Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» στους συνταξιούχους από ένα «λάθος»

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» στους συνταξιούχους από ένα «λάθος»

0
syntaxiouxoi-empros

Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων

 

Πρόεδρος Πολιτικών Συνταξιούχων Ξάνθης, Α. Μπαλτσοπούλου: «Το μόνο που θα πάρουμε είναι αυτά που μας κράτησαν παράνομα υπέρ του ΕΟΠΥΥ…».

Πρόεδρος συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ξάνθης Σ. Τσιακίρογλου: «Υπήρχε δόλος στο «λάθος»…»

 

Χριστουγεννιάτικο «μποναμά» ετοιμάζεται  να δώσει η κυβέρνηση σε 382.973 συνταξιούχους Δημοσίου όσο και για 900.000 με 1 εκατ. συνταξιούχους που τα δικαιούνται από τα Ταμεία του Ιδιωτικού τομέα δηλαδή, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος. Έως σήμερα αναμένεται να έχουν «περαστεί» στην ΗΔΙΚΑ όλα τα ποσά. Πρόκειται ουσιαστικά για την αναδρομική επιστροφή των «λάθος» κρατήσεων στην εισφορά ασθενείας. Να σημειώσουμε πως αυτή η εισφορά ήταν σε 4% και στην συνέχεια αυξήθηκε στα 6% και το «λάθος» ήταν ότι από τα έτη 2012 με μετά που υπήρξαν περικοπές συντάξεων η εισφορά παρακρατιούνταν στις ακαθάριστες (προ περικοπών) και όχι στις καθαρές πραγματικές συντάξεις. Στο Δημόσιο η εισφορά ασθενείας στις κύριες συντάξεις υπολογιζόταν σωστά, δηλαδή μετά την αφαίρεση των μειώσεων του Μνημονίου, μέχρι 30/9/2013 ενώ από 1ης/10/2013 ο υπολογισμός ήταν λανθασμένος και η κράτηση ασθενείας έμπαινε στο αρχικό-μικτό ποσό σύνταξης.

Μπαλτσοπούλου: «Το μόνο που θα πάρουμε είναι αυτά που μας κράτησαν παράνομα υπέρ του ΕΟΠΥΥ…»

Παρά το γεγονός τα ποσά που θα επιστραφούν ανέρχονται κατά μέσο όρο άνω των 300 ευρώ, η πρόεδρος των Πολιτικών συνταξιούχων Ξάνθης και Αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδίας κα Άννα Μπαλτσοπούλου δυσανασχετεί και δηλώνει στο «Ε»: «Το μόνο που θα πάρουμε είναι αυτά που μας κράτησαν παράνομα υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Η κατάσταση είναι τραγική. Εκκρεμούν 100.000 συντάξεις, εκκρεμούν εφάπαξ. Περιμένουμε νέες περικοπές συντάξεων με τα Μνημόνια που έχουν υπογράψει…».

Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Μπουρδούκης μίλησε στο «Ε» για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Πετρόπουλο με τον οποίο συζήτησε μεταξύ άλλων και το ζήτημα αυτό. Όπως ανέφερε: «Η εισφορά αυτή από το 2013 παρακρατήθηκε στο ακαθάριστο ποσό και όχι στο καθαρό ποσό της σύνταξης. Ο κ. υφυπουργός μας διαβεβαίωσε ότι η επιστροφή θα γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο. Είχαμε και άλλα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης. Συζητήσαμε για τις μειώσεις  στις συντάξεις χηρείας καθώς με τον νέο νόμο 4387 μπαίνουν νέα όρια. Έτσι μια χήρα με 20 χρόνια εργασίας του συζύγου έπαιρνε το 70% της σύνταξης του συζύγου της τώρα αυτό μειώνεται στο 50%. Πρόκειται για μια σημαντική απώλεια. Παλεύουμε επίσης να μην καταργηθεί η προσωπική διαφορά που ορίζει ο ίδιος νόμος. Θέσαμε τα αιτήματα μας και αναμένουμε αποτελέσματα».

Tsiakiroglou nea 2-emprosΤσιακίρογλου: «Υπήρχε δόλος στο «λάθος»…»

Πιο δύσκολα τα πράγματα για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ σύμφωνα με όσα μας μεταφέρει ο πρόεδρος συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου. Ειδικότερα ανέφερε πως το 70% των συντάξεων του ΟΑΕΕ είναι κάτω από 700 ευρώ μετά τις πολύ μεγάλες περικοπές που τους έγιναν. Σ’ ότι αφορά τις επιστροφές ο κ. Τσιακίρογλου στο «λάθος» βλέπει δόλο: «Δεν μπορώ να θεωρήσω ότι τόσα χρόνια έκαναν λάθος οι εγκέφαλοι του υπουργείου και παρακρατούσαν την εισφορά στα ακαθάριστα ποσά. Θεωρώ ότι υπάρχει δόλος προκειμένου να εμφανίσουν υψηλά αποθετικά στο Ταμείο. Και τώρα έρχονται να διορθώσουν το λάθος αφού το διεκδίκησαν δικαστικά οι συνταξιούχοι και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια». Συνεχίζοντας ο κ. Τσιακίρογλου ανέφερε πως ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν ταφόπλακα για τους συνταξιούχους οδηγώντας τους σε φτωχοποίηση: «Φτάσαμε να έχουμε συντάξεις όπως αυτές του ανατολικού μπλοκ στην Ε.Ε. Κόψανε το ΕΚΑΣ χωρίς να έχουν κάτι ισοδύναμο. Αν θεωρεί η κυβέρνηση ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα σώσει τα Ταμεία θα έχει υγιή ταμεία και συνταξιούχους να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros. gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διαμαρτυρία των εκπαιδευόμενων των ΣΔΕ για την μη συμπερίληψή τους στις δωρεάν μετακινήσεις

Αναλυτικά οι επιστολές διαμαρτυρίας από τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας Ξάνθης, Μύκης και Κε…