Στην κατάρτιση σχετικής μελέτης αναφέρθηκε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Π. Ταρενίδης απαντώντας σε ερώτηση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας
Αντιπυρική ζώνη ή χωματόδρομο που θα παρέχει αντιπυρική προστασία στο περιαστικό άλσος ζήτησε ο δήμος Ξάνθης από το δασαρχείο, όπως ενημέρωσε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ξάνθης Παναγιώτης Ταρενίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που απηύθυνε στο δημοτικό συμβούλιο η «Ενωτική Πρωτοβουλία».
Σύμφωνα με τον κ. Ταρενίδη η πρόταση αφορούσε την αποψίλωση από χαμηλή βλάστηση και κάποια δένδρα ώστε να δημιουργηθεί ζώνη πυροπροστασίας ανάμεσα στην πόλη και το περιαστικό άλσος. Διενεργήθηκε αυτοψία από την Πολιτική Προστασία του δήμου και τη Διεύθυνση Δασών και κατατέθηκε σχετικό αίτημα από το δήμο.
Αν και δεν έγινε απολύτως σαφές αν η μελέτη του δήμου ολοκληρώθηκε, ο κ. Ταρενίδης σημείωσε ότι το αίτημα τελεί εν αναμονή της έγκρισης του δασαρχείου.
Απαντώντας πάντως, συγκεκριμένα στο ερώτημα της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» για τα υδροστόμια (κρουνούς» σημείωσε ότι σήμερα αυτά στο δήμο μας ανέρχονται σε 200 και συντηρούνται κάθε χρόνο με μέριμνα της Πυροσβεστικής και της ΔΕΥΑΞ. Διαβεβαίωσε ότι όλα βρίσκονται σήμερα σε καλή κατάσταση με επιφύλαξη για κάποια στην πανεπιστημιούπολη και την περιοχή του νοσοκομείου.
Ο κ. Ταρενίδης σχολίασε πάντως ότι ενώ πριν τον Καλλικράτη ο δήμος Ξάνθης έπαιρνε για πολιτική προστασία 120.000 ευρώ και ο δήμος Σταυρούπολης άλλα 80.000 ευρώ, σήμερα λαμβάνει μόλις 39.000 ευρώ και αυτό τον καθιστά το δεύτερο πιο υποχρηματοδοτούμενο σε αναλογία με τον πληθυσμό του μετά την Πρέβεζα.
Επί της απάντησης ο επικεφαλής της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» Σωτήρης Τσιακίρογλου διαμαρτυρήθηκε για την καθυστερημένη και ελλιπή απάντηση, ενώ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή και για το σχέδιο εκκένωσης της Παλιάς Πόλης, που λέει ότι διαθέτει, αλλά ποτέ δεν κατατέθηκε στην Πυροσβεστική.