Άποψη του λιμανιού πριν γίνουν τα έργα
Δυσάρεστη έκπληξη
Να λοιπόν που κάποια πράγματα έρχονται μπροστά σου και σε τιμωρούν υπενθυμίζοντάς σε για τις ευθύνες σου. Το κτίριο που επί δημαρχίας Μιχάλη Στυλιανίδη γνώρισε το ενδιαφέρον και τη φροντίδα του δήμου μας, το Κονάκι Μουζαφέρ Μπέη, σήμερα στέλνει μηνύματα κινδύνου.
Πριν λίγο καιρό υπήρξε πλημμύρα από νερό και χρειάστηκε η παρέμβαση της ΔΕΥΑΞ. Από την εξέλιξη αυτή υπήρξαν ζημιές οι οποίες βέβαια χρειάζονται αποκατάσταση. Έτσι, ένα κτίριο που παραδόθηκε καθ’ όλα έτοιμο για να λειτουργήσει, μένει κλειστό και αναξιοποίητο. Πότε άραγε η νυν δημοτική αρχή θ’αποφασίσει να προχωρήσει στην αξιοποίηση αυτού του ιστορικού κτιρίου;
Γ.Δ.
Όχι μόνον λόγια
Συνηθίσαμε στην πόλη αυτή στα πολλά λόγια. Μερικές φορές και υπερφίαλα. Ξεχνώντας πως τα λόγια αυτοί που τα εκστομίζουν θα τα βρουν μπροστά τους. Έτσι λοιπόν έχει γίνει με τα διάφορα ιστορικά κτίρια ή άλλα με αρχιτεκτονικά στοιχεία αξιόλογα. Για τα οποία ΟΛΟΙ εκφράζονται με λόγια πολλά ότι χρήζουν φροντίδας, προστασίας και ανάδειξης. Η πράξη βέβαια συνήθως είναι διαφορετική, όχι μόνο για αυτά που υπάρχουν και έχουν επισημανθεί οι ανάγκες τους, αλλά και γι’αυτά που έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια για την ανάδειξή τους. Πρόσφατο παράδειγμα και μάλλον όχι τελευταίο, το Σπίτι του Χατζιδάκι. Όσο μένει έτσι κλειστό, χωρίς ζωή, χωρίς ανθρώπους, θα μουχλιάζει! Ναι, ήδη από την κλεισούρα και άλλες αιτίες, όταν μπαίνει κανείς μέσα, μυρίζει μούχλα!
Είναι η περίπτωση της μη λειτουργίας του κτιρίου αυτού άλλη μια απόδειξη ότι στα λόγια είμαστε πρώτοι αλλά στα έργα τελευταίοι.
Γ.Δ.
Πράγματα γνωστά και πολυφορεμένα
Οι υποσχέσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια συνταγή από την εποχή του παλιού ΠΑΣΟΚ, που πολλούς μιμητές βρήκε στο πέρασμα των χρόνων. Είναι μια τακτική αρχαϊκού τύπου. Εν μέσω δημοσκοπικής ανασφάλειας και κοινωνικής κόπωσης ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο τάξιμο των τεχνητών προνομίων. Είναι ένα rewind σε μια εποχή που δεν θα ερχόταν ποτέ, επειδή έτσι ήθελε η μεταολυμπιακή ευημερία των σομόν σελίδων. Θα περίμενε κανείς ότι υστέρα από το επώδυνο φροντιστήριο των επτά μνημονιακών χρόνων το όνειρο με τις παχιές αγελάδες θα είχε περάσει ανεπιστρεπτί. Το χειρότερο δεν είναι ότι επιστρέφει σαν φάρσα. Αλλά σαν προανάκρουσμα για το αφήγημα της επερχόμενης ανάπτυξης. Τότε που οι αντιμισθίες θα μοιάζουν με ελάχιστο εγγυημένο προεκλογικό επίδομα.
Δ.Δ.
Το Πόρτο Λάγος πριν αρκετά χρόνια όταν απουσίαζαν οι υποδομές στο λιμάνι
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)
Πολλά τα έτη Μητροπολίτα
Την ονομαστική εορτή έχει σήμερα ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων. Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος. Με την ευκαιρία αυτή επομένως απευθύνουμε και τις δικές μας ευχές, όλων των εργαζομένων και της διεύθυνσης της Εφημερίδας προς τον σεβαστόν Μητροπολίτην μας για Υγεία, Πνευματικό έργο και φροντίδα για το ποίμνιο της Μητροπόλεώς μας.
-Πολλά τα έτη Σεβασμιότατε…
Γ.Δ.
Είδηση αισιοδοξίας
Και μια ευχάριστη είδηση από το γειτονικό μας Σουφλί, τη γνωστή πόλη του Έβρου που κατά το παρελθόν αποτελούσε το κέντρο της παραγωγής φυσικής μετάξης.
Η είδηση λοιπόν από εκεί είναι αισιόδοξη. Διάβασα με πολλή χαρά τη συνέντευξη της κυρίας Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη που έδωσε πρόσφατα στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ, σχετικά με την επαναλειτουργία του εργοστασίου Τζίβρε. Χάρη στη σηροτροφία, της εκλεκτής ποιότητας των προϊόντων μετάξης, το Σουφλί έγινε από τα καλύτερα κέντρα παραγωγής, επεξεργασίας, υψηλής ποιότητας υφαντών, χειροποίητων έργων τέχνης, που και στο διηνεκές θα είναι περιζήτητα στην παγκόσμια αγορά. Δυστυχώς, η εισβολή των επίπλαστων, ψεύτικων, μηχανοποιημένων προϊόντων νάιλον και παρόμοια, επέφεραν μεγάλη ζημιά στο σπάνιο αυτό φυσικό προϊόν, δώρο της φύσης.
Αυτή την προϊστορία επιθυμεί η κυρία Μητσοτάκη να αναβιώσει μέσα από την εφαρμογή νέων μεθόδων διάθεσης και προβολής της εξαιρετικής ποιότητας μεταξιού της περιοχής Σουφλίου.
Γ.Δ.
Έξοδος στις αγορές, μια πρώτη αποτίμηση
Το θέμα συζήτησης των ημερών είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι η έκδοση πενταετούς ομολόγου πήγε μέτρια. Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ από την έκδοση. Οι προσφορές, συνολικά 6,5 δισ. ευρώ, κατατέθηκαν τόσο από νέους επενδυτές, όσο και από κατόχους του ομολόγου Σαμαρά. Η αγορά περίμενε ότι το επιτόκιο θα κυμαινόταν στο 4,7%, η κυβέρνηση έκανε λόγο για 4,4-4,5%. Τελικά διαμορφώθηκε στο 4,625%. Η υπερκάλυψη ήταν 2,3 φορές ενώ το ομόλογο Σαμαρά είχε υπερκαλυφθεί 7 φορές. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η ζήτηση δεν ήταν τόσο μεγάλη ενώ οι αγορές δεν έδειξαν να επηρεάζονται από τη δημοπρασία. Το ερώτημα είναι πόσα από αυτά τα χρήματα είναι “φρέσκα” και από το εξωτερικό, δεδομένου ότι συμμετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες ενώ κομμάτι της δημοπρασίας αφορά μετακύλιση προηγούμενων τίτλων. Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη και σημειώνει ότι “πάνω από 200 προσφορές ήταν από πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας”. Ο δε ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι θα ακολουθήσει δεύτερη και τρίτη έκδοση ομολόγου. Επί της ουσίας όμως η πραγματικότητα με πολύ απλά λόγια είναι η εξής: Όσοι γνωρίζουν από αγορές και τον τρόπο που λειτουργούν μπορούν να αποτιμήσουν την πραγματικότητα και σίγουρα δεν στηρίζουν την κυβέρνηση. Όσοι δεν ξέρουμε και πολλά από αγορές, βιώνουμε ήδη την πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων στο πορτοφόλι μας. Όταν ως πολιτικός χώρος έχεις δαιμονοποιήσει τις αγορές, είναι δύσκολο να θριαμβολογήσεις για τις επιδόσεις σου σ’ αυτές.
Χ.Δ.
Πλήγμα για την οικονομία η διαφθορά
Κάτι μας είπες, θα σκεφτούν κάποιοι αναγνώστες. Είναι γνωστό και λογικό. Βήματα και προσπάθειες έχουν γίνει, αλλά το αποτέλεσμα μηδαμινό. Αυτό τονίζει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών σε ειδική του έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είναι σαφές ότι σε ένα περιβάλλον όπου ενδημεί η διαφθορά, βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει. Αποτελεί ένα σημαντικότατο αντικίνητρο για τις επενδύσεις που έχει ανάγκη να προσελκύσει η χώρα μας για να ξεφύγει από την κρίση και πλήττει το κύρος και τη φήμη της επιχειρηματικότητας. Οι προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση της διαφθοράς γίνονται διεκπεραιωτικά και αποσπασματικά γι’ αυτό και τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ, η Ελλάδα κατατάσσεται το 2016 στην 69η θέση σε σύνολο 176 χωρών στο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας και το 40% των επιχειρήσεων στη χώρα θεωρεί ότι η διαφθορά και το έλλειμμα διαφάνειας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στη λειτουργία τους. Όπως τονίζει ο ΣΕΒ, η αντιμετώπιση της διαφθοράς απαιτεί πολλές και ταυτόχρονες δράσεις με έμφαση στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των θεσμών, την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και της δημόσιας λογοδοσίας. Ακόμη, η βελτίωση της σαφήνειας της νομοθεσίας, η απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο περιορισμός της επαφής με τον ανθρώπινο παράγοντα μέσω της ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης των συναλλαγών, αλλά και η εντατικοποίηση των ελέγχων, μπορούν να επιφέρουν ορατά και άμεσα αποτελέσματα. Ακριβώς όσα δεν κάