Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Απριλίου 2018

0

Υποκρισίας το ανάγνωσμα
Η διεθνής πολιτική σκηνή είναι γεμάτη υποκρισία. Κυρίως βέβαια από την πλευρά των ισχυρών, παντού και πάντα. Πρόσφατο κι όχι βέβαια τελευταίο παράδειγμα, η Συρία. Έχει χτυπηθεί και συνεχίζει να χτυπιέται από παντού. Έχει υποστεί τεράστιες υλικές ζημιές, πόλεις έχουν καταστραφεί, εκατομμύρια κάτοικοι έχουν φύγει όπου μπορούν, χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους, κι ακόμη το κακό συνεχίζεται. Και το πλέον ωραίο; Οι ισχυροί μιλούν και αιτιολογούν τις πολεμικές τους παρεμβάσεις εν ονόματι της ειρήνης!! Δηλαδή ψευτιά και υποκρισία στον απόλυτο βαθμό. Όταν οι ισχυροί, χωρίς λόγο και αιτία, παρενέβησαν στα εσωτερικά πράγματα της χώρας. Και από τότε άρχισε η καταστροφή της Συρίας. Όπως έγινε με το Ιράκ που οι ΗΠΑ εισέβαλλαν σ’ αυτό για να καταστρέψουν τα… πυρηνικά του όπλα που όπως αποδείχτηκε και παραδέχτηκαν μετά, δεν υπήρχαν!
Η καταστροφή όμως έγινε και το Ιράκ σήμερα είναι μια διαλυμένη χώρα. Τα ίδια δυστυχώς κινδυνεύει να πάθει και η Συρία. Κι όλα στις πλάτες των λαών…
Γ.Δ.


Ευκαιρία
Κι ένα νέο για τους αυτοδιοικητικούς του νομού μας. «Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση των δήμων για τον ηλεκτροφωτισμό με λαμπτήρες led».
Ιδού λοιπόν μέγιστη ευκαιρία για τους δήμους μας να αξιοποιήσουν μια ευκαιρία για να μειώσουν τα χρήματα που πληρώνουν στη ΔΕΗ για τον φωτισμό κτιρίων και δρόμων.
Για να δούμε, θα συγκινηθεί κανείς;
Γ.Δ.


Χωρίς ενδιαφέρον μέχρι στιγμής
Συμπολίτης, αναγνώστης της στήλης καθημερινώς, επικοινώνησε μαζί μας για να ζητήσει μια διευκρίνιση σχετικά με το σχόλιο της στήλης αναφορικά με την ανάγκη ο δήμος Ξάνθης ν’ αποκτήσει Καλλιτεχνικό διευθυντή. Ζήτησε ο συμπολίτης μας να πληροφορηθεί τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε Καλλιτεχνικό διευθυντή και τι προσόντα θα πρέπει αυτός να διαθέτει.
Κατά την ταπεινή μας γνώμη λοιπόν, απαντάμε στον συμπολίτη μας, ότι εννοούμε έναν άνθρωπο χωρίς συγκεκριμένη καλλιτεχνική ειδικότητα, καθώς οι απαιτήσεις του δήμου δεν είναι ενός συγκεκριμένου καλλιτεχνικού προσανατολισμού αλλά ποικίλου. Συνεπώς χρειάζεται ένας άνθρωπος που να μπορεί να διαχειριστεί αγαθά του Πολιτισμού, να εποπτεύει δράσεις από επιμέρους τέχνες και να αντιλαμβάνεται τον Πολιτισμό ως μία συνολική στρατηγική που συνδέει τον τόπο με πολιτισμικές λογικές, λογικές πολιτισμικής αναβάθμισης όπως και αναπτυξιακές λογικές επίσης.
Με την ευκαιρία της ερώτησης του συμπολίτη μας και μία ενημέρωση. Από την πλευρά του δήμου ΔΕΝ υπήρξε καμία εκδήλωση ενδιαφέροντος για το θέμα αυτό. Ας ελπίσουμε μετά τις διευκρινήσεις να υπάρξει…
Γ.Δ.


