουν. Αργά, αρμονικά, χωρίς σταματημό. Νύχτα- μέρα. Δεσπόζουν εκεί από ψηλά και μας χαιρετούν εμάς εδώ κάτω, τους ανθρώπους των πόλεων του κάμπου.
Για αυτή την όμορφη οικολογική εικόνα των ανεμογεννητριών ο λόγος, τους πάλευκους γίγαντες του βουνού που όμως δεν θα συναντήσουν ποτέ τον δικό τους Δον Κιχώτη.
Σηκώστε το βλέμμα ψηλά, προς τον βορρά, στο βουνό. Θα δείτε και θα χαρείτε την όμορφη εικόνα. Ομορφιά, πρόοδος, οικολογία μαζί.
Γ.Δ.


Αλλαγή συμπεριφοράς
Εκλογές έχουμε μπροστά μας κι αυτό είναι σίγουρο. Έτσι, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το πήραν απόφαση. Κι έτσι είπαν: «Καλή η μοναξιά, όχι όμως στην πολιτική. Διότι με την απομόνωση δεν θα μας γνωρίζουν στο τέλος ούτε στην πολυκατοικία μας».
Κι άφησαν πίσω τις δήθεν αριστερές αντιλήψεις για μη παρουσία σε εκδηλώσεις Συλλόγων, Σωματείων, θεσμικών φορέων κλπ.
Η αρχή δε έγινε προχθές στην πίτα του ΕΒΕ. Όλοι παρόντες και με χαμόγελα. Και καλώς βέβαια. Διότι αυτός ο απομονωτισμός μόνον ζημιά τους έκανε. Το κατάλαβαν και στο εξής θα τους βλέπουμε «φάτσα κάρτα» σε όλες τις εκδηλώσεις. Έτσι θα μας δοθεί και η ευκαιρία να τους γνωρίσουμε βρε αδελφέ, διότι η θητεία τους τελειώνει και αρκετοί Ξανθιώτες δεν τους έχουν δει, δεν τους γνωρίζουν…
Γ.Δ.


Το βλέμμα στην… δεύτερη κάλπη
Το πολιτικό σκηνικό «φλέγεται» σε εθνικό επίπεδο λόγω των εξελίξεων, ωστόσο σε τοπικό επίπεδο υποψήφιοι και δυνάμει υποψήφιοι ζυγίζουν το κλίμα κυρίως σε επίπεδο συνεπειών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Για όλους πια η προεκλογική περίοδος έχει αρχίσει και εντός του μήνα θα παρουσιαστεί και η πλειονότητα των συνδυασμών.
Αυτό πάντως, που έχει ενδιαφέρον είναι ότι αυτή τη φορά οι υποψήφιοι έχουν περισσότερο το βλέμμα στη δεύτερη Κυριακή και το πλαίσιο που πρέπει να «χτίσουν» για τις συμμαχίες, που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.
Κι όσοι το υποτιμούν, λόγω άγνοιας, λάθους εκτίμησης ή υπερβολικής αισιοδοξίας (ή το λες και αλαζονείας) θα βγουν ζημιωμένοι.
Φαίνεται ότι, αυτές, ελέω Κλεισθένη, θα είναι και οι εκλογές των «μετώπων», τα οποία φαίνεται ότι θα είναι πολύ μακριά από ιδεολογικές και προγραμματικές συγκλίσεις! Αντίθετα θα κριθούν στις προσεγγίσεις και τα κανάλια (ή πρόσωπα) επικοινωνίας.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Πάλι αλλού σκοπεύουμε Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές. Κι αντί να συ…