Δόθηκε το «πράσινο φως» για την λειτουργία νέας εταιρείας με την επωνυμία «Ειδική Υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης δικαιωμάτων» που θα εισπράττει τα πνευματικά δικαιώματα
Αντίθετοι με την κρατική παρέμβαση ΚΕΕΕ και πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Σ. Μωραΐτης
Τέλος εποχής για την ΑΕΠΙ έβαλε τροπολογία που συζητήθηκε την Πέμπτη 29 Μαρτίου στη Βουλή ενώ παράλληλα δόθηκε το «πράσινο φως» για τον σχεδιασμό και την λειτουργία μιας νέας… κρατικής ΑΕΠΙ Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει την λειτουργία μιας νέας εταιρείας με την επωνυμία «Ειδική Υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης δικαιωμάτων», με κρατική επιχορήγηση μέσω του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας που θα διαχειρίζεται για δύο χρόνια την είσπραξη και την απόδοση δικαιωμάτων των δημιουργών.
Τέλος στην ΑΕΠΙ – Αρχή στην κρατική «Ειδική Υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης δικαιωμάτων»
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» η «Ειδική Υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης δικαιωμάτων», θα λειτουργεί με διορισμό «προσωρινού διαχειριστή», ο οποίος μπορεί και να είναι υπάλληλος του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Οι συμβάσεις των δημιουργών με την ΑΕΠΙ θα λυθούν αυτόματα σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση και οι δημιουργοί μπορούν μέσα σε 60 μέρες να επιλέξουν εάν θέλουν ή όχι να εκπροσωπηθούν από το νέο φορά. Στη νέα υπηρεσία θα μεταφερθούν επίσης τα χρηματικά ποσά που τηρούνται στους ξεχωριστούς λογαριασμούς της ΑΕΠΙ, όπως και όλοι οι τίτλοι που αφορούν δικαιώματα των δικαιούχων, ενώ ανοίγει η πρόσβαση στα φυσικά και ψηφιακά αρχεία της εταιρείας που αναφέρονται στους δικαιούχους.
Αντίθετοι με την κρατική παρέμβαση ΚΕΕΕ και Σ. Μωραΐτης
Την αντίθεση της με τον σχεδιασμό αυτό έστω και με χρονικό ορίζοντα δύο ετών δηλώνει η Κεντρική Ένωση επιμελητηρίων Ελλάδος. Σε απόλυτη ταύτιση με τις απόψεις που εκφράζει σε επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος τους Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Μίχαλος και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης που πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά της ΑΕΠΙ και των μεθόδων της υποστηρίζοντας της προσπάθεια της «Αυτοδιαχείρισης» του Γιάννη Γλέζου. Όπως αναφέρεται στην επιστολή: « Το μοντέλο αυτό, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα λειτουργήσει αρνητικά τόσο για τους χρήστες, όσο και για τους δικαιούχους (δημιουργούς, κληρονόμους, εκδότες, υποεκδότες), καθώς και στην περίπτωση αυτή, ο εισπράκτορας των πνευματικών δικαιωμάτων θα είναι ο αστυφύλακας. Σεβόμαστε τα πνευματικά δικαιώματα και τους δημιουργούς, αλλά απεχθανόμαστε και την κρατική παρέμβαση και τη βία που την δοκιμάσαμε όλα αυτά τα χρόνια από την ΑΕΠΙ με αποτέλεσμα να αποδειχθεί στο τέλος αυτό που όλοι υποπτευόμασταν από την αρχή: τα χρήματα μας να μην πηγαίνουν στις τσέπες των Ελλήνων και ξένων δημιουργών αλλά στις τσέπες των ιδιοκτητών της ΑΕΠΙ. Επίσης, με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, δημιουργείται το παράδοξο ο ελέγχων (ο ΟΠΙ τού οποίου αυτόνομη διεύθυνση θα είναι αυτή η Υπηρεσία Είσπραξης και Διανομής) να είναι και ο ελεγχόμενος, (αφού αυτή είναι η δουλειά του ΟΠΙ: να ελέγχει τους ΟΣΔ δηλαδή και αυτήν την νέα Υπηρεσία!!).
Η επιστολή καταλήγει: «Συμπερασματικά είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια φιλική προς τους Χρήστες και τους Δικαιούχους και να αφήσουμε πίσω το χάος που μας άφησε η ΑΕΠΙ. Θα σας παρακαλούσαμε να μας συνδράμετε προκειμένου να ομαλοποιηθεί επιτέλους και σε ευρωπαϊκά επίπεδα η αγορά και ο χώρος των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα”.
Μαριάννα Ξανθοπούλου