Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Οι νέοι της Γενισέας μας ταξιδεύουν στις αναμνήσεις του οικισμού τους

Οι νέοι της Γενισέας μας ταξιδεύουν στις αναμνήσεις του οικισμού τους

0

Έκθεση φωτογραφίας «η Γενισέα Χθες» στις 28-29 Ιουλίου από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Γενισέας στην πλατεία του χωριού

Μια πολύμηνη προσπάθεια συλλογής φωτογραφιών καταλήγει σε μια περιπλάνηση στις μνήμες, την καθημερινή ζωή, τις δουλειές, τους γάμους και τα γλέντια της Γενισέας

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γενισέας πήρε την πρωτοβουλία στις εκδηλώσεις των Δημοκρίτειων να παρουσιάσει μία αλλιώτική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η Γενισέα Χθες», ώστε να παρουσιάσει ένα ταξίδι στο παρελθόν με όμορφες εικόνες της καθημερινότητας των ανθρώπων του περασμένου αιώνα! Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία της Γενισέας και θα λειτουργεί 20.00-23.00.

Η πρωτοβουλία των νέων της Γενισέας εξερευνά το παρελθόν, θυμίζει και θυμάται

Με την βοήθεια όλων των κατοίκων του χωριού και ιδιαίτερα των γηραιότερων όπου με μεγάλο ενθουσιασμό και συγκίνηση παραχωρούσαν στα μέλη του συλλόγου προσωπικές φωτογραφίες από τα παιδικά και όχι μόνο χρόνια τους, συγκεντρώθηκε πλούσιο φωτογραφικό υλικό που κατηγοριοποιήθηκε και συνδυάστηκε με την κατάλληλη εκτύπωση, επένδυση και κατανομή για ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Μέσα από μία προσπάθεια που «έδεσε» τους παλιούς και νεότερους κατοίκους του χωριού, η νεολαία του Συλλόγου ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της έκθεσης φωτογραφίας, με σκοπό να ζωντανέψει τις μνήμες του παρελθόντος και να παρουσιάσει την Γενισέα του Χθες!

«Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι αρχίσαμε να συζητάμε την πρόταση για την έκθεση φωτογραφίας. Επιλέξαμε η έκθεση μας να πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων των Δημοκριτείων , διότι την περίοδο αυτή πολλοί είναι αυτοί που επισκέπτονται το χωριό μας», αναφέρει από την πλευρά του συλλόγου η πρόεδρος Στέλλα Ζάικου, εξηγώντας πώς γεννήθηκε η ιδέα, αλλά και πώς τελικά κατάφεραν τα μέλη του συλλόγου να φτάσουν σε αυτή την παρουσίαση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που πραγματικά ανακινεί μνήμες, συγκινεί και «αφηγείται» τη ζωή της πρώτης πρωτεύουσας της Ξάνθης, μέσα από τους κατοίκους της. «Η αναζήτηση και η συγκέντρωση άρχισε πρώτα από τα δικά μας σπίτια. Όμως δεν μείναμε εκεί… Οι πόρτες του χωριού που χτυπήσαμε ήταν ορθάνοιχτες. Με συγκίνηση και ενθουσιασμό μας προσέφεραν φωτογραφίες αλλά και ο καθένας από μια όμορφη ιστορία», σημειώνει η Στέλλα, προσθέτοντας «οι παλιές φωτογραφίες ζωντανεύουν μνήμες ,γεννούν σκέψεις και πολλά συναισθήματα. Για μας το πιο σημαντικό είναι ότι προκαλούν συζητήσεις. Μαθαίνουμε για την καθημερινή ζωή, την εργασία, τις συνήθειες, την οικονομική δραστηριότητα, την πολιτιστική δραστηριότητα, για τους γάμους, τα γλέντια, τα πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας».

Ακόμη, με πολλή διάθεση, αλλά και ενθουσιασμό για το αποτέλεσμα που σε λίγες ημέρες θα παρουσιαστεί στους κατοίκους του χωριού και όχι μόνο, η ίδια τονίζει: «η έκθεση αυτή θέλουμε να είναι μόνο η αρχή. Θα θέλαμε οι φωτογραφίες να μπουν σε κάδρα και να τοποθετηθούν στο μελλοντικό κτήριο του συλλόγου μας έτσι ώστε να είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο σε όποιον τον ενδιαφέρει. Επίσης στόχος μας είναι η συλλογή επιπλέον φωτογραφικού υλικού αλλά και πληροφοριών και όλη αυτή η προσπάθεια να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ» και καταληκτικά σημειώνει: «με μεγάλη μας χαρά σας περιμένουμε για ένα ταξίδι στο χθες με προορισμό το αύριο…».

Ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γενισέας και το στίγμα που θέλει να δώσει

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός σύλλογος Γενισέας είναι ένας νεοσύστατος σύλλογος που δημιουργήθηκε στις αρχές του προηγούμενου έτους, με στόχο μέσα από δραστηριότητες, παρεμβάσεις, εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες, να συνδράμει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο χωριό της Γενισέας και να αναδείξει τα ιδιαίτερα πολιτιστικά του χαρακτηριστικά, προσφέροντας παράλληλα πολιτιστικές και μορφωτικές υπηρεσίες στους κατοίκους.

Τον 1ο χρόνο λειτουργίας του το έμψυχο δυναμικό της νεολαίας του συλλόγου με την απαραίτητη εμπειρία που διαθέτει έχει διοργανώσει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

-Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ

-Εκδήλωση για την 8η Μάρτη

-Θεατρική Παράσταση ‘’Ο γύρος της μπουγάδας σε 30 λεπτά’’

-Εκδήλωση κατά των ναρκωτικών (βιωματικό σεμινάριο, αθλητικές δραστηριότητες)

-Έκθεση φωτογραφίας ‘’Η Γενισέα χθες’’.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος διαβάζει ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Η εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση του Κώστα Ταβουλτσίδη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Απρ…