Εκτινάχθηκαν εντός του 2017 οι καταγγελίες καταναλωτών για ‘’φουσκωμένους’’ λογαριασμούς και ακούσιες χρεώσεις με sms από πενταψήφιους αριθμούς χωρίς την δική τους συγκατάθεση
Αβάσιμη χαρακτηρίζει ο ΟΤΕ την απόφαση της ΕΕΤΤ για επιβολή προστίμου ύψους 6,3 εκατ. ευρώ και τονίζει ότι επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός του
Αποδεκτή έγινε η πρώτη σύσταση της ανεξάρτητης αρχής «Συνήγορος του Καταναλωτή» προς εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μετά από καταγγελία καταναλωτή για ακούσια εγγραφή του σε υπηρεσία Πολυμεσικής Πληροφόρησης, τα γνωστά πενταψήφια νούμερα. Μέσα από τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι εταιρείες, ο καταναλωτής, αν και δεν δηλώνει συνειδητά ότι επιθυμεί να εγγραφεί συνδρομητής, εν τούτοις χρεώνεται με την υπηρεσία καθώς ουσιαστικά υφαρπάζεται η βούλησή του συχνά μέσα από αντανακλαστικές κινήσεις στο smart phone. H πρώτη σύσταση που εκδόθηκε για το θέμα έγινε δεκτή και η σχετική υπηρεσία αποσύρθηκε από την αγορά, ωστόσο το θέμα που προέκυψε είναι ευρύτερο καθώς αφορά μαζικό αριθμό καταναλωτών και πρακτικές που εφαρμόζουν και άλλες εταιρείες.
Ανάγκη έκδοσης νέου Κανονισμού Γενικών Αδειών μετά την ραγδαία αύξηση των καταγγελιών
Ο «Συνήγορος του Καταναλωτή» με επιστολή προς τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Καθηγητή Δημήτρη Τσαμάκη, υπογραμμίζει ότι πρέπει να εκδοθεί άμεσα ο νέος Κανονισμός Γενικών Αδειών, ώστε να ρυθμιστεί το σύνολο των υποχρεώσεων των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έναντι των χρηστών – καταναλωτών, τα πρόστιμα κλπ. Αυτό συνδέεται με την ύπαρξη κενών που εκμεταλλεύονται οι εταιρείες, όπως φαίνεται και από τη διόγκωση των αναφορών που δέχεται η Αρχή για υπηρεσίες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Αρχής, μέχρι τις 15-09-2017 είχαν κατατεθεί 2.181 αναφορές στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, αριθμός αυξημένος κατά 55,6% σε σχέση με τις 1.402 αναφορές που είχαν κατατεθεί το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016. Το ποσοστό επίλυσης των αναφορών που υποβλήθηκαν στον «Συνήγορο του Καταναλωτή» χαρακτηρίζεται εξαιρετικά υψηλό, αφού για το 2016 έφθασε το 93,4%, εκ των οποίων το 85,1% επιλύθηκαν υπέρ καταναλωτή και το 8,3% επιλύθηκαν υπέρ προμηθευτή, ενώ μόλις το 6,6% των αναφορών δεν επιλύθηκε.
Τι είναι οι πενταψήφιοι αριθμοί – Υπηρεσία Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ)
Σε ό,τι αφορά στον κλάδο των πολυμεσικών υπηρεσιών σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα εμφανίσθηκαν νέες μορφές επιθετικών εμπορικών πρακτικών, οι οποίες συνδυάζονται με τη χρήση των έξυπνων κινητών (smart phones) και οδηγούν τους καταναλωτές, μέσα από διαρκώς εξελισσόμενες και δυναμικές εφαρμογές, στην εγγραφή τους, χωρίς τη βούλησή τους, ως συνδρομητών. Το αποτέλεσμα είναι ανεπιθύμητες χρεώσεις που επιβαρύνουν περαιτέρω τους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας. Τους τελευταίους μήνες διαπιστώθηκαν ήδη δύο εταιρείες πολυμεσικής πληροφόρησης με αυξημένες χρεώσεις για τους χρήστες που συνδέονται μέσω 3G δικτύου ορισμένου παρόχου και όχι μέσω ασύρματης σύνδεσης (WI-FI). Η εγγραφή στην ΥΠΠ δεν χρειάζεται να γίνει σε κάποια ιστοσελίδα που έχει οριστεί, αλλά σε αναδυόμενο ‘’παράθυρο’’ στην οθόνη με τις ενδείξεις «Είμαι πάνω από 18» ή «έναρξη» ή «ΟΚ» ή «Είσοδος». Με μια απλή πίεση επάνω στην οθόνη γίνεται η επιβεβαίωση, κάτι που μπορεί να γίνει και τυχαία. Χαρακτηριστικό της εν λόγω πρακτικής είναι ότι ο πάροχος της ΥΠΠ δεν αποστέλλει σύντομο μήνυμα με κωδικό (PIN), τον οποίο ο χρήστης θα πρέπει να εισαγάγει στην ιστοσελίδα της ΥΠΠ σε κατάλληλο για τον σκοπό αυτό πεδίο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή του στην υπηρεσία και να εκκινήσουν οι χρεώσεις των εισερχομένων συνήθως μηνυμάτων, τα οποία ο χρήστης δεν χρειάζεται καν να ‘’ανοίξει’’ για να χρεωθεί. Η χρέωση των μηνυμάτων αυτών γίνεται συνήθως σε εβδομαδιαία βάση με ανώτατο ποσό ανά υπηρεσία τα 20 ευρώ τον μήνα χωρίς ΦΠΑ.
Κ. Γεροστεργίου: «Αποδείχθηκε η ανάγκη νέου Κώδικα Δεοντολογίας, όπως είχαμε ζητήσει»
Μιλώντας στο «Ε» η πρόεδρος της Ενώσεως Καταναλωτών Καβάλας, Κατερίνα Γεροστεργίου, θύμισε ότι επιθυμία των Ενώσεων Καταναλωτών ήταν να συνεχιστεί η ευθύνη παραγωγού, που προβλέπεται και από τον νόμο 2251/94, με αντιρρήσεις που είχαν εκφραστεί στις αρχές της χρονιάς για τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας: «Οι καταγγελίες στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι πάρα πολλές τα τελευταία χρόνια και είναι θετικό το ότι έγινε δεκτή η πρώτη αυτή σύσταση της Αρχής, μεταφέροντας την ευθύνη στον πάροχο». Η κα Γεροστεργίου τόνισε ότι η πολιτεία πρέπει να λάβει υπόψη τα όσα έχουν επισημάνει οι Ενώσεις Καταναλωτών, οι οποίες δεν υφίστανται μόνο για την προάσπιση των καταναλωτών, αλλά έχουν παράλληλα ρόλο συμβουλευτικό προς την πολιτεία.
Από την πλευρά του ο ΟΤΕ χαρακτηρίζει την απόφαση της ΕΕΤΤ για επιβολή προστίμου ύψους 6,3 εκατ. ευρώ ως αβάσιμη, υποστηρίζοντας ότι τιμωρείται χωρίς να έχει αποδειχθεί παράβαση, καθώς οι ενεργοποιήσεις ή μεταφορές χονδρικής από τον ΟΤΕ ήταν μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει ορίσει η ίδια η ΕΕΤΤ. Κατηγορεί μάλιστα την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών ότι στρεβλώνει τον ανταγωνισμό αντί να προωθεί τις επενδύσεις.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr