Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Αντίδωρα» Γαβρόγλου στο Δ.Π.Θ.

«Αντίδωρα» Γαβρόγλου στο Δ.Π.Θ.

0

Χάθηκε η «μάχη» για την Νομική, μισάνοιχτη «πόρτα» για το ΤΕΙ Καβάλας – «Πράσινο φως» για την ίδρυση 5 νέων Τμημάτων και Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

 

Ο Πρυτανεύων Σ. Τουλουπίδης ανακοίνωσε πρυτανικές εκλογές μέσα στον Μάιο.

«Μπόρα ήταν και πέρασε…», είπε για Καραμπίνη

 

 

Ξεδιαλύνει το τοπίο σχετικά με τα ανοιχτά ζητήματα στο Δ.Π.Θ. που απασχολούν έντονα και την τοπική κοινωνία μετά την συνάντηση που είχαν την περασμένη Τρίτη με τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, ο Πρυτανεύων κ. Σταύρος Τουλουπίδης συνοδευόμενος από τους αναπληρωτές πρύτανη Φώτιο Μάρη και Παντελή Μποτσαρη, τον περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο και τους δημάρχους Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης κυρίους Πετρίδη και Λαμπάκη αντίστοιχα.

Το ξέκοψε ο Γαβρόγλου για την Νομική Πάτρας – Άφησε «πόρτα» για το ΤΕΙ Καβάλας

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη πρυτανεία Κομοτηνής ο κ. Τουλουπίδης, μετέφερε τα «χαιρετίσματα» του υπουργού ότι σ’ ότι αφορά την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα, ο υπουργός είπε ξεκάθαρα πως είναι υπόσχεση που τον ξεπερνά, υπονοώντας «κυβερνητική», ωστόσο διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να αυξηθούν οι εισακτέοι.

Σ’ ότι αφορά την συνένωση του ΤΕΙ Καβάλας με το Δ.Π.Θ κράτησε αποστάσεις και άφησε ανοιχτή την «πόρτα» για ακαδημαϊκό διάλογο λέγοντας πως δεν έχει καταλήξει εφόσον δεν έχει τα συμπεράσματα των επιτροπών που έχουν αναλάβει τις διαδικασίες και πως ίσως κάποια τμήματα του ΤΕΙ Καβάλας να συνενωθούν με το ΔΠΘ και κάποια με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Να θυμίσουμε πως αυτά ήταν τα δύο θέματα «φλέγοντα» θέματα που τέθηκαν προς τον υπουργό και ο λόγος που παραβρέθηκαν στην συνάντηση οι αυτοδιοικητικοί.

dpth web«Πράσινο φως» από το υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση 5 νέων τμημάτων στο ΔΠΘ – Τμήμα τοπογράφων – Μηχανικών στην Πολυτεχνική Ξάνθης

Τα θέματα της συνάντησης δεν αφορούσαν μόνο αυτά τα δύο θέματα αλλά πρωτίστως το Στρατηγικό σχεδιασμό Ανάπτυξης του Δ.Π.Θ. που παρουσίασε ο κ. Τουλουπίδης στο υπουργό και όπως είπε έλαβε την δέσμευσή του ότι θα υλοποιηθεί σε ποσοστό 95%! Το Σχέδιο απαρτίζεται από 4 ενότητες που περιλαμβάνουν Α) Ίδρυση νέων τμημάτων στο Δημοκρίτειο και συγκεκριμένα: : Κτηνιατρικής στην Αλεξανδρούπολη, Διατροφολογίας στον Έβρο, Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, Εργοθεραπείας-Ψυχολογίας στην Κομοτηνή, Τοπογράφων-Μηχανικών στην Ξάνθη.

Ιδρύονται Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κέντρο Έρευνας και Διεθνών Συνεργασιών

Ιδρύεται Κέντρο Έρευνας και Διεθνών Συνεργασιών που θα λειτουργεί ως «ομπρέλα» για τα 4 ερευνητικά Ινστιτούτα στο οποίο θα ενταχθεί και το Κέντρο Καινοτομίας Επιχειρηματικότητας και Μεταφοράς τεχνογνωσίας στην Ξάνθη καθώς και το Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής .

Επίσης ιδρύονται σε πόλεις της Θράκης Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης 2 ετούς φοίτησης με προσόντα Π5: Τα Κέντρα που ιδρύονται: Αγρότες-Κτηνοτρόφους στην Ορεστιάδα, Αρωματικά φυτά και Σηροτροφία, στο Σουφλί, αναβαθμίζεται το Κέντρο Διοίκησης Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Αλεξανδρούπολη , Γαλακτοκομίας-Μελισσοκομίας στην Κομοτηνή, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ξάνθη.

Η ΑΣΠΑΙΤΕ στους κόλπους του ΔΠΘ – Χρηματοδότηση 500.000 ευρώ επιπλέον για σίτιση και στέγαση

Ο κ. Τουλουπίδης ανακοίνωσε πως το παράρτημα της ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάππες, θα ενσωματωθεί στο ΔΠΘ ενώ σ’ ότι αφορά τη χρηματοδότηση για τη σίτιση και τη στέγαση, δήλωσε πως εξασφαλίστηκαν 500.000 ευρώ και επί πλέον άλλα 2 εκ για την συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου. Επίσης το «O.k.» από τον υπουργό πήρε και η πρόταση για ίδρυση περιβαλλοντικού Αθλητικού Κέντρου στην Ρεματιά Δράμας σ’ ένα χώρο 30.000 τ.μ. Ο κ. Τουλουπίδης διευκρίνισε πως όλα αυτά δεν αποτελούν … αντισταθμιστικά από το υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση 4ης Νομικής αλλά είναι ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο που έχει καταθέσει το ΔΠΘ με αναπτυξιακή στόχευση για όλη την περιοχή και ότι ο υπουργός τους ζήτησε να γίνει εξειδίκευση όλων των προτάσεων ανά ενότητα για να τις παρουσιάσουν εκ νέου στο νέο ραντεβού με τον υπουργό που κλείστηκε για τις 25 Απριλίου.

Προκηρύσσονται πρυτανικές εκλογές μέσα στον Μάιο

Ο κ. Τουλουπίδης επίσης έδωσε την είδηση πως πρόκειται να προκηρυχθούν πρυτανικές εκλογές μέσα στον Μάιο και πως ήδη οι διοικητικές υπηρεσίες έχουν εντολή να ξεκινήσουν την διαδικασία της προκήρυξης. Πιθανότερες ημερομηνίες είναι η 17η ή 22α Μαΐου. Διευκρίνισε πως αυτό είναι σύννομο καθώς η θητεία του σχήματος ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου και πως ο νόμος ορίζει εκλογές έως και ένα τρίμηνο πριν. Δεσμεύτηκε δε πως: «Θα αγωνιστώ για ένα ενιαίο συναινετικό σχήμα. Μέλημά μας είναι να δώσουμε μια βαθιά ανάσα στο πανεπιστήμιο μας να επανέλθει η ομαλότητα και η ηρεμία».

«Μπόρα ήταν και πέρασε…»

Σε ερώτηση σχετική με όσα έχουν προηγηθεί με π. πρύτανη κ. Καραμπίνη και για όσα τον έχει εγκαλέσει ο κ. Τουλουπίδης απάντησε με την φράση «μπόρα ήταν και πέρασε και πως σε κάθε μπόρα υπάρχουν και ζημιές», ωστόσο δεν έκρυψε ότι τον στενοχώρησαν όλα αυτά τα γεγονότα που αμαύρωσαν την εικόνα του Πανεπιστημίου μας. Τέλος για το ίδιο θέμα και για το γεγονός ότι το ΔΠΘ έχει τις περισσότερες δικογραφίες και μηνύσεις είπε πως έχει επανέλθει η ηρεμία και πως αυτό που επιδιώκει η διοίκηση είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από δικαστήρια. Ανέφερε δε ότι «στους 8 μήνες της θητείας του δεν έχει γίνει καμιά μήνυση και καμιά δικογραφία στα δικαστήρια».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …