10.119 ακίνητα
Η εφημερίδα μας επί δύο ημέρες παρουσίασε και ανέδειξε το θέμα της εκχώρησης στο Υπερταμείο δημοσίων ακινήτων. Το ενδιαφέρον μας βέβαια ήταν στις εκχωρήσεις του νομού μας διότι άμεσα αυτό ενδιαφέρει. Παράλληλα όμως κι εδώ υπήρξαν δυσκολίες διότι τα παραχωρηθέντα ακίνητα αναφέρονται με κωδικούς κι όχι με το όνομά τους. Κι αυτό για να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός.
Παρόλα αυτά, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η κυβέρνηση στη βιασύνη της να προχωρήσουν οι διαδικασίες, δεν πρόσεξε ότι στα παραχωρούμενα υπάρχουν και αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία!! Μέσα λοιπόν σε δέκα χιλιάδες ακίνητα, υπάρχουν κάποια που δεν κοστολογούνται οικονομικά, όπως μουσεία και μνημεία. Γι’ αυτό απαιτείται να έρθει στο φως η λίστα των εκχωρηθέντων στο Ταμείο. Να βγει στο φως το μέγεθος του ξεπουλήματος και εγκλήματος επί της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας.
Γ.Δ.
Επανάσταση χωρίς… πάτρωνες από Ζαγναφέρη
Προφητική και αρκούντως κατατοπιστική για τα …προσεχώς η ανάρτηση του αντιεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη στην προσωπική του σελίδα στο facebook στις 13 Σεπτεμβρίου μία μέρα μετά την επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη στην Ξάνθη. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Άδωνις ήρθε για να στηρίξει τον Μέτιο και έδωσε τελεσίγραφο σ’ όποιον σκέφτεται να κατεβεί απέναντι να μην το κάνει γιατί θα διαγραφεί! Αλλά μάλλον αυτό δεν πτόησε τον κ. Ζαγναφέρη και τους συν αυτώ. Είναι ενδεικτική η ανάρτησή του: «Οι επαναστάσεις και οι ρήξεις γίνονται από αποφασισμένους άνδρες δεν γίνονται με ατέλειωτες συζητήσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Η πολιτική δεν είναι φιλοσοφική αναζήτηση ούτε η ιστορία περιμένει. Γιατί δεν χρωστάει σε κανένα και τίποτα. Μόνο μ’ αυτές τις προϋποθέσεις θα γεννηθεί το νέο ελπιδοφόρο όραμα (και προπάντων χωρίς πάτρωνες)»!
Μ.Ξ.
Ήρθε ο Μέτιος μεν, αλλά
Προεκλογική περίοδος και για την Αυτοδιοίκηση. Έτσι, ήρθε προχθές στην πόλη μας ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος και συσκέφτηκε με τον Ζαγναφέρη και υπηρεσιακούς παράγοντες για ποια έργα θα γίνουν στο νομό μας. Καλή η πρόθεση και μακάρι να βγει κάτι καλό. Όμως γενικά την Ξάνθη ο Μέτιος την είχε ξεχάσει. Έστω προεκλογικά την θυμήθηκε, κάτι είναι κι αυτό. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια που είναι ουσιαστική και η οποία αφορά τα έργα. Για ποια έργα συζήτησαν, τι προτάσεις έγιναν, σε ποια κατεύθυνση, έχουν μελετηθεί τα έργα να βοηθούν στην ανταπόδοσή τους στην κοινωνία και εν γένει να βοηθούν στους αναπτυξιακούς άξονες του νομού;
Ελπίζουμε να μην πρόκειται για έργα έτσι, από δω και από κει, μόνον για να λέμε ότι έγιναν…
Γ.Δ.
Διαγραμμίσεις
Εδώ και λίγες ημέρες, έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαγραμμίσεων στο κέντρο της πόλης μας όπως και στα εκτός πόλης σημεία. Γενικώς οι διαγραμμίσεις είναι ένα ιδιαίτερα βοηθητικό μέτρο ως προς την κυκλοφορία των πεζών (κυρίως) αλλά και των αυτοκινήτων επίσης. Η διαγράμμιση σηματοδοτεί τα όρια και σημεία των πεζών και τις αμοιβαίες ευθύνες κίνησης πεζών και Ι.Χ. Προφανώς δεν πρόκειται για διακοσμητικό στοιχείο.
Όμως, υπάρχει κι αυτό, οι διαγραμμίσεις για να είναι λειτουργικές και αποδοτικές, οφείλουν οι οδηγοί κάθε κατηγορίας να μην παρκάρουν πάνω σ’ αυτές!
Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο βέβαια και σίγουρα όλοι το έχετε δει να συμβαίνει. Και θα συνεχιστεί το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο εάν η Τροχαία το αφήσει ατιμώρητο. Διότι ο Έλληνας μόνον από λόγια δεν καταλαβαίνει…
Γ.Δ.
Σύσκεψη
Άτυπη σύσκεψη-συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα Ξάνθης, με πρωτοβουλία του δημάρχου Χαρ. Δημαρχόπουλου. Την πρόσκληση έλαβαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που ανταποκρίθηκαν, εκτός των Καμαρίδη και Μπαντάκ που απουσίαζαν εκτός Ξάνθης. Περιεχόμενο της άτυπης αυτής συνάντησης-σύσκεψης ήταν η πρόθεση του δημάρχου να βολιδοσκοπήσει τις απόψεις των παρατάξεων για το θέμα του αιτήματος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου να του παραχωρηθεί η χρήση του γνωστού κτιρίου «Π» των Καπναποθηκών. Το Δημοκρίτειο δηλαδή υπέβαλε το αίτημα της παραχώρησης σ’ αυτό, με το σκεπτικό να υπαχθεί στη συνέχεια σε κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη συντήρηση του κτιρίου που είναι απαραίτητη και εν συνεχεία να το χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες του για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο πριν λίγο καιρό και όπως φάνηκε από τη στάση των δημοτικών συμβούλων είναι αρνητικοί στην μακρόχρονη αυτή παραχώρηση με το αιτιολογικό ότι οφείλει ο δήμος να προχωρήσει αυτός, ως ιδιοκτήτης του κτιρίου, σε υποβολή σχετικού φακέλου για την αξιοποίηση του κτιρίου-μνημείου.
Το τι θα ακολουθήσει, άγνωστο. Όμως από τα μέχρι τώρα δεδομένα, το Σώμα εμφανίζεται αρνητικό, όπως και η κοινωνία της περιοχής.
Γ.Δ.
Στο ίδιο έργο θεατές
Η είδηση είναι σαφέστατη και είναι και φρέσκια. Λέει λοιπόν ότι θα διατεθεί ποσό 1,6εκ. ευρώ για τη αποκατάσταση των αναχωμάτων στον Έβρο. Με απόφαση του υπουργείου υποδομών βέβαια, για τις περιοχές Διδυμοτείχου και Φερών. Μάλιστα τα έργα χαρακτηρίζονται ως «επείγοντα» και θα δημοπρατηθούν και υλοποιηθούν, αποκλειστικά, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ. Η όλη υπόθεση «πλημμυρών και αποκατάστασης» είναι ένα συνεχές γεγονός που κάθε χρόνο «ανεβαίνει» στη σκηνή του Έβρου. Μάλιστα γι’ αυτό το «έργο» έχει γραφεί και βιβλίο από έναν πρώην Νομάρχη.
Με δυο λόγια: Ζουν και κερδίζουν πολλοί, πολλά από το αλισβερίσι αυτό. Κάθε χρόνο οι ίδιες ιστορίες, κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές και οριστική λύση καμία. Και γιατί άλλωστε; Μια χαρά βολεύονται όλοι.
-«Είναι πολλά τα λεφτά», κατά τη γνωστή κινηματογραφική ρήση.
Γ.Δ.
Επιχειρηματίες στην πολιτική Ι
Ακουμπάω ένα λεπτό θέμα. Που στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Διότι η έννοια του επιχειρηματικού κέρδους έχει στη χώρα μας άσχημο όνομα. Άγνωστο γιατί. Ίσως λόγω του ότι το σύγχρονο ελληνικό κράτος χτίστηκε πάνω στη σχέση πελάτη – αφεντικού ανάμεσα στον λαό και στους πολιτικούς. Και ο κακομοίρης θεωρείται προσόν. Διότι θα τον φροντίσει ο πολιτικός. Και αυτό θα τον βοηθήσει να φθάσει στην εξουσία. Γι’ αυτό σχεδόν ποτέ στην Ελλάδα δεν επιβραβεύουμε ανοιχτά και δημόσια την επιτυχία. Εξιδανικεύουμε όμως την κακομοιριά και βρίσκουμε λογής δικαιολογίες για την αποτυχία. Θεωρείται μεγάλο προσόν κάποιος να είχε αντιμετωπίσει φτωχικά και μίζερα παιδικά χρόνια. Και ύποπτο να μεγάλωσε άνετα και να έκανε καλές σπουδές. Πρόσφατα επαινέθηκε πολιτικό πρόσωπο γιατί σχεδόν από το τίποτε έφθασε σε υπουργικό θώκο. Και λοιδορήθηκαν άλλοι που σπούδασαν στο Χάρβαρντ, ώστε να φθάσουν να διεκδικήσουν δημόσια καταξίωση!
Γ.Δ.
Επιχειρηματίες στην πολιτική ΙΙ
Επιχειρηματίες λοιπόν στην πολιτική ακούγεται ύποπτο. Διότι θα βάλουν, υποτίθεται, το δαιμόνιο του κέρδους στη δημόσια σφαίρα. Ενώ συνδικαλιστής ή απλά εργαζόμενος του δημόσιου τομέα, που διαφεντεύει με θράσος τους φόρους μας και τα κερδισμένα με ιδρώτα εισοδήματα των άλλων, αποτελεί ευγενή παρουσία! Ο επιχειρηματίας όμως νιώθει στο πετσί του πώς κερδίζεται η ζωή. Γνωρίζει τις μαρτυρικές συμπεριφορές του κράτους. Και ξέρει πώς να τις διορθώσει.
Τελικά δεν έχει ανάγκη να μπει στην πολιτική για να κερδίσει. Οι πατέρες της αμερικανικής δημοκρατίας (Τζέφερσον, Ανταμς, Φραγκλίνος, Μάντισον) ήταν εύποροι. Και έχτισαν το πιο πετυχημένο πολιτικό σύστημα στη γη. Οι πολεμιστές και οι επίγονοι της Επανάστασης στην Ελλάδα, που έφτιαξαν ένα απόλυτα δυσλειτουργικό σύστημα, αγωνίζονταν να μοιραστούν τα κρατικά δάνεια (Κωλέττης, Μαυροκορδάτος) ή να εξασφαλίσουν δημόσιες εύνοιες (Μακρυγιάννης).
Ίσως χρειάζεται περισσότεροι πετυχημένοι επιχειρηματίες να ασχοληθούν με τα δημόσια πράγματα. Για να μπει νυστέρι σ’αυτό που λέγεται δημόσιος τομέας. Και να συντριβεί η γραφειοκρατία. Δοκιμάσαμε δίχως επιτυχία τόσους μαθητευόμενους μάγους. Γιατί να μην εμπιστευθούμε και ανθρώπους που ξέρουν;
Γ.Δ.
«Όλοι όλοι αντάμα και ο …ψωριάρης χώρια»
Σε σημερινό μας ρεπορτάζ παρουσιάζουμε στοιχεία που συνθέτουν την δημογραφική εικόνα του νομού μας. Για να τα συλλέξουμε απευθυνθήκαμε στα Ληξιαρχεία όλων των δήμων καθώς και των Δημοτικών Ενοτήτων και Τοπικών Κοινοτήτων. Όλοι οι Ληξίαρχοι ή όσοι έχουν την ευθύνη αυτή, ήταν εξυπηρετικότατοι. Ανταποκρίθηκαν θετικά, άμεσα και με μεγάλη ταχύτητα χωρίς να προβάλλουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις γεγονός που δείχνει και το υψηλό επίπεδο μηχανοργάνωσης και λειτουργικότητας των υπηρεσιών των δήμων μας. Θλιβερή εξαίρεση αποτελεί ο δήμος Τοπείρου. Η αρμόδια υπάλληλος προσπάθησε να μας αποθαρρύνει πότε προφασιζόμενη φόρτο εργασίας και μετά από αλλεπάλληλα τηλέφωνα μας είπε στο τέλος ότι έπρεπε να έχει την έγκριση του δημάρχου! Δεν γνωρίζαμε ότι για να μάθουμε πόσοι γεννήθηκαν και πέθαναν στον δήμο Τοπείρου πρέπει να έχουμε την έγκριση του δημάρχου! Βεβαίως και ήταν πρόσχημα και είτε η υπάλληλος δεν ήθελε να μπει στη διαδικασία (Παρασκευή μέρα) είτε εκτελεί εντολές Δημάρχου! Και στις δύο περιπτώσεις εκτίθεται ο δήμος με τέτοιες συμπεριφορές. Γι αυτό και στο ρεπορτάζ μας δεν συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία του δήμου Τοπείρου!
Διαταγή δημάρχου και τα σκυλιά δεμένα!
Μ.Ξ.