Πλήθος κόσμου στα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού το Σαββατοκύριακο – Απουσιάζουν και φέτος αρκετοί Σύλλογοι λόγω… εφορίας
Οι επισκέπτες απόλαυσαν την Γλυκερία κατά την έναρξη, τους Ξανθιώτες Coda Project αλλά και τους παλιούς Djs της Ξάνθης την Παρασκευή
Με τους Ξανθιώτες αλλά και πολλούς επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό γέμισαν τα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού της Ξάνθης και η πλατεία Μητροπόλεως κατά την έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Στην τελετή της επίσημης έναρξης του θεσμού για 27η χρονιά το βράδυ του Σαββάτου, το παρών έδωσαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ενώ η τελετή έναρξης μπορεί να μην είχε την φαντασμαγορία άλλων ετών, έκρυβε όμως μια πολύ όμορφη έκπληξη. Οι διοργανωτές επέλεξαν τρεις γυναίκες από την Ξάνθη που εκπροσωπούν το τελευταίο διάστημα την πόλη μας μουσικά σε ολόκληρη την Ελλάδα, επιλέγοντας ένα τραγούδι που έστειλε πολλά μηνύματα και προκάλεσε συγκίνηση. «Ο μισεμός είναι καημός, το έχε γεια είναι ζάλη και το καλώς ορίσατε είναι χαρά μεγάλη». Έτσι καλωσόρισαν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο τους επισκέπτες των Γιορτών με το ‘’Θαλασσάκι μου’’ η Χρύσα Μωραΐτη, η Έλενα Καριώτη και η Έλενα Αρτενιάν.
Ακολουθία αστέρων και αστεριών ο θεσμός των Γιορτών Παλιάς Πόλης
«Ακολούθησα ένα αστέρι» είπε ο Δήμαρχος Ξάνθης στην επίσημη έναρξη των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης 2017, σημειώνοντας ότι δανείστηκε την έκφραση από το νέο άλμπουμ της Γλυκερίας. «Ακολούθησα ένα αστέρι» είπε και η Γλυκερία για να φτάσει στην Ξάνθη, ερμηνεύοντας τραγούδια όχι μόνο από τον νέο της δίσκο αλλά και μεγάλες επιτυχίες από την πολύχρονη καλλιτεχνική της πορεία. Μια καλλιτέχνης που κράτησε το κέφι αμείωτο μέχρι τα μεσάνυχτα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά όχι μόνο το εύρος των φωνητικών και ερμηνευτικών της δυνατοτήτων, αλλά και το ότι σέβεται το κοινό της και δεν βρίσκεται τυχαία στις κορυφαίες λαϊκές φωνές της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.
Με αναφορά στους προκατόχους του Φίλιππο Αμοιρίδη και Μιχάλη Στυλιανίδη, που ακολούθησαν κι αυτοί ένα αστέρι και το όραμα της παλιάς πόλης και των Γιορτών της, ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ανέφερε ότι η Ξάνθη πάντα μαγεύει, παντρεύοντας την ντόπια παράδοση και ιστορία με την σύγχρονη ματιά για τη ζωή, τις τέχνες και τον πολιτισμό. Όπως τόνισε ο ίδιος, «ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα, δεν έχει συμφέροντα, ο πολιτισμός είναι ειρήνη, είναι η ελπίδα», στέλνοντας μήνυμα από τον μεγαλύτερο ζωντανό παραδοσιακό οικισμό της χώρας.
Ξεκίνησαν με πολύ κόσμο οι Γιορτές Παλιάς Ξάνθης 2017
Από το βράδυ της Παρασκευής, αλλά κυρίως το Σαββατοκύριακο, ήταν εντυπωσιακή η προσέλευση του κόσμου στους δρόμους του παραδοσιακού οικισμού. Εκτός από την κεντρική σκηνή στην πλατεία Μητροπόλεως, κατάμεστα ήταν όλα τα σοκάκια και τα στέκια των Συλλόγων, όπου επικράτησε το αδιαχώρητο για άλλη μια χρονιά, κάνοντας ιδιαίτερα δύσκολο το να βρει κανείς κενό τραπέζι. Ειδικά στα πιο νεανικά στέκια η προσέλευση ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο κόσμος έδειξε να ‘’αγκαλιάζει’’ τις εκδηλώσεις ήδη από την Παρασκευή και την ‘’ανεπίσημη’’ έναρξη των Γιορτών, συμμετέχοντας τόσο στην κεντρική πλατεία με τους 3 GENS αλλά κυρίως στην βραδιά DISCO DROPS που διοργάνωσαν οι DJs περασμένων δεκαετιών ως προεόρτια στις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Πρόσωπα και ονόματα που διασκέδασαν για χρόνια τους Ξανθιώτες σε γνωστά νυκτερινά μαγαζιά της πόλης ανέβηκαν στην σκηνή και αναβίωσαν την εποχή της ντίσκο, με πολύ καλή διάθεση, νοσταλγία αλλά και αναμνήσεις όσων δεν βρίσκονταν πλέον στην μουσική παρέα. Μαγευτικοί ήταν για άλλη μια φορά οι δικοί μας Coda Project που ‘’άνοιξαν’’ το βράδυ της Κυριακής, για να συνεχίσουν σε πιο χορευτικούς ρυθμούς οι Les Au Revoir.
Φορολογικές… ‘’απουσίες’’ και φέτος για αρκετούς Συλλόγους
Για άλλη μια χρονιά απουσίαζαν από τις Γιορτές πολλοί μεγάλοι και ιστορικοί σύλλογοι, κυρίως λόγω του θέματος που είχε δημιουργηθεί πέρυσι με την φορολόγησή τους και την έκδοση αποδείξεων. Το ζήτημα δεν μπόρεσε τελικά να λυθεί σε πολιτικό επίπεδο ούτε και φέτος και έτσι είδαμε να απουσιάζουν σύλλογοι όπως: οι Απαράδεκτοι, ο Διόνυσος, ο Σύλλογος Δήμητρα Δαφνώνα, η Κυπριακή Ένωση Φοιτητών και Φίλων, ο Θάμυρις, οι Απίθανοι Μυρωδάτου, οι Αμφιτρύωνες, ο Σύλλογος Θρακιωτών Χρυσούπολης, οι Ατίθασοι, οι Trel@cademy, ο Σύλλογος Φοιτητών Γέφυρα, ο Σύλλογος Κρητών Φοιτητών, ο Σύλλογος Ιάσμου και άλλοι. Συνολικά λειτούργησαν τα στέκια 25 περίπου συλλόγων, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν συμμετέχουν στην καρναβαλική παρέλαση αλλά μετέχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών. Ένα νέο δεδομένο που προς το παρόν δεν δείχνει να κλονίζει το ύφος του θεσμού.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