Εγκαίνια ΚΑΠΗ Μέδουσας στις 22-10-1995. Διακρίνονται από δεξιά: Σγουρίδης Π., Αμοιρίδης Φ., Χατζόπουλος Γ., Μπαλτατζής Νικ., Κιουρκτσόγλου Γ., Μανίτσας Γ., Σαραντίδης Ανδρ., Γεωργόπουλος Σάβ., Ασλανίδης Γιώργ. (αρχείο Γιάννη Κιουρκτσόγλου)

Καθυστερεί η κάνναβη
Η κυβέρνηση θέλει. Ο επενδυτής θέλει. Η νομοθεσία το επιτρέπει. Ποιος όμως καθυστερεί την καλλιέργεια φαρμακευτικής/ βιομηχανικής κάνναβης, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να δοκιμαστούν σε μία νέα καλλιέργεια που εκτιμάται ότι μπορεί να είναι επικερδής λόγω της ζήτησης;
Η καθυστέρηση στην καλλιέργεια της κάνναβης αποτελεί ένα μεγάλο αίνιγμα ακόμη και για όσους βρίσκονται μέσα στη διαδικασία και μάλιστα, υπάρχει ανησυχία ειδικά στην περιοχή μας, εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος που κινητοποίησε τους αγρότες του νομού.
Οι μεγάλες αλλαγές και οι μεταστροφές σε καλλιέργειες (και συνειδήσεις) θέλουν το χρόνο τους, ωστόσο είναι κρίσιμο να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, λόγω άλλων σκοπιμοτήτων.
Ε.Δ.


Το ρολόι χτυπά, ο δήμος δεν ξυπνά!
Πώς μπορεί να εξηγήσει κανείς την ΠΛΗΡΗ απουσία του δήμου Ξάνθης από το τριήμερο «Ρολόι των Νέων», όπου χτυπούσε η «καρδιά» των προτάσεων και των ιδεών των νέων ξανθιωτών; Πώς μπορεί να κατανοήσει κανείς την αδιαφορία από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση σε μία πρωτοβουλία που στόχο έχει να κινητοποιήσει τους νέους, να μάθουν, να νοιάζονται και να διεκδικούν για την πόλη τους; Πώς μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον αυτής της πόλης, όταν, τη στιγμή που οι μαθητές μιλούν και σχεδιάζουν για την πόλη, δεν υπάρχει ούτε ένας αιρετός, για να ακούσει, να προβληματιστεί ακόμη και να εξηγήσει στους νέους όσα συμβαίνουν στην πόλη; Το μήνυμα σαφές. Η απογοήτευση πλήρης.
Το θετικό είναι ότι οι συντονιστές δεν πτοούνται, αντιθέτως παίρνουν έμπνευση από το ενδιαφέρον και τη διάθεση των νέων ξανθιωτών και συνεχίζουν την εξαιρετική δουλειά, με όρεξη, με ιδέες για βελτιώσεις και στόχο να εδραιωθεί ο θεσμός στην πόλη!
Ε.Δ.


Ταφικό Ποντιακό έθιμο
Από κοινωνική υποχρέωση προς αγαπημένο πρόσωπο βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη στα Νεκροταφεία Καλαμαριάς. Εκεί λοιπόν συναντήσαμε ένα καθαρά Ποντιακό έθιμο κατά το οποίο η σωρός του νεκρού μεταφερόταν μετά την εξόδιο Ακολουθία με συνοδεία ποντιακής λύρας και ανάλογων τραγουδιών μέχρι του σημείου της ταφής. Κι αφού ολοκληρώθηκε η θρησκευτική τελετή πάντα υπό τους ήχους της λύρας, ακολούθησε τραπέζι, εντός του νεκροταφείου.  Πάντα βέβαια με ποντιακά εδέσματα και συνοδεία κρασιού, ενώ οι συμμετέχοντες σιγοτραγουδούσαν ποντιακά μοιρολόγια στη μνήμη του νεκρού τους. Με την ευκαιρία σημειώνουμε πως τα τραγούδια του Πόντου γι’αυτήν την περίσταση είναι ιδιαίτερα, μοναδικά στην παράδοσή μας. Αναφέρονται βέβαια στη θλίψη για το θάνατο του αγαπημένου, αλλά παράλληλα επαινούν τα έργα και τη δράση και προσφορά στη ζωή, την παλικαριά και λεβεντιά του.
Όλη η εκδήλωση είναι ένα μείγμα χαράς και λύπης, χαρμολύπης, όπως τη συνέθεσε πριν εκατοντάδες χρόνια η λαϊκή Μούσα και την διέσωσαν μέχρι τις μέρες μας οι επίγονοι Πόντιοι στην σύγχρονη στεγνή και σοβαροφανή εποχή μας. Το όλο γεγονός στο νεκροταφείο Καλαμαριάς, ομολογούμε πως ήταν μια αναβάπτιση στις παραδόσεις των Ελλήνων Ποντίων.
Γ.Δ.


Ιδού το Μαυρόρεμα ιδού και το στοίχημα των 3 βουλευτών μας!
Στα χέρια των 3 βουλευτών μας αναθέτει ο δήμος Ξάνθης την υπόθεση «Μαυρόρεμα» μιας και  από την πλευρά του ότι ήταν να κάνει το έκανε. Και η αλήθεια είναι ότι παρότι υπάρχει συναίνεση όλων των παρατάξεων και όλοι είναι αρνητικοί στα λατομεία στο «Μαυρόρεμα», όπως επίσης και η αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος που στις αυτοψίες που διενέργησε διαπίστωσε ότι δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι στις εργασίες και την αποκατάσταση από τους χρήστες των λατομικών κοιτασμάτων, εντούτοις ο ρόλος του δήμου περιορίζεται μόνο στην γνωμοδότηση. Αν είναι δυνατόν! Να μη μπορεί η τοπική κοινωνία να αποφασίζει για την προστασία του φυσικού της περιβάλλοντος αλλά να αποφασίζουν από το κέντρο αν θα δώσουν άδειες για λατομικές εργασίες!
Anyway …Θα κληθούν οι βουλευτές μας να καταθέσουν ερώτηση στην Βουλή και να προωθήσουν το αίτημα του δήμου
Είναι γνωστό ότι το κυβερνών κόμμα και οι βουλευτές του έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες (π.χ. Σκουριές).
Ιδού το Μαυρόρεμα ιδού και το στοίχημα λοιπόν!
Μ.Ξ.


Η ΚΕ του Κινήματος Αλλαγής
Κανένα πρόσωπο δεν είναι έκπληξη στη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής. Οι ισορροπίες ανάμεσα στις συνιστώσες διατηρήθηκαν, μεταξύ τους υπήρχε συνεννόηση κι όλα καλά. Ίσως να απορεί κανείς με την απουσία του στενού συνεργάτη της προέδρου Θάνου Μωραΐτη (που μεταπήδησε από το ΚΙΔΗΣΟ) ή του πρώην υπουργού Χάρη Καστανίδη, ο οποίος μάλλον ξαφνιάστηκε δυσάρεστα. Η Περιφέρεια απουσιάζει βέβαια, ωστόσο, όπως μας εξήγησαν εκ των έσω, προϋπόθεση ειδικά στα πρώτα βήματα είναι η συνεχής παρουσία και ο συντονισμός, οπότε τα μέλη έπρεπε να βρίσκονται κοντά.
Το ζητούμενο ωστόσο, δε θα πρεπε να είναι τόσο οι εσωτερικές ισορροπίες, όσο το προς τα έξω μήνυμα, που δεν στέκεται ικανό με βάση τη σύνθεση να υπερπηδήσει στεγανά και να δείξει μία δυναμική και θαρραλέα προσπάθεια για κάτι νέο και ζωντανό στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ακόμη, κι αν συζητάνε (οι ίδιοι) για διψήφια ποσοστά στις εκλογές, έχουνε πολύ δρόμο και πολλές προκλήσεις ακόμη μπροστά τους…
Ε.Δ.


Ο Σάββας Μελισσόπουλος ήταν εκεί
Μοναδική εξαίρεση στο σκηνικό της αδιαφορίας, να πούμε ότι ήταν ο Σάββας Μελισσόπουλος, που παρακολούθησε τις παρουσιάσεις των μαθητών στο «Ρολόι των νέων» και εντυπωσιάστηκε, όπως έγραψε αργότερα στα κοινωνικά δίκτυα από τη σοβαρότητα, τη γνώση και τη σαφήνεια που προσέγγισαν τα προβλήματα, τις λύσεις και τις διεθνείς πρακτικές και πρωτοβουλίες οι νέοι της πόλης. Βέβαια και ο ίδιος στηλίτευσε την έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά της πόλης και των αρχών, γράφοντας: «Ένα μπράβο σ’ αυτά τα παιδιά, στα παιδιά από τα λύκεια της πόλης μας, στους μελλοντικούς ενεργούς πολίτες, θα ήταν πράγματι λίγο! Ένα ΜΠΡΑΒΟ βέβαια και μία ΣΥΓΓΝΩΜΗ μαζί, διότι παρά το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά απηύθυναν ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους συμπολίτες μας, ελάχιστοι κυρίως εκπαιδευτικοί και γονείς, παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου τους και βέβαια για άλλη μια φορά έλαμψαν δια της απουσίας τους όλοι οι θεσμικοί παράγοντες της περιοχής μας και του Δήμου μας, προφανώς διότι εκείνοι τα ξέρουν όλα και δεν έχουν ανάγκη να ακούσουν τις αγωνίες και τις ανησυχίες των νέων αυτών ανθρώπων για τη ζωή και την εξέλιξη των σύγχρονων πόλεων! Παιδιά συγχαρητήρια για άλλη μια φορά, το μέλλον σας ανήκει απόλυτα και η πόλη μας, με νέους σαν εσάς, μόνο να ελπίζει μπορεί!».
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…