Γιατί ζητά την ψήφο για τις εκλογές της Κυριακής ο Σταύρος Θεοδωράκης
Η εκλογή αρχηγού του νέου προοδευτικού κόμματος είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αφήσουμε πίσω τους παλιούς κομματικούς μηχανισμούς. Τον αρχηγό θα εκλέξουν οι πολίτες, όχι τα κομματικά μέλη. Όλοι μπορούν να μετάσχουν στη διαδικασία με την ταυτότητά τους και με ένα μικρό αντίτιμο, 3 ευρώ. Οι πολίτες που θα εκλέξουν τον νέο αρχηγό θα θέσουν και τις προτεραιότητες που θα υπηρετήσει το νέο κόμμα. Και όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο πιο ισχυροί θα είμαστε την επόμενη μέρα να κάνουμε τις προτεραιότητες του νέου φορέα προτεραιότητες της χώρας.
Ο χάρτης για το πώς θέλω το νέο κόμμα είναι έτοιμος. To νέο κόμμα πρέπει να είναι το κέντρο της Αλλαγής. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να πείσεις ότι μπορείς να γίνεις το κέντρο της Αλλαγής από το να εφαρμόσεις τις τομές που οραματίζεσαι για τη χώρα μέσα στο κόμμα σου. Ισοσκελισμένα οικονομικά με κόφτη δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης, εγγύηση του αρχηγού με την προσωπική του περιουσία για τα χρέη του κόμματος, συνήγορος του μέλους. Όλα αυτά θα τα εφαρμόσουμε πρώτα στη δομή του νέου κόμματος και μετά και στη χώρα.
Το νέο κόμμα θα είναι εργαστήρι παραγωγής πολιτικών και όχι μηχανισμός νομής εξουσίας. Στη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων θα συμβάλουν ομάδες εμπειρογνωμόνων για εξειδικευμένα ζητήματα, αλλά και τα ίδια τα μέλη, μέσω διαρκούς διαβούλευσης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων. Ό,τι περίπου έχει κάνει και ο Μακρόν στη Γαλλία, όταν έφτιαξε πλατφόρμα όπου τα μέλη σχολιάζουν ή και κριτικάρουν τα νομοσχέδια της ίδιας τους της κυβέρνησης.
Το νέο κόμμα θα είναι καινοτόμο. Δεν θα έχει φοιτητική παράταξη που θα γεμίζει με αφίσες τους τοίχους των πανεπιστημίων. Θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένο στη δομή του και θα έχει διαδικασίες αξιολόγησης των στελεχών του και των εργαζομένων του.
Το νέο κόμμα θα έχει διαφορετικούς πολιτικούς, γιατί «…το έθνος θεωρεί πλέον τους πολιτικούς όργανά του εντεταλμένα, υπαλλήλους της Χώρας, διορισμένους όχι για να παίζουν μεταξύ τους το μάταιο παιχνίδι των κομματικών ακροβατισμών, αλλά για να κάμουν μια ορισμένη εργασία κοινής ωφελείας και για να την κάμουν καλά. Τους κοιτάζει με αυστηρό μάτι και τους βαθμολογεί αυστηρά και δίκαια». Αυτή την προσδοκία των πολιτών φιλοδοξεί να κάνει πράξη η εκλογή μου στην ηγεσία του νέου Κόμματος του Κέντρου. Μόνο πράξεις, όχι άλλα λόγια.
Και για την αντιγραφή και μόνο, δεν είναι δικά μου λόγια. Είναι του Γιώργου Θεοτοκά από το άρθρο του Το Έθνος έχει ξεπεράσει τα προσωπικά κόμματα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ελληνικά Χρονικά τον Μάιο του 1950. Έχουν περάσει σχεδόν εβδομήντα χρόνια, αλλά ένα νέο σύγχρονο κόμμα είναι ακόμη το ζητούμενο. Ήρθε η ώρα, με αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία, να δημιουργήσουμε το νέο προοδευτικό κίνημα που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Η 12η Νοεμβρίου είναι ένας σταθμός. Μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη.