Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πιάστηκαν αδιάβαστοι στα φορολογικά!

Πιάστηκαν αδιάβαστοι στα φορολογικά!

0

Σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους δεν «έχτισε» αφορολόγητο με e- πληρωμές !

Αυτή την εικόνα μας μεταφέρουν δύο λογιστικά γραφεία της πόλης μας

 

 

Οι πιο «αδικημένοι» φορολογούμενοι: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες!

 

Αντιμέτωποι με την άγνοια ή την ολιγωρία τους να μη συμμορφωθούν με τα «τερτίπια» του φορολογικού συστήματος που εισάγει για πρώτη φορά φέτος την υποχρεωτική  χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής για την εξόφληση των αποδείξεων και το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, ήρθαν χιλιάδες φορολογούμενοι, αρκετές εκατοντάδες και στο νομό μας. Πρόκειται για την πρώτη ερώτηση που υπέβαλλαν οι λογιστές στους πελάτες τους καθώς πρέπει να καλυφθεί το 10% του εισοδήματος (έως 10.000€ εισόδημα) ή 15% (έως 30.000€ εισόδημα) από πληρωμές με κάρτα σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται φόρος στο ποσό που δεν καλύπτεται από αποδείξεις! Παρά το γεγονός ότι από τότε που αποφασίστηκε το μέτρο έχει δοθεί αρκετή δημοσιότητα με συνεχείς ενημερώσεις από τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο και οι λογιστές έχουν ενημερώσει εγκαίρως τους πελάτες τους ωστόσο βρέθηκαν πολλοί …αδιάβαστοι!

Δεν έχτισαν το αφορολόγητο με e- πληρωμές

Απομένουν 6 μέρες από σήμερα για να λήξει η προθεσμία της παράτασης (26/7) και παρά ταύτα όπως ανακοίνωσε το TAXIS NET στις 17/7 υπολείπονταν σχεδόν 1 εκ. δηλώσεις! Στην Ξάνθη έχει υποβληθεί ο κύριος όγκος των δηλώσεων παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που οφείλονται στο σύστημα. Οι λογιστές έδωσαν «μάχες» για να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες καθώς λόγω φόρτου έπεφτε συχνά – πυκνά το σύστημα αλλά και να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους. Στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν στις φετινές δηλώσεις αναφέρεται η MSc Οικονομολόγος Αναστασία Μπερμπέρογλου: «Είχαμε αλλαγές που έφεραν προβλήματα. Υπ’ αριθμόν 1, η υποχρεωτική  χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής για την εξόφληση των αποδείξεων και το χτίσιμο του αφορολόγητου. Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό δεν προνόησε μάλλον από άγνοια. Οι περισσότεροι ήταν σε μεγάλες ηλικίες που δεν είχαν κάρτα αλλά και σε μικρές ηλικίες που απόκτησαν για πρώτη φορά εισόδημα και δεν πρόλαβαν να κάνουν αγορές για να χτίσουν το αφορολόγητό τους. Να σημειώσουμε πως δεν είναι υποχρεωτικό το μέτρο για ηλικιωμένους πάνω από 70 ετών ή έχουν αναπηρία πάνω από 80% ή οι δικαιούχοι του ΚΕΑ αυτοί μπορούν να προσκομίσουν χειρόγραφες αποδείξεις όπως πέρυσι». Την ίδια εικόνα μας περιγράφει και ο Λογιστής – Φοροτεχνικός Χαράλαμπος Καρακάσης: «Σε ποσοστό πάνω από 50% οι φορολογούμενοι δεν φρόντισαν να «χτίσουν» αφορολόγητο με καρτοπληρωμές. Πολλοί απ’ αυτούς συνήθως ηλικιωμένοι δεν το γνώριζαν πολλοί δεν είχαν κάρτες …είχαμε τεράστιο πρόβλημα».

Οι αλλαγές, οι «αναταραχές», τα μπερδέματα και τα θετικά

Άλλα ένα …φετινό πρόβλημα αφορά τους αγρότες αλλά και τους ένστολους! Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η κα Μπερμπέρογλου : «σε κάποιους κατ’ επάγγελμα αγρότες ειδικού καθεστώτος δεν υπήρχε προσυμπληρωμένος από τη ΓΓΠΣ ο κωδικός που αφορά τους αγρότες (ΚΕΠΠΥΕΛ) με αποτέλεσμα να φορολογούνται ως ελ. επαγγελματίες με προκαταβολές κτλ. Στους περισσότερους το σύστημα ενημερώθηκε και επήλθε η τάξη. Ακόμα ένας βραχνάς που δημιουργήθηκε και φέτος σε πολλούς (δημόσιοι υπάλληλοι, σώματα ασφαλείας) να έχουν αναδρομικά εισοδήματα με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνουν τροποποιητικές δηλώσεις παρελθόντων ετών κάτι που σημαίνει πως θα γίνει νέα εκκαθάριση της δήλωσης τους για εκείνα τα χρόνια και υπάρχει ενδεχόμενο να προκύψει φόρος για τα επιπλέον εισοδήματα».

Να σημειώσουμε επίσης πως στις αλλαγές συγκαταλέγονται το έντυπο Ε3 που αφορά τους επαγγελματίες και το οποίο δημιούργησε μια αρχική “αναταραχή” ως προς την ορθή συμπλήρωση του καθώς επίσης και δήλωση των φιλοξενούμενων καθώς φέτος υποβάλλεται και από τα δύο μέρη (φιλοξενούντες και φιλοξενούμενοι), ώστε να διασταυρωθεί η κατοικία: «Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει πρόβλημα στην υποβολή της δήλωσης και σε περιπτώσεις αναληθών στοιχείων η δήλωση πηγαίνει για έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί η ορθή κατοικία στη ΔΟΥ», προσθέτει η κα Μπερμπέρογλου. Να σημειώσουμε ότι αλλαγή στην κλίμακα έγινε το 2015. Επομένως 2016 και 2017 το αφορολόγητο είναι στα 8.636€ για άγαμο. Αναμένεται περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου το 2020 (εισοδήματα 2019). Καλώς εχόντων των πραγμάτων του χρόνου παραμένει το ίδιο:

«Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε είναι με τον ΕΦΚΑ καθώς σε κάποιους ελευθέρους επαγγελματίες δεν ενημερώθηκαν οι καρτέλες τους από το σύστημα ενώ το ίδιο θέμα είχαμε με τον ΟΓΑ που δεν ενημερώθηκε το σύστημα για τις βεβαιώσεις του β’ εξαμήνου του 2016 όταν ενοποιήθηκε ο ΟΓΑ με τον ΕΦΚΑ», σημειώνει ο κ. Καρακάσης. Το μοναδικό θετικό αφορά το επίδομα τέκνων Α21 για όσους έχουν μέχρι 2 παιδιά αυξήθηκε (σχεδόν διπλασιάστηκε). Για τρίτεκνους και άνω μειώθηκε.

Οι πιο «αδικημένοι» φορολογούμενοι: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Τόσο η κα Μπερμπέρογλου όσο και ο κ. Καρακάσης επιβεβαιώνουν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι οι πιο «αδικημένοι» καθώς δεν έχουν τίποτε αφορολόγητο: «Ακόμη και ζημιές να έχουν θα φορολογηθούν από τα τεκμήρια αλλά και τα τεκμήρια να καλύπτουν θα πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος που είναι 650 ευρώ και όταν πρόκειται για εταιρεία 800 ευρώ», καταλήγει ο κ. Καρακάσης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ΑΔΕΔΥ Ξάνθης και η Ριζοσπαστική Κίνηση Εργαζομένων θα τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά

Μαζί με την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης καλούν σε συγκέντρωση …