Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Φυτίλια» έβαλαν στην Οικονομική, τα καύσιμα και ο προϋπολογισμός

«Φυτίλια» έβαλαν στην Οικονομική, τα καύσιμα και ο προϋπολογισμός

0

Οι Παρατηρήσεις του Παρατηρητηρίου και ο μη ρεαλιστικός προϋπολογισμός του δήμου Ξάνθης

«Συγγνώμη λάθος» από την Οικονομική Υπηρεσία – «Κόκκινο πανί» οι Παιδικές Χαρές

«Φυτίλι» και από τον συνοπτικό διαγωνισμό για τη συντήρηση οχημάτων του δήμου

 

«Φωτιές άναψαν» στην Οικονομική Επιτροπή θέματα στα οποία αν και διαδικαστικά η αντιπολίτευση που εκπροσωπούνταν από τον Αχμέτ Καρά (Κοινωνία Δημοτών) και Σιαμπάν Μπαντάκ (Συμμετέχω) προσέδωσε πολιτική μεθόδευση στη δημοτική αρχή ενώ παράλληλα εγκάλεσε τις Οικονομικές υπηρεσίες για τον τρόπο λειτουργίας τους, διαχωρίζοντας σαφώς της θέση της με την καταψήφιση ή την λευκή ψήφο.

 

Οι Παρατηρήσεις του Παρατηρητηρίου και ο μη ρεαλιστικός προϋπολογισμός του δήμου Ξάνθης

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε ήδη από το 1ο θέμα που αφορούσε τροποποίηση του προϋπολογισμού ως προς το ποσό των 110.596 ευρώ μετά από σχετική Παρατήρηση του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ. Από την Διευθύντρια των Οικονομικών υπηρεσιών κα Σπανού διευκρινίστηκε πως από το Παρατηρητήριο έγιναν δύο παρατηρήσεις ως προς τον προϋπολογισμό η μία αφορούσε το ποσό των 600.000 ευρώ που εγγράφηκαν ως χρέη και ένα άλλο ποσό 1.200.000 ευρώ για το οποίο ζητούσαν να εγγραφεί σε άλλο κωδικό. Η υπηρεσία μετά από μελέτη θεώρησε λανθασμένη αυτή την Παρατήρηση η οποία έγινε αποδεκτή με ορθή επανάληψη από το Παρατηρητήριο, ενώ «συμμορφώθηκε» με την πρώτη υπόδειξη τροποποιώντας τις υποχρεώσεις κατά 110.596 ευρώ, εξηγώντας ωστόσο πως αρχικά υπολόγισε τα χρέη με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Αυτό ωστόσο που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μπαντάκ και του κ. Καρά δεν ήταν τόσο οι Παρατηρήσεις όσο ο χαρακτηρισμός της έκθεσης Παρατηρητηρίου «…προκειμένου να γίνει ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός». Επ΄ αυτού συμφώνησε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Παπαδόπουλος καθώς και η κα Σπανού που σημείωσε πως είναι αδόκιμος ο όρος που χρησιμοποιεί το Παρατηρητήριο. Έτσι ο μεν κ. Καρά έδωσε την έγκριση του για το θέμα, ο κ. Μπαντάκ όμως ψήφισε Λευκό.

20.000 ευρώ ξοδεύει ο δήμος Ξάνθης για ταχυδρομικά τέλη!

Το ποσό των 20.000 ευρώ δεσμεύτηκε καθώς όπως έγινε γνωστό τόσα δαπανά ο δήμος για να στέλνει συστημένες επιστολές – όπως ορίζει ο νόμος – σε αγρότες κτηνοτρόφους ενημερώνοντάς τους ότι πρέπει να πληρώσουν το ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρόκειται όπως εξήγησε για μια υποχρέωση που έχουν επωμιστεί οι δήμοι …εξυπηρετώντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

25.000 ευρώ για θέρμανση στις υπηρεσίες του δήμου Ξάνθης

Παρατηρήσεις εξέφρασαν οι κύριοι Καρά και Μπαντάκ ως προς τον τρόπο προϋπολογισμού των καυσίμων με αφορμή τη συγκεκριμένη δέσμευση των 25.000 ευρώ ποσό που προϋπολογίζουν ότι θα χρειαστούν για πετρέλαιο θέρμανσης για το έτος 2018, ενώ ζητήθηκαν διευκρινήσεις γιατί κάποιοι κωδικοί υπηρεσιών είναι μηδενικοί και κάποιοι άλλοι έχουν ποσά. Η κα Σπανού εξήγησε ως προς την πρώτη παρατήρηση ότι επειδή καθυστερούν οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί κάθε έτος ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει και πληρωμές συμβάσεων και του περασμένου έτους. Επίσης σ’ ότι αφορά τους μηδενικούς κωδικούς εξήγησε πως τηρείται πίνακας καυσίμων ανά υπηρεσία και αν κάποιος κωδικός δεν έχει χρήματα παίρνει από κωδικό άλλης υπηρεσίας. Οι εξηγήσεις δεν έπεισαν τον κ. Μπαντάκ που καταψήφισε ενώ ο κ. Καρά ψήφισε Λευκό.

Αγορά 2 μεταχειρισμένων οχημάτων αντί 24.000 ευρώ

Στο επόμενο θέμα που αφορούσε πρωτογενές αίτημα της Τεχνικής Υπηρεσίας για αγορά δύο μεταχειρισμένων οχημάτων αντί του ποσού των 24.000 ευρώ (=ΦΠΑ), στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Ηλιάδης που ρωτήθηκε αν έγινε κάποια έρευνα αγοράς και γιατί στο αίτημα αναφέρεται ότι το ποσό εφόσον δεν έχει γίνει η αγορά και όχι το προϋπολογιζόμενο ποσό. Ο κ. Ηλιάδης απάντησε πως είναι μεταχειρισμένα και πως τόσο κοστίζουν ενώ παρενέβη ο κ. Μποζ καταθέτοντας την δική του εμπειρία από την συμμετοχή του σε αγορά οχημάτων, σημειώνοντας πως δίνει μια έρευνα αγοράς και βγαίνει μια μέση τιμή με βάση την οποία γίνεται ο προϋπολογισμός ενώ διευκρινίστηκε πως από λάθος γράφτηκε στο αίτημα ότι «ανέρχεται στο ποσό των 24.000 ευρώ» καθώς είναι το προϋπολογιζόμενο ποσό.

«Συγγνώμη λάθος» από την Οικονομική Υπηρεσία – «Κόκκινο πανί» οι Παιδικές Χαρές

Στο στόχαστρο βρέθηκε επίσης και υπηρεσιακή παράγοντας της Οικονομικής υπηρεσία στο θέμα που αφορούσε την δέσμευση ενός ποσού 24.455 ευρώ για όργανα γυμναστικής για την παιδική χαρά Ευμοίρου. Τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν από τον κ. Καρά και τον κ. Μπαντάκ ήταν γιατί εφόσον έχει δεσμευτεί το ποσό των 74.000 ευρώ, χρειάζεται να γίνει νέα δέσμευση.  Η αρμόδια υπάλληλος παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος και πλήρωσε από αυτόν τον κωδικό ένα τιμολόγιο της Παρκοτεχνικής (εταιρεία που προμήθευσε όργανα). Την ευθύνη ανέλαβε η κα Σπανού επισημαίνοντας πως έχει επίγνωση της ευθύνης της και πως δεν υπάρχει πρόθεση παραπλάνησης αλλά πως πρόκειται για ένα τεχνικό λάθος και πως μόνο όσοι δεν δουλεύουν δεν κάνουν λάθη. Ο κ. Μπαντάκ δεν πείσθηκε από τις εξηγήσεις σημειώνοντας πως έπρεπε να έχουν ενημερωθεί προηγουμένως και πως τώρα η υπηρεσία ζητά να ψηφίσουν ένα λάθος. Τόσο ο κ. Μπαντάκ όσο και ο κ. Καρά καταψήφισαν το θέμα. (5ο).

Ένσταση επί της έντασης …

Το επόμενο θέμα αφορούσε την ένσταση της εταιρείας Αλέξανδρος ΑΕ για τον διαγωνισμό προμήθειας υλικών πυροπροστασίας για την πυρασφάλεια του Δασικού χωριού. Ο κ. Βαρελτζίδης εξήγησε πως η εταιρεία αποκλείστηκε γιατί δεν κατέθεσε τα απαιτούμενα πιστοποιητικά. Η εταιρεία έκανε ένσταση επικαλούμενη διάφορες ΚΑΕ ωστόσο η υπηρεσία έκρινε και εισηγείται πως πρέπει να απορριφθεί η ένστασή της καθώς ο δήμος χρειάζεται κάτι εξειδικευμένο και πως η εταιρεία επικαλείται το γενικό κωδικό πιστοποίησης. Ωστόσο οι εξηγήσεις δεν έπεισαν τους κυρίους Μπαντάκ και Καρά με την αιτιολογία ότι δεν απαντά η υπηρεσία σ’ όσα επικαλείται στην έντασή της η εταιρεία και γι αυτό ψήφισαν Λευκό.

«Φυτίλι» και από τον συνοπτικό διαγωνισμό για τη συντήρηση οχημάτων του δήμου

Τελευταία «κόντρα» στο θέμα διενέργεια από την υπηρεσία συνοπτικού διαγωνισμού για τις εργασίες συντήρησης και επισκευής των οχημάτων του δήμου καθόσον το ποσό ήταν στο όριο των 60.000 ευρώ για το οποίο δεν απαιτείται ηλεκτρονικός διαγωνισμός. Αυτό ενόχλησε τον κ. Καρά που το επεσήμανε ενώ η απάντηση του κ. Παπαδόπουλου έριξε …λάδι στην φωτιά: «Τι θες δηλαδή να τρέχουμε στην Θεσσαλονίκη για να συντηρούμε τα οχήματα του δήμου;». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μποζ που τον ρώτησε αν έχει να προτείνει κάτι ειδάλλως να μην αφήνει υπονοούμενα για την δημιουργία εντυπώσεων. Ο κ. Παπαδόπουλος συμπλήρωσε πως παλαιότερα είχε γίνει ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την συντήρηση οχημάτων. Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και στα επόμενα δύο θέματα (9ο και 10ο) που αφορούσαν προμήθεια καυσίμων θέρμανση, κίνησης , τροφίμων και γαλακτοκομικών προϊόντων. Σ’ όλα αυτά τα θέματα η αντιπολίτευση ψήφισε Λευκό.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Περιφέρεια ΑΜΘ ίδρυσε την Επιτροπή Ισότητας Π.Α.Μ.Θ.

Πρόεδρος της επιτροπής θα διατελέσει η Βασιλική Παυλακάκη Την Πέμπτη 25 Απριλίου πραγματοπ…