Σχόλια 30/08/17

0
xanthiotisses-1926
Θα παίξει σημαντικό ρόλο
«Το ποιος Μουσουλμάνος θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Κι αναφερόμαστε στον έναν από τους δυο υποψήφιους. Διότι εάν η Ν.Δ. θέλει όντως να κάνει μια νικηφόρα εκλογική εμφάνιση στην Ξάνθη θα πρέπει να επιλέξει με ιδιαίτερη προσοχή τον υποψήφιό της στη μειονότητα».
Αυτά συζητούσε προχθές μεγάλη παρέα σε καφέ της πόλης και μάλλον η αναφορά είναι σωστή. Διότι έτσι κι αλλιώς η Ν.Δ. στο χριστιανικό πληθυσμό θα πάει καλά. Εάν καταφέρει να έχει κι ένα καλό αποτέλεσμα και στη μειονότητα τότε η επιτυχία τοπικά είναι εξασφαλισμένη. Μέχρι του σημείου να επαναληφθεί το αποτέλεσμα με τον ΣΥΡΙΖΑ που εξέλεξε και τους τρεις βουλευτές. Το σενάριο αυτό είναι πολύ πιθανό αρκεί να τηρηθεί η σωστή επιλογή μουσουλμάνου υποψηφίου.
Γ.Δ.


Συγχαρητήρια
Χωρίς να ξεχνούμε την κρατούσα αντίληψη στην κοινωνία για τα πτυχία των πανεπιστημίων και την αξία τους για επαγγελματική αποκατάσταση, οφείλουμε κάποιες παρατηρήσεις. Αφορμή το αποτέλεσμα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Θυμίζουμε την αγωνία της προετοιμασίας και των εξετάσεων. Και το άγχος για τα θέματα, το καλό ή άσχημο γράψιμο. Αυτά λίγο-πολύ τα βιώσαν όλοι όσοι ακολούθησαν τη διαδρομή αυτή. Όμως τίποτε σπουδαίο δεν μπορεί να κερδιθεί και κατακτηθεί χωρίς τα συστατικά αυτά.
Συγχαρητήρια λοιπόν σε όσους πέτυχαν και μακάρι να υλοποιήσουν το όνειρό τους.
Γ.Δ.


Η ζωή είναι εδώ
Υπάρχει στην όλη ιστορία και ένα «όμως» που θα πρέπει να επισημανθεί και αναλυθεί. Σ’ αυτή τη δοκιμασία λοιπόν δεν επιτυγχάνουν όλοι. Υπάρχουν κι αυτοί που έμειναν έξω από το δικαίωμα αυτό για διάφορους λόγους. Αυτοί δεν σημαίνει πως δεν αξίζουν. Απλά θα πρέπει να οπλιστούν με αποφασιστικότητα για να ξαναδοκιμάσουν ή να δοκιμαστούν σε κάποιο άλλο πεδίο. Κι εκεί, θ’ αποδείξουν τις ικανότητές τους και θα ξεχωρίσουν.
Ας τα γνωρίζουν αυτά οι νέοι, που τα γνωρίζουν, κι ας μην απογοητεύονται. Η ζωή με τις ευκαιρίες της είναι μπροστά τους. Ας σκεφτούν, ας αναλύσουν τις δυνατότητές τους κι ας τολμήσουν. Εξάλλου ο τολμών νικά. Και η ζωή για τους νέους μας είναι εδώ, για να αγωνιστούν και την κερδίσουν. Μέσα από νέες διαδρομές ενδεχομένως και άλλες επιλογές.
Γ.Δ.


Νεαρές Ξανθιώτισσες με περίτεχνες κομμώσεις το 1926. Η φωτογράφιση σε στούντιο φωτογραφείου
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Άντε πάλι
Το σήριαλ της ελληνικής ρουσφετολογικής παράνοιας συνεχίζεται. Και μάλλον θα συνεχίζεται για χρόνια όλη αυτή η κοροϊδία και ανικανότητα του ελληνικού δημοσίου. Με δυο λόγια, το δημόσιο καλεί αυτούς που έφτιαξαν αυθαίρετα κτίσματα να πάνε να τα δηλώσουν. Τους δίνει και μία ευκαιρία να το κάνουν «προσφέροντας» καλύτερες συμφωνίες εξόφλησης. Μόνο που αυτό το βιολί συνεχίζεται χρόνια τώρα, κι όλο δίνονται παρατάσεις και ευκαιρίες για ρυθμίσεις κι όλο υπάρχουν ιδιοκτήτες που γράφουν στα παλιά τους υποδήματα το κράτος.
Γιατί; Διότι ξέρουν ότι θα ξαναδώσουν νέα ευκαιρία με ελκυστικότερους όρους. Κι έτσι διαιωνίζεται όλη αυτή η ιστορία χρόνια τώρα.
-Ποιος είναι το κορόιδο;
Γ.Δ.


Να σταματήσει η ανθρωποφαγία
Η Ξάνθη δεν διαθέτει πληθώρα ανθρώπων με ικανότητες, γνώσεις και με διάθεση προσφοράς στον τόπο για να προχωρά σε «θυσίες» κάποιων εξ’ αυτών. Αποτελεί πολυτέλεια και απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου. Γι’ αυτό και θα πρέπει εάν όχι να προστατευθούν αυτοί οι άνθρωποι, τουλάχιστον να μην πετιούνται στο περιθώριο αδικαιολόγητα, άκριτα και κυρίως άδικα.
Δεν θα αναφέρουμε ονόματα. Όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα εδώ και χρόνια γνωρίζουν. Και θλίβονται όταν εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα «ανθρωποφαγίας». Απ’όπου κι αν εμφανίζονται βέβαια, μηδέ του χώρου των Μέσων Ενημέρωσης.
Είμαστε μικρός νομός, είμαστε λίγοι και θα πρέπει να βλέπουμε την πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου πέρα από προσωπικά και ιδιοτελή. Εάν το καταφέρουμε αυτό τότε θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος.
Γ.Δ.


Ηλεκτροσόκ από το κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά
Σοκάρουν τα στοιχεία του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά που δεν συνδέονται στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Κάθε μεγαβατώρα (MWh) ηλεκτρικής ενέργειας από αυτές τις μονάδες επιβαρύνει κάθε χρόνο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τους λογαριασμούς όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη χώρα μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Επίσης τα συγκεκριμένα εργοστάσια είναι «πρωταθλητές» στην εκπομπή ρύπων, ενώ κάθε καλοκαίρι λειτουργούν στα όριά τους για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση σε ρεύμα λόγω του τουρισμού. Τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2017 δείχνουν πως κάθε μεγαβατώρα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά κοστίζει από 2,5 έως και 27 φορές περισσότερο από την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) στο διασυνδεδεμένο δίκτυο το ίδιο χρονικό διάστημα. Στην πρώτη θέση και με διαφορά έρχεται η Κρήτη με κόστος 34,46 εκατομμύρια ευρώ, στην οποία μάλιστα καταλήγουν ετησίως πάνω από 300 εκατ. ευρώ από τα έσοδα των ΥΚΩ. Ακολουθούν Ρόδος (9,11 εκατ.), Κως (3,42 εκατ.) και Μυτιλήνη (3,14 εκατ.). Χαρακτηριστικό είναι πως για τα έτη 2012-2015 αν και η ΔΕΗ εισέπραξε μέσω των ΥΚΩ 2,49 δισ. ευρώ, το ποσό αυτό δεν κάλυψε πλήρως το κόστος για την ηλεκτροδότηση των νησιών. Το κόστος διασύνδεσης πάντως της Κρήτης με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι περίπου το μισό και η απόσβεσή του θα γινόταν σε 1 με 1,5 χρόνο. Υπάρχει όμως και το πολιτικό κόστος από όσους εργάζονται σ’ αυτές τις μονάδες, που θα κλείσουν αν γίνει διασύνδεση. Αφού πληρώνουμε όμως εμείς, όλα καλά.
Χ.Δ.


Γιορτές Παλιάς Πόλης και έλλειψη οράματος
Κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια ομιλία του αείμνηστου Δημάρχου Ξάνθης, Φίλιππου Αμοιρίδη, κατά την έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης το 1993. Μόλις δύο χρόνια, δηλαδή, μετά την έναρξη του θεσμού. Μια ομιλία που κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ‘’προφητική’’, κυρίως όμως ενδεικτική του οράματος που είχε ο Αμοιρίδης, κάτι που έλειπε και λείπει από την Ξάνθη και τις εκάστοτε δημοτικές αρχές. Ο Φίλιππος Αμοιρίδης είχε δει από τότε, πολύ νωρίς, την έκταση που θα έπαιρναν οι Γιορτές, ξεπερνώντας όχι απλά τα σύνορα της πόλης, αλλά και της χώρας. Δεν ήταν όμως ένα… ‘’προφητικό’’ χάρισμα, αλλά κυρίως το όραμα και η προσήλωση σε αυτό, που κινητοποίησαν όλη την τοπική κοινωνία, με μπροστάρηδες τους πολιτιστικούς συλλόγους, ώστε να γίνει μια πολυσυμμετοχική γιορτή με παράλληλη ανάδειξη της ιστορίας και της σημασίας του ιστορικού οικισμού. Όσο φυσικά και αν μας φαίνονται σήμερα αυτά που έλεγε ο Δήμαρχος Ξάνθης πριν από 24 χρόνια, τότε σίγουρα φάνταζαν φιλόδοξα στους περισσότερους. Δεν ήταν όμως απλά μεγάλα λόγια, γιατί συνοδεύονταν από αντίστοιχες πράξεις που θα τα στήριζαν και αργά ή γρήγορα θα γίνονταν πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που φαίνεται να είχε στόχο την ζωντάνια του οικισμού με διάφορες καθημερινές λειτουργίες, καθιστώντας την παλιά πόλη πόλο πολιτιστικής έλξης. Γι’ αυτό άλλωστε τον λόγο και μ’ αυτό το σκεπτικό αγοράστηκαν τότε δύο αρχοντικά από τον δήμο Ξάνθης. Φαίνεται γενικότερα ότι όλη η μετέπειτα πορεία του δήμου είναι απλά μια διαχείριση όσων ο Αμοιρίδης εμπνεύστηκε και ξεκίνησε. Γιατί πλέον μόνο για διαχείριση της καθημερινότητας μπορούμε να μιλάμε και όχι για κάποιο όραμα σχετικά με την πόλη της Ξάνθης.
Χ.Δ.


«Επιδρομή» τούρκων τουριστών στην Αλεξανδρούπολη
Βουλιάζει η Αλεξανδρούπολη αυτή την εβδομάδα από τούρκους τουρίστες. Ενδεικτικό της κίνησης είναι– όπως μάθαμε από αρμόδιες πηγές– ότι οι ουρές των αυτοκινήτων στους Κήπους είναι ατέλειωτες και η καθυστέρηση κατά μέσο όρο είναι στις 10 ώρες για να περάσουν τον έλεγχο! Αυτό συμβαίνει γιατί συνέπεσε η γιορτή του Μπαϊραμιού με μια αργία (εθνική γιορτή) και έχουν όλη την εβδομάδα αργία. Ευκαιρία για διακοπές λίγο πριν φύγει το καλοκαίρι. Σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει από παραγωγικούς φορείς του Έβρου, μεγάλος όγκος των τουριστών παραμένει στην Αλεξανδρούπολη τονώνοντας την τοπική αγορά. Όπως μας διαβεβαιώνουν παράγοντες του εμπορικού κόσμου οι τούρκοι ξοδεύουν πολλά και για φαγητό αλλά και για αγορές στα εμπορικά καταστήματα της πόλης αφού οι περισσότεροι που έρχονται είναι εύποροι. Τυχεροί λοιπόν οι Εβρίτες αλλά άραγε είναι τυχαίο όλο αυτό; Ή μια συντονισμένη προσπάθεια από τον δήμο και όλους τους φορείς του νομού; Μάλλον ένας συνδυασμός και των δύο! Ο δήμος Αλεξανδρούπολης έχει μια τουριστική επιτροπή η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τον τουρισμό και συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και συναποφασίζει τουριστικές δράσεις. Έχει συνεργασία με πρακτορεία της Τουρκίας και κάνει ότι απαιτείται για να διευκολύνει την έλευσή τους.
Απ’ ότι θυμάμαι και ο δήμος Ξάνθης έχει μια τουριστική Επιτροπή αλλά δεν ακούσαμε να συνεδρίασε ποτέ!
Μ.Ξ.


Ο Σεπτέμβριος είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για τα νοικοκυριά!
Θέλουμε δεν θέλουμε το καλοκαίρι πέρασε και μαζί του και η …ξενοιασιά! Τρόπος του λέγειν βέβαια αφού τον Ιούλιο ήταν η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Και παρότι το Σεπτέμβρη παραδοσιακά ο καιρός …δροσίζει κάτι τέτοιο δεν αναμένεται …φορολογικά αφού βγήκε ο ΕΝΦΙΑ και μέχρι τις 29 είναι και η δεύτερη δόση του φόρου. Ανοίγουν και τα σχολεία και η αγορά σχολικών ειδών είναι ένα σημαντικό έξοδο που επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Και στον ορίζοντα έχουμε και την θέρμανση…
Με λίγα λόγια λεφτά να’ χεις να πληρώνεις… Και αν τα’ χεις πάει καλά, αν δεν τα’ χεις τι γίνεται;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…