Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Γιατί πληρώνουμε προμήθεια στις Τράπεζες;

Γιατί πληρώνουμε προμήθεια στις Τράπεζες;

0
trapeza 1

Ο νέος νόμος εξαιρεί την Ξάνθη από την πληρωμή προμήθειας στις συναλλαγές μέσω τραπεζών, λόγω παραμεθορίου.

Πήγε για παράβολο 88 λεπτών και της ζήτησαν και 1,5 ευρώ προμήθεια! Ανέξοδες οι πληρωμές μέσω internet banking, phone banking ή ΑΤΜ ή APS

Ξεχειλίζει η οργή των φορολογουμένων που στα χρόνια των Μνημονίων έχουν καταντήσει υποζύγια που δουλεύουν για να πληρώνουν φόρους! Και σαν μην έφταναν οι αβάσταχτοι φόροι, ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ, τα τέλη και άλλα πόσα, έχουν να πληρώνουν και στις τράπεζες προμήθεια για κάθε συναλλαγή τους. Είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι και δείχνει το μέγεθος της κοινωνικής αναλγησίας.

Πήγε στην Τράπεζα για παράβολο 88 λεπτών και της ζήτησαν και 1,5 ευρώ προμήθεια!

Η «προμήθεια» είναι το νέο χαράτσι των Τραπεζών υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης. Και συμβαίνουν πολλά τραγελαφικά στο γκισέ των τραπεζών. Όπως για παράδειγμα η κυρία που πήγε να πάρει από τράπεζα 2 παράβολα των 88 λεπτών το καθένα και της ζήτησαν να πληρώσει προμήθεια 1,5 ευρώ για το καθένα με αποτέλεσμα να σηκωθεί να φύγει και να καταφύγει στην εταιρεία. Ή τον κύριο που περίμενε με τις ώρες για να πληρώσει τη 2η δόση εισοδήματος και την 2η δόση ΕΝΦΙΑ και τον ΕΝΦΙΑ της γυναίκας του και όπως μας κατήγγειλε του ζήτησαν 7,5 ευρώ προμήθεια. Και τα δύο πραγματικά περιστατικά που μας κατήγγειλαν συμπολίτες μας.

savidis aris 2Α. Σαββίδης: «Άλλο ένα δωράκι από την κυβέρνηση στις τράπεζες…»

«Ο νέος νόμος που προβλέπει την προμήθεια για κάθε συναλλαγή στις Τράπεζες είναι ένα «δωράκι» της κυβέρνηση τους τραπεζίτες», επισημαίνει ο πρώην διευθυντής τράπεζας κ. Άρης Σαββίδης, εξηγώντας ότι παλαιότερα πλήρωνε κάποιος προμήθεια για την εξόφληση λογαριασμών ΔΕΚΟ ενώ τώρα για κάθε συναλλαγή: «Κι αυτό είναι το δεύτερο δωράκι καθώς το πρώτο ήταν η προμήθεια που εισπράττουν για τις πληρωμές με POS. Το έκαναν για να μειώσουν την φοροδιαφυγή αλλά χωρίς να φροντίσουν να μειώσουν τα αντικίνητρα όπως η προμήθεια των τραπεζών για κάθε συναλλαγή που για τις μικρές επιχειρήσεις παραμένει υψηλή και μόνο στα μεγάλα πολυκαταστήματα με τους μεγάλους τζίρους έχει μειωθεί στο 0.60. Γι αυτό και το μέτρο δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως ομολόγησε και η ίδια η κυβέρνηση», εξήγησε ο κ. Σαββίδης.

Ανέξοδες οι πληρωμές μέσω internet banking, phone banking ή ΑΤΜ ή APS

Η κατάργηση της ανέξοδης πληρωμής λειτουργεί αποτρεπτικά σε μεγάλη μερίδα των πολιτών με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται και η αποσυμφόρηση στα ταμεία των τραπεζών. Είναι δε ένα ακόμη μέτρο που στοχεύει στο να γίνει καθημερινή πρακτική η ηλεκτρονική συναλλαγή καθώς χωρίς χρέωση θα είναι η πληρωμή του φόρου μέσω internet banking, phone banking ή ΑΤΜ ή APS. Να σημειώσουμε ότι το σχετικό κόστος το αναλαμβάνει το Δημόσιο.

Οι άνω των 70 και οι ανάπηροι μόνο δεν πληρώνουν προμήθεια

Αυτός ο στόχος όμως προϋποθέτει να έχουν την απαραίτητη γνώση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων οι φορολογούμενοι κι αυτό στις μεγάλες ηλικίες δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο αντίθετα μάλιστα αν θυμηθούμε τις δυσκολίες που είχαν οι ηλικιωμένοι για τις συναλλαγές τους μέσω ΑΤΜ όταν εφαρμόστηκαν τα capital controls.

Για το λόγο αυτό με την απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, εξαιρέθηκαν από την χρέωση συναλλαγής οι:

• Άνω των 70 ετών.

•Αυτοί που είναι σε δικαστική συμπαράσταση.

• Παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω.

•Κάτοικοι μη τουριστικών περιοχών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή κάτοικοι μη τουριστικών νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από την τελευταία διαθέσιμη απογραφή.

Εξαιρείται η Ξάνθη λόγω παραμεθορίου αλλά οι Τράπεζες κρατούν προμήθεια

•Κάτοικοι παραμεθορίων περιοχών. Παραμεθόριες περιοχές, θεωρούνται ολόκληροι οι νομοί Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Xίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και ζώνη 20 χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Kαστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Kιλκίς, Σερρών και Δράμας.

Κατά συνέπεια οι Ξανθιώτες δεν θα έπρεπε να πληρώνουν τις συναλλαγές αλλά προφανώς αυτό το αγνοούν οι Τράπεζες , γιατί στην πράξη τις πληρώνουν!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…