Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

0

Όλα δωρεάν, τρέξτε να πάρετε!
Η νοοτροπία του  «δωρεάν» επεκράτησε για άλλη μια φορά σε απόφαση του δήμου. «Τρέξε κόσμε να πάρεις, τ’ αφεντικό τρελάθηκε και τα πουλάει τζάμπα», όπως λέει ένα παλιό λαϊκό στιχάκι.  Παλιό όμως και ουδόλως πραγματικό. Διότι κανείς δεν πουλάει δωρεάν (τζάμπα). Αυτά τα κάνει όπως ήδη αποφάσισε ο χουβαρντάς δήμος Ξάνθης. Που χαρίζει στο πόπολο, γιατί έτσι συμβούλεψε να κάνει ο μυστικοσύμβουλος περί της δημοσιότητας. Μόνο που θα ξαφνιαστεί δυσάρεστα ο δήμος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού όταν διαπιστώσει ποιοι θα είναι αυτοί που θα προστρέξουν για ν’ απολαύσουν τις τζάμπα προσφορές.
Θα γεμίσει ο τόπος της πλατείας από τις γνωστές «ευπαθείς ομάδες» που θα ζητούν με τη γνωστή έκφραση «δώσε και μένα μπάρμπα». Μόνο που τότε ο Λύρατζης θα βλέπει το θέαμα και θα οργίζεται, αλλά θα’ ναι αργά.
-Ξέχασαν οι εμπνευστές του τζάμπα ότι και ο λαϊκισμός έχει το όριά του.
Γ.Δ.


Αξιολόγηση τώρα!
Να που εμείς που ήμασταν υπέρ της αξιολόγησης δικαιωνόμαστε!  Κάπως αργά, μετά από χρόνια, αλλά η δικαίωση ήρθε, είναι εδώ και όσα ελέγοντο πριν χρόνια για την κακή αξιολόγηση, ξεχάστε τα. Η κυβέρνησή μας για το καλό και μόνον των δημοσίων υπαλλήλων, υπέγραψε για την εφαρμογή της. Πάει τέλειωσε. Κι όσοι είχατε αντίρρηση, ξεχάστε το. Εσείς κάνατε λάθος, όχι η συγκυβέρνηση. Αυτή δεν κάνει λάθος. Κάνει μόνον colotumba.
-Περαστικά μας λοιπόν για άλλη μια φορά…
Γ.Δ.


Χειμωνιάτικο
Ο καιρός αλλάζει μας πληροφορεί η ΕΜΥ.  Και αλλάζει προς το άσχημο.  Πάλι με βροχές, χαλάζι και κρύο.  Φρόνιμο ως εκ τούτου να τα υπολογίσουν όλα αυτά όσοι έχουν εργασίες στην ύπαιθρο χώρα. Ακόμη, τα μέτρα τους θα πρέπει να λάβουν και όσοι έχουν γλάστρες στα μπαλκόνια τους που χρειάζονται φροντίδα και έλεγχο για να μην πέσουν κάτω.
Τα μηνύματα του χειμώνα είναι εδώ,  μέρες τώρα για μας που ζούμε στη βόρεια ζώνη της χώρας. Μάλιστα στα ψηλά έχει χιονίσει ήδη.
Προσοχή χρειάζεται λοιπόν και λήψη κάποιων μέτρων.
Γ.Δ.


Καρτ-ποστάλ των αρχών του 1900 το οποίο απεικονίζει το Γυμναστήριο του Ελληνικού και Μουσικογυμναστικού Συλλόγου «ΟΡΦΕΥΣ». Δωρεά του οικοπέδου από το Μεγάλο Ευεργέτη της Ξάνθης και ευπατρίδη, Ιατρού Γεωργίου Μαλετσίδη. (αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Λιγνιτωρυχεία – ΔΕΗ
Όμως η αγαπητή μας συγκυβέρνηση δεν σταματάει στην εφαρμογή και υλοποίηση παντού της αξιολόγησης. Προχωράει και παραπέρα. Με πρωτεργάτη τον χαμογελαστό υπουργό Σταθάκη, προχώρησε στην υπογραφή της απόφασης για πωλήσεις –ενοποιήσεις μονάδων Λιγνιτωρυχείων, μονάδων της ΔΕΗ και ό,τι άλλο ζητούσαν οι τροϊκανοί.
Κι έτσι, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, τα υπέγραψαν όλα. Και το «ξεπούλημα» όπως το έλεγαν τότε που ήταν στην αντιπολίτευση, το έκαναν αυτοί στο τάκα-τάκα. Με μια διαφορά όμως, έτσι. Υπέγραψαν χαμογελαστοί και λέγοντας κάτι δηλώσεις ακαταλαβίστικες.
Οφείλουμε όμως να τους παραδεχτούμε τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης. Έβαλαν τις υπογραφές τους χωρίς ν’ανοίξει μύτη, χωρίς διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις και απεργίες.
Είναι η διαφορά. Είναι άλλο πράγμα να βάζει τις υπογραφές του ξεπουλήματος ένας αριστερός υπουργός κι άλλο ένας δεξιός…
-Παρακαλώ, όχι γέλια.
Γ.Δ.


Νίκος Καζαντζάκης
Δεν θα κάνουμε αναφορά στη στήλη για το έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Αυτό είναι αρμόδιοι άλλοι από άλλες σελίδες. Εξάλλου ήδη έχει γράψει σχετικά και αναλυτικά ο δικός μας Θανάσης Μουσόπουλος.
Η στήλη απλώς θα υπενθυμίσει και θα προτρέψει τους φίλους του κινηματογράφου να δουν την ταινία του Σμαραγδή που παίζεται τις ημέρες αυτές και μέχρι 4 Δεκεμβρίου στον ODEON  με τον τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης».  Η ταινία παρουσιάζει κομμάτια της ζωής του μεγάλου κρητικού (και έλληνα πάνω απ’ όλα) πνευματικού δημιουργού.
Προσωπικά η ταινία «χτύπησε» ευαίσθητες χορδές μας, μας συγκίνησε, μας ζωντάνεψε τα γνωστά γεγονότα τα οποία «ζήσαμε»  μέσα από τις εικόνες. Μένουμε σ’αυτά τα λίγα γιατί πολλά μπορεί να πει κανείς για τον άνθρωπο και πνευματικό δημιουργό Νίκο Καζαντζάκη.
-Αξίζει ο χρόνος σας να αφιερωθεί για την ταινία αυτή.
Γ.Δ.


Εκλογές ΕΒΕ
Δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αυτών των εκλογών για το Επιμελητήριο Ξάνθης. Μαζί με τους δικηγόρους που θ’ αναδείξουν το νέο τους πρόεδρο, θα ψηφίσουν και οι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες. Για ν’ αναδείξουν τη νέα διοίκηση που θ’ αναλάβει τις τύχες της διαχείρισης των πολλών προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν τα δύσκολα χρόνια.
Ως εκ τούτου, η παρουσία των ανθρώπων του Επιχειρείν είναι σημαντική. Και οφείλουν  να πάνε και να ψηφίσουν. Η εκλογική διαδικασία είναι διήμερη. Κυριακή 3 Δεκεμβρίου και Δευτέρα 4, από τις 9 το πρωί έως το απόγευμα.
Θυμίζουμε πως η εκλογική διαδικασία δεν είναι μόνον υποχρέωση, είναι και καθήκον.
Γ.Δ.


Όταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες
Οι εικόνες από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, θύμισαν εμπόλεμη ζώνη. Άγριο ξύλο, προπηλακισμοί, ένταση, υβριστικά συνθήματα, χημικά από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά την πρεμιέρα των πλειστηριασμών. Η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη πρόσωπο με πρόσωπο με ένα κομμάτι του εαυτού της. Έσπειρε ανέμους με συνθηματολογία του τύπου  “κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη” και τώρα θερίζει θύελλες. Αφού ενθάρρυνε στη διαδρομή της προς την εξουσία και στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης τις αντιδράσεις των κινημάτων “Δεν πληρώνω” κλπ, τώρα βρίσκεται σε μία θέση που μπορεί να της κοστίσει πολύ πολιτικά.
Έχοντας δεσμευθεί προς τους δανειστές ότι οι πλειστηριασμοί θα υλοποιηθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, δεν έχει κανένα περιθώριο υπαναχώρησης. Και εκτός από τους πλειστηριασμούς στους οποίους προχωρούν οι τράπεζες έρχονται και αυτοί που θα γίνουν μετά από κατασχέσεις για χρέη προς εφορία και ταμεία.
Η σταδιακή γενίκευση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών θα οδηγήσει σύντομα σε ευρύτερες κοινωνικές αντιδράσεις.  Θα μπορέσει η κυβέρνηση να διαχειριστεί την θύελλα που έρχεται με βάση τα όσα οι ίδιοι έσπειραν τα προηγούμενα χρόνια;. Καθώς άλλο να βγουν στο σφυρί τα ακίνητα κάποιων επώνυμων μπαταχτσήδων, όμως όταν τα πράγματα θα πάρουν μαζικότερη μορφή, τότε ίσως η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου…
Διευκρινίζουμε πάντως ότι οι συμβολαιογράφοι, πλην των Αθηνών, συνεχίζουν την απεργία τους έως το τέλος του έτους, συνεπώς πλειστηριασμοί στην περιοχή μας δεν πρόκειται να γίνουν, προς το παρόν…


Με το ζόρι γλέντι δεν γίνεται… ούτε καν στον Στρατό!
Δεχτήκαμε καταγγελίες από στρατιωτικούς ότι οι ανώτεροί τους,  τους υποχρεώνουν τα Σαββατοκύριακα να πηγαίνουν στη Λέσχη Αξιωματικών  και να τρώνε μάλιστα  – εννοείται πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο – συμμετέχοντας έτσι στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ανακοινώθηκε από τη Διοίκηση του Δ΄ΣΣ. Η ένστασή τους είναι στο ότι ενώ η μεν ανακοίνωση της Διοίκησης αναφέρει προαιρετική συμμετοχή, οι ίδιοι – όπως καταγγέλλουν –  δέχονται πιέσεις από τους ανωτέρους τους να συμμετέχουν υποχρεωτικά κι αυτό για να δείχνουν αυτοί …καλό πρόσωπο προς τον Στρατηγό που προφανώς αγνοεί ότι οι υφιστάμενοι του υποχρεώνουν τους υφισταμένους τους να γλεντήσουν με το στανιό στην Λέσχη κάθε Σάββατο ενώ θα μπορούσαν να διαθέσουν διαφορετικά τον χρόνο τους!
Καλό θα είναι να λάβει γνώση ο Στρατηγός κ. Γιώργος Καμπάς που σύμφωνα με τα δείγματα γραφής του δεν θα ενέκρινε μια τέτοια συμπεριφορά!
Μ.Ξ.


Κατάληψη και πορεία
Σε κατάληψη τελεί όλη η Πολυτεχνική Σχολή με απόφαση του ενιαίου συλλόγου φοιτητών, με κύριο θέμα, όπως γράψαμε και χθες, την εξασφάλιση της σίτισης στη Λέσχη της Πανεπιστημιούπολης, μέσω του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και την υποστήριξη στο αίτημα των Αρχιτεκτόνων για νέο κτήριο αντί της μεταφοράς της σχολής τους στα ΠΡΟΚΑΤ του Πολυτεχνείου εντός της πόλης.
Οι φοιτητές πραγματοποίησαν χθες πορεία στο κέντρο της πόλης που ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο, ενώ θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση στις 5 Δεκεμβρίου στις 4μμ στα ΠΡΟΚΑΤ, ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση και καθορίσουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Πάντως, απ’ ότι φαίνεται υπάρχει η πρόθεση από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την άμεση δρομολόγηση των υπηρεσιών σίτισης στα ιδρύματα που εξυπηρετεί, ενώ για το θέμα της Αρχιτεκτονικής, ο κ. Τουλουπίδης ανέφερε ότι δεν αλλάζει και η απόφαση είναι ειλημμένη.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Πάλι αλλού σκοπεύουμε Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές. Κι αντί να συ…