Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εκπέμπει S.O.S το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Εκπέμπει S.O.S το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

0

Κίνδυνος καταστροφής των εκθεμάτων – Δεν λειτουργεί ο κλιματισμός και ο εξαερισμός

Δασάρχης Ξάνθης: «Είναι στην πρόθεση μας να συντηρήσουμε και να αναβαθμίσουμε το Μουσείο. Κάνουμε ενέργειες»

 

Δήμος και αντιπεριφέρεια Ξάνθης οφείλουν να στηρίξουν την συντήρηση και την αναβάθμιση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

 

Μια ακριβής προσομοίωση της άγριας πανίδας της Ξάνθης μέσα στις ζώνες που ενδημεί έχουν την ευκαιρία να δουν όσοι επισκεφτούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που βρίσκεται στην περιοχή Πετρελαιοαποθηκών στις παρυφές της πόλης και σε με μια έκταση 20 στρεμμάτων. Ένα Μουσείο που δημιουργήθηκε στις αρχές τις δεκαετία του 1990 με πολύ κόπο, μόχθο και διαρκή προσωπική προσπάθεια του τότε Δασάρχη Ξάνθης κ. Γιάννη Γεκβρέκη και έφτασε να γίνει πόλος έλξης ξένων επισκεπτών αλλά και ο πιο δημοφιλής προορισμός των σχολείων της πόλης και του νομού για εκδρομές, αφού συνδυάζει την εξοχή και την περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσα στην πόλη και σε ένα περιφραγμένο χώρο που είναι μια Δασική Παιδική Χαρά! Μεγάλη επισκεψιμότητα επίσης είχε από οικογένειες Ξανθιωτών που έκαναν πικ – νικ στο χώρο και είχαν την ευκαιρία να δείξουν στα παιδιά τους τα άγρια ζώα του νομού μας μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον.

 

S.O.S για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας – Κίνδυνος καταστροφής των εκθεμάτων

Αυτό το Μουσείο που έχει 200 είδη ζώων ταριχευμένα , δασικούς μύκητες και διατηρημένα δασικά δέντρα και θα μπορούσε να είναι μια παραδεισένια όαση μέσα στην πόλη, τα τελευταία χρόνια έχει φανερά σημάδια εγκατάλειψης. Όπως αναφέρει ο Δασάρχης κ. Μήλιος, δεν λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού και ο κλιματισμός θέρμανσης ενώ προβλήματα παρουσιάζει όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός αφού δεν έχει γίνει καμία συντήρηση και καμιά παρέμβαση στο Μουσείο από τότε που κτίστηκε. Όλα αυτά είναι και πιθανόν να επηρεάζουν τα εκθέματα και να κινδυνεύουν να καταστραφούν: « Είναι στην πρόθεση μας να συντηρήσουμε και να αναβαθμίσουμε το Μουσείο. Κάναμε ενέργειες για να ενταχθεί στους κανονισμούς της Ε.Ε., έχουμε κάνει αναφορά στις αρμόδιες υπηρεσίες και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να μπορέσουμε να βρούμε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να κάνουμε εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης . Είναι σε εξέλιξη η προσπάθειά μας». Να σημειώσουμε πως το Μουσείο είναι ανοιχτό για τον επισκέπτη τις εργάσιμες μέρες και ώρες και πως υπάρχει φύλακας.

Η Ιστορία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Γι αυτή μας μίλησε ο ιδρυτής του κ. Γιάννης Γκεβρέκης ενώ την έχει καταγράψει και στο πρώτο του βιβλίο με τίτλο: «Άλλοτε… στο καρφί και άλλοτε… στο πέταλο». Όπως μας ανέφερε στην έκταση αυτή μέχρι 1974 λειτουργούσε Δασικό Φυτώριο και μετέπειτα καταργήθηκε. Η ιδέα για ίδρυση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας γεννήθηκε από την δωρεά μιας συλλογής ταριχευμένων ζώων που είχε ένας ιδιώτης από τα Κιμμέρια που τα ταρίχευε ο ίδιος και τα διατηρούσε. Έτσι με την συγκατάθεση και την χρηματοδότηση του Υπουργείου Γεωργίας τοποθετήθηκε ένα λυόμενο οίκημα στην αρχή. Στη συνέχεια και με πολύ μεγάλη προσπάθεια και με την στήριξη της Νομαρχίας Ξάνθης κτίστηκε το λίθινο οίκημα που λειτούργησε σε πρώτη φάση μια μόνιμη δασική έκθεση με ταριχευμένα ζώα , δοκίμια ξύλου, δασικούς πόρους, ενώ διαμορφώθηκε ο περιβάλλων χώρος σε μια δασική παιδική χαρά: «Η απήχηση, η αποδοχή και η επισκεψιμότητα από την κοινωνία της Ξάνθης,  ξεπέρασε κάθε προσδοκία . Τότε αποφασίσαμε να ιδρύσουμε ένα Μουσείο», θυμάται ο κ. Γκεβρέκης. Όπως το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ολοκληρωμένη γνώση για την ίδρυση ενός τέτοιου Μουσείου: «Επισκεφτήκαμε το Μουσείο Γουλανδρή και ήρθα σε προσωπική επαφή με το ζεύγος Γουλανδρή αλλά τελικά διαπιστώσαμε ότι οι γνώσεις τους για ορισμένους σχεδιασμούς μας όπως τον κλιματισμό εκθεμάτων ήταν ανεπαρκείς και ενώ είπαν ότι θα μας βοηθούσαν δεν μας βοήθησαν . Τελικά με κοπιώδεις και χρονοβόρες αναζητήσεις μέσω τρίτων ή αλληλογραφία σε Μουσεία της Αγγλίας και των ΗΠΑ λύθηκαν οι προβληματισμοί μας. Έτσι το Μουσείο ( από τα μοναδικά σ’ αυτό το σημείο απόκτησε ειδικά κλιματιζόμενο εκθεσιακό χώρο για τη συντήρηση των εκθεμάτων , σύνδεση των εκθεμάτων με το φυσικό τους περιβάλλον και εμπλουτίστηκε με τα διατηρημένα δυτικά είδη». Ο κ. Γκεβρέκης είπε επίσης πως για να βγάλουν φωτογραφίες – ντεκόρ τόσο μεγάλη κλίμακας με τις ζώνες έφεραν ειδικό φωτογράφο από το εξωτερικό που φωτογράφισε τοπία ανά ζώνη εξάπλωσης των ειδών και έτσι τοποθετήθηκαν τα εκθέματα στην ζώνη που ενδημούν: «Έγινε μια πολύ καλή δουλειά και είναι κρίμα να αφήνεται στο έλεος του χρόνου και της εγκατάλειψης. Θεωρώ ότι είναι πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις. Και τότε δεν υπήρχαν αλλά τα καταφέραμε. Μας στήριξε και η τοπική αυτοδιοίκηση και η κοινωνία της Ξάνθης. Κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και τώρα και να μην ρημάξει ένα φυσικό στολίδι στην πόλη μας», καταλήγει ο κ. Γκεβρέκης.

Δήμος και αντιπεριφέρεια Ξάνθης οφείλουν να στηρίξουν την συντήρηση και την αναβάθμιση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Καλούνται λοιπόν ο δήμος Ξάνθης και η αντιπεριφέρεια Ξάνθης όπως άλλοτε έπραξε η νομαρχία Ξάνθης να στηρίξουν το Δασαρχείο Ξάνθης στην προσπάθειά του και να συνδράμουν με πόρους χρηματοδότησης για έργα συντήρησης του κλιματισμού και του εξοπλισμού του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Ξάνθης ώστε να αποκτήσει την παλιά του αίγλη. Μονο όφελος μπορεί να έχει ο δήμος Ξάνθης απ’ αυτό, αφού αναβαθμίζοντάς το δημιουργεί ένα πόλο επισκεψιμότητας μέσα στην πόλη καθώς επίσης και αναψυχής των δημοτών ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράνομο ρεύμα πάνω από 50 σπιτιών στο Δροσερό κόβει τώρα ο ΔΕΔΔΗΕ

Εκτεταμένη επιχείρηση συνοδεία της Αστυνομίας. Συνεργείο με εναερίτες κόβει τα καλώδια των…