Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

0

Διαζύγια για οικονομικούς λόγους
Αυξάνονται και πληθύνουν τα διαζύγια κυρίως στα νεαρά ζευγάρια. Η διαπίστωση από φίλο που έχει επαγγελματική σχέση με το θέμα αυτό. Μάλιστα κύρια αιτία που οδηγεί τους νέους στην απόφαση να διακόψουν την ζωή τους με το σύντροφό τους, αποτελεί η οικονομική δυσπραγία. Μια δυσπραγία που δεν μπορούσε να λείψει και από την Ξάνθη φυσικά όταν η αποβιομηχάνιση έχει χτυπήσει κόκκινο σε βιοτεχνία-βιομηχανία. Χιλιάδες άνθρωποι (άνδρες και γυναίκες) έχασαν την εργασία τους ξαφνικά, βρέθηκαν στο δρόμο με όλες τις γνωστές συνέπειες της απόφασης αυτής.
Έτσι, σπίτια ταρακουνήθηκαν, οικογενειακά έσοδα μειώθηκαν ή εξαφανίστηκαν, το επίπεδο ζωής μειώθηκε, χάθηκαν τα παλιά στάνταρτ και η φτώχεια έφερε την γκρίνια και τους καυγάδες. Θλιβερό μεν, αλλά πραγματικό πέρα για πέρα. Και μπροστά στο αδιέξοδο, η πρώτη απόφαση που πέφτει στο τραπέζι μεταξύ του ζευγαριού είναι ο χωρισμός.
Γ.Δ.


Αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης
Ο χωρισμός ζευγαριών για οικονομικούς λόγους, μπορεί να ξαφνιάζει κάποιους όμως δυστυχώς ως αιτία υφίσταται. Η σχέση της οικογένειας διέρχεται μια πρωτοφανή υπονόμευση, αδιανόητη πριν λίγο καιρό. Το κύριο βάρος της ψυχολογικής αυτής επιβάρυνσης τη δέχεται ο άνδρας. Ο οποίος παραδοσιακά είναι ο στυλοβάτης του σπιτιού, ο κουβαλητής, αυτός που έχει την κύρια ευθύνη για τα οικονομικά της οικογένειας. Βέβαια, μετά την εισαγωγή της γυναίκας στην αγορά εργασίας (που ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου), όχι λίγες γυναίκες έχουν το εισόδημά τους από την εργασία στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. Αυτό μάλιστα το γεγονός, σήμερα η γυναίκα να προσφέρει οικονομικά στο εισόδημα του σπιτιού και ο άνδρας όχι, δημιουργεί συγκρούσεις κυρίως στα ζευγάρια που δεν διαθέτουν την ανάλογη ωριμότητα για την αντιμετώπιση της δυσκολίας αυτής.
-Φράσεις όπως «εγώ προσφέρω, δουλεύω, ζούμε με τα χρήματά μου» πληγώνουν καίρια τον άνδρα, που ακούει ακόμη «είσαι τεμπέλης», «δεν ψάχνεις για δουλειά» και άλλα τέτοια. Ένα δράμα που οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, φωνές, λόγια σκληρά εκατέρωθεν και τελικά η διάλυση της κοινής συμβίωσης. Η οικονομική κρίση στη χώρα μας, δυστυχώς, επέδρασε βίαια και στις ανθρώπινες σχέσεις.
Γ.Δ.


Μια «μαύρη» Κυριακή για το ελληνικό ποδόσφαιρο
Εικόνες ντροπής που εκθέτουν διεθνώς την χώρα μας και το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αυτές που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο γήπεδο της Τούμπας στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ –  ΑΕΚ. Η εικόνα του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη να ορμά με τους μπράβους του στο γήπεδο, οπλοφορώντας και να κάνει την χαρακτηριστική κίνηση να πιάσει το όπλο του ενώ κινείται απειλητικά εναντίον του διαιτητή, θυμίζει άλλες εποχές, άλλα καθεστώτα,  άλλες πρακτικές και σίγουρα όταν βλέπουμε τέτοιες σκηνές που κάνουν τον γύρο του κόσμου δεν μπορούμε να μιλάμε για εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και πολύ σωστά με απόφαση του ο υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, διακόπηκε επ’ αόριστον το πρωτάθλημα : «Τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα απαιτούν γενναίες αποφάσεις», όπως είπε.
Μ.Ξ.


Ήρθε ο Στόλος
Από την έκφραση « κορίτσια ο Στόλος»  έχουν περάσει αρκετά χρόνια και η γνωστή ελληνική ταινία των χρόνων της ειρηνικής, τότε, επίσκεψης του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ στον Πειραιά. Σήμερα ξαναήρθε ο Στόλος, αλλά πλέον για άλλους λόγους, ιδιαίτερα σοβαρούς και συγκεκριμένους.
Έτσι, οι αμερικανοί έχουν στείλει στην Κυπριακή ΑΟΖ μια τεράστια δύναμη πυρός με τον 6ο Στόλο της Μεσογείου. Αυτή τη στιγμή είναι εμφανή τα αμερικανικά συμφέροντα στις γεωτρήσεις, με τον αμερικανικό κολοσσό ΕΧΧΟΝ MOBIL να εκμεταλλεύεται το Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο πιστεύεται πως υπάρχουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου.
Γ.Δ.


Περί οπλοφορίας
Όλα τα είχε αυτή η χώρα, τα πιστόλια της έλειπαν από τα γήπεδα! Τελικά το είδαμε κι αυτό και μας ξάφνιασε. Το άσχημο είναι ότι έγινε γνωστό και σε όλη την Ευρώπη και έτσι γίναμε αρνητικά γνωστοί. Τέλος πάντων, και άλλοι οπλοφορούν, με άδεια οπλοκατοχής όλοι, αλλά στο γήπεδο ξέραμε οι παλιοί, πως είχε πιστόλι ο καπετάν Γιώργης Βαρδινογιάννης που όμως ελάχιστοι το είχαν δει. Μετά από τόσα χρόνια, πιστεύουμε ότι θα είχε σταματήσει το φαινόμενο αυτό τουλάχιστο στα γήπεδα. Να όμως που άνθρωποι που οικονομικά εκπροσωπούν μεγάλα κεφάλαια νιώθουν μια ανασφάλεια, γι’ αυτό και οπλοφορούν και έχουν και προσωπικούς φρουρούς.
Γ.Δ.


Δύο θάνατοι
Πέμπτη και Παρασκευή προχθές στη Θεσσαλονίκη δύο άνθρωποι έφυγαν από κοντά μας για το μεγάλο ταξίδι, αφού πάλεψαν με τον καρκίνο επί μήνες. Πρόκειται για την Αθανασία Φολτοπούλου-Μπέλλου η οποία σε ηλικία 70 χρόνων αποχαιρέτησε συγγενείς και φίλους. Όμορφη, χαμογελαστή, νοικοκυρά, μητέρα και γιαγιά μοναδική, άνθρωπος της προσφοράς… Πρόλαβε όμως και  έζησε μια ζωή γεμάτη με το σύζυγό της Σπύρο Μπέλλο και τα δυο της αγόρια Δημήτρη και Γιώργο.
-Αγαπητή Αθανασία «καλό παράδεισο». Σου αξίζει.
-Η δεύτερη απώλεια είναι του Χρήστου Καραμανλή, συζύγου της Αθανασίας Πισκιουλοπούλου. Ο αγαπητός Χρήστος έφυγε σε ηλικία 60 χρόνων, αφού έδωσε μια επώδυνη μάχη με τον καρκίνο. Νικήθηκε μεν, αλλά η μνήμη του θα μένει σε συγγενείς και φίλους που προσήλθαν κατά εκατοντάδες στην εξόδιο ακολουθία στην Θεσσαλονίκη. Ο Χρήστος Καραμανλής στη σύντομη ζωή του υπήρξε ένας άνθρωπος της προσφοράς, της παρέας, του χιούμορ και του διαλόγου. Ευγενής, ευφυής, εκλεκτικός. Άφησε σύζυγο και γιο.
Και στους δύο, στην Αθανασία Φολτοπούλου και τον Χρήστο Καραμανλή, εκφράζουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να τους γνωρίσουμε και τους δύο…
Γ.Δ.


Φιλοδοξία για προσφορά
Δεν αρνείται το ενδιαφέρον του για το δήμο Ξάνθης ο Σάββας Μελισσόπουλος. Όμως το ενδιαφέρον του αυτό το οριοθετεί, βάζει πλαίσιο σοβαρό και επιθυμεί μ’ αυτό να πορευτεί στον στίβο της δημοτικής ενασχόλησης και προσφοράς. Φιλοδοξεί δε να μεταφέρει στο δήμο κάτι καινούριο, πέρα από τις στείρες αντιπαραθέσεις που ακυρώνουν τη συναίνεση και τον διάλογο.  Όμως, για να υλοποιήσει αυτή του την πρόθεση θέτει μία προϋπόθεση ιδιαίτερα σοβαρή που δεν είναι άλλη από τη Συνεργασία. Κοινή συνεργασία των υφιστάμενων δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον των περισσότερων. Εάν αυτός ο στόχος δεν βρει ανταπόκριση από τους υπόλοιπους τότε κάθε προσπάθεια θα καταστεί μάταιη με αποτέλεσμα την και πάλι επικράτηση της συντηρητικής παράταξης, υποστηρίζει.
Φιλοδοξία για προσφορά στα κοινά αλλά με πλαίσιο για πιθανή θετική εξέλιξη. Μένει να δούμε την αποδοχή εκ μέρους των υπολοίπων παρατάξεων.
Γ.Δ.


Περιμένουμε με ενδιαφέρον
Είναι γεγονός πως δεν είμαστε λαός εύκολος στις συνεργασίες, το να θέσουμε την προσωπικότητά μας, το «εγώ»  μας υπό την «αρχηγία» ενός άλλου. Δεν το έχουμε εύκολο, ο εγωισμός μας υπερτερεί, θεωρούμε τον εαυτό μας ικανό για όλα, εμείς θα τα καταφέρουμε καλύτερα, ποιος είναι ο «άλλος» που θέλει να τεθούμε κάτω από αυτόν! Ας μην κρύβουμε τις αδυναμίες μας για να μπορέσουμε κάποτε να τις θεραπεύσουμε. Πράγμα εύκολο; ΟΧΙ βέβαια! Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι οι καλές προθέσεις του Μελισσόπουλου δεν αρκούν. Χρειάζεται και «κάτι άλλο». Τι είναι αυτό; Είναι η συνεργασία, η συναίνεση, η στόχευση για αλλαγή. Εάν αυτά δεν επικρατήσουν τότε θα βιώσουμε μία από τα ίδια και πάλι. Δυστυχώς, όποιος κι αν είναι τελικά ο επικεφαλής. Ο οποίος μπορεί να είναι μια προσωπικότητα της περιοχής, με γνώσεις και επιθυμία προσφοράς, πλαισιούμενος απ’ όλους τους υπόλοιπους σαν μεγάλη ηγετική ομάδα.
-Αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Γ.Δ.


Όχι κι έτσι κ. Σταμάτη
Κάποιος πρέπει να …σταματήσει τον Δημήτρη Σταμάτη γιατί με τις δηλώσεις του προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στα εθνικά θέματα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή μάλιστα με ανοιχτά πολλά θέματα και με μια άνευ προηγουμένου προκλητική στάση του Τούρκου προέδρου. Δεν μπορεί κανείς έλληνας πολιτικός για χάρη της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματός του να δηλώνει δημόσια ότι πιστεύει περισσότερο τον Ερντογάν από τον Τσίπρα! Δεν μπορεί να αμφισβητεί ευθέως την αξιοπιστία του έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στον τούρκο πρόεδρο και μάλιστα χωρίς συνέπειες από το κόμμα του. Πού είναι η λαλίστατη κα Σπυράκη; Είναι παλιός μας γνώριμος ο κ. Σταμάτης από τότε που διατέλεσε περιφερειάρχης ΑΜΘ και είναι γνωστές οι ακραίες θέσεις του σ’ όλα τα ζητήματα και πρωτίστως στα μειονοτικά  αλλά τώρα ξεπέρασε τον εαυτό του φτάνοντας στο άλλο άκρο!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…