Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πρώτο βήμα για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

Πρώτο βήμα για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

0
gay pride

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΔΗΣΥ – Θετικό αλλά με περιορισμούς το νομοσχέδιο, σχολιάζουν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Μ. Γαλανού: «Αφορά θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, πάνω σε ψηφίσματα που έχει υπογράψει η Ελλάδα εδώ και χρόνια»

Ένα πάγιο αίτημα της ΛΟΑΔ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, διαφυλικοί) κοινότητας έρχεται να ικανοποιήσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής την Τετάρτη και υπερψηφίστηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, με επιφυλάξεις από ΝΔ και Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά τάχθηκαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ. Το νομοσχέδιο έρχεται να ρυθμίσει τον τρόπο με τον οποίο διορθώνονται οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης. Τα άτομα τα οποία στην εξέλιξη της ζωής τους διαπιστώνουν ότι το φύλο που τους έχει αποδοθεί δεν είναι αυτό το οποίο αισθάνονται και θέλουν να έχουν, εκφράζουν εδώ και χρόνια το αίτημα της μεταβολής των εγγράφων τους. Η λεγόμενη ‘’δυσφορία φύλου’’ αφορά την αντίθεση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα διαφυλικά άτομα το φύλο τους με το φύλο που καταχωρήθηκε κατά τη γέννηση με βάση τα βιολογικά χαρακτηριστικά τους. Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν προβλήματα σε πολύ απλά θέματα καθημερινότητας, αφού δεν μπορούν να ταξιδέψουν, να νοικιάσουν αυτοκίνητο, να κάνουν μια απλή ανάληψη στην τράπεζα, γιατί τα έγγραφα τα οποία πρέπει να επιδείξουν δεν έχουν καμία σχέση με την εξωτερική τους εμφάνιση. Αυτό έχει ως επακόλουθο να γίνονται αντικείμενα ρατσιστικής συμπεριφοράς.

Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου χωρίς χειρουργικές επεμβάσεις

Η διόρθωση γίνεται στο δικαστήριο και η διαδικασία που ακολουθούνταν μέχρι σήμερα υποχρέωνε τα άτομα αυτά να υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις προκειμένου να προσαρμόσουν τα γεννητικά τους όργανα στο επιθυμητό φύλο, κάνοντας στη συνέχεια την διαδικασία μεταβολής των εγγράφων τους. Όπως ανέφερε στο «Ε» η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, εδώ και χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα αίτημα, ότι τα άτομα αυτά δεν επιθυμούν να υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις και θέλουν να αναγνωρίζεται η ταυτότητα φύλου τους χωρίς να έχουν υποβληθεί ούτε σε ορμονοθεραπεία, ούτε σε πλαστικές και άλλες ιατρικές πράξεις. Η κα Γαλανού παραδέχεται ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα σε ένα αίτημα χρόνων, παρά τις περιοριστικές προϋποθέσεις που υπάρχουν στο κείμενο που κατατέθηκε προς συζήτηση, το οποίο έχει διαφορές από το κείμενο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. «Η Ελλάδα έχει υπογράφει το ψήφισμα 2048/2010 της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα ήταν ανακόλουθη αν δεν ψήφιζε κάποια στιγμή το σχετικό νομοσχέδιο», ανέφερε η ίδια, η οποία δεν έκρυψε την απογοήτευσή της όχι μόνο από την απαρχαιωμένη στάση του ΚΚΕ, αλλά και από πολλούς βουλευτές που μίλησαν στην Επιτροπή με ύφος επιθετικό, επικαλούμενοι μάλιστα την βιολογία για να δικαιολογήσουν την αντίρρησή τους. «Εκτός από την βιολογία, η οποία δέχεται ότι δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα, υπάρχουν και άλλες επιστήμες που συναινούν, όπως η κοινωνική ανθρωπολογία, η ψυχολογία κ.ά.», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αντιμέτωποι με συνεχείς διακρίσεις και εμπόδια για μια ομαλή ζωή

Το νομοσχέδιο έρχεται ως συνέχεια της απόφασης του Ειρηνοδικείου Αθηνών τον Απρίλιο του 2016, όταν η έδρα αποφάσισε ότι οι προαπαιτήσεις για την αναγνώριση φύλου είναι όχι μόνο υπερβολικές, αλλά παραβιάζουν το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που αναφέρεται στην απαγόρευση παραβίασης της ιδιωτικής ζωής. Τα προβλήματα και οι διακρίσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα διαφυλικά άτομα στην καθημερινότητά τους έχουν να κάνουν με καταστάσεις που για τους υπόλοιπους πολίτες δεν θα μπορούσαν ποτέ να αποτελέσουν πρόβλημα. «Έχει συμβεί πάμπολλες φορές σε ταχυδρομείο μία διαφυλική γυναίκα να δείχνει την ταυτότητα για να παραλάβει ένα δέμα και να περιφέρουν οι υπάλληλοι την ταυτότητα περιγελώντας την. Σε μία τράπεζα να δημιουργούνται εντυπώσεις ότι δεν είναι το ίδιο το πρόσωπο και να αρνούνται συναλλαγή ή ακόμη να δυσκολεύεσαι να βρεις στέγη λόγω προκαταλήψεων», αναφέρει η κα Γαλανού.

Επιφυλακτικότητα μέχρι να φτάσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση

Η πρόεδρος του Σωματείου και εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε επιφυλακτική αναφορικά με την πορεία της υπόθεσης και την εν τέλει ψήφιση του νομοσχεδίου: «Γνωρίζετε καλά ότι πολλά νομοσχέδια δεν φτάνουν στην Ολομέλεια παρά την επί της αρχής ψήφισή τους στις Επιτροπές. Μένει να δούμε αν και τι ακριβώς θα ψηφιστεί τελικά». Μία από τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αναφέρει ότι το άτομο πρέπει να είναι άγαμο για να κάνει τη διόρθωση στοιχείων. Η κα Γαλανού εξηγεί ότι υπάρχουν πολλά τρανς πρόσωπα που είναι παντρεμένα, κάποια ακόμη και 15, 20 χρόνια, με το σχέδιο νόμου να τα βάζει στο δίλημμα εάν θα πρέπει να διαλύσουν την οικογένειά τους για να αλλάξουν τα έγγραφά τους. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Τα βάζει δηλαδή να επιλέξουν μεταξύ δύο θεμελιωδών δικαιωμάτων τους: μεταξύ της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και της δυνατότητας να αλλάξουν την καταχώριση του φύλου τους».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…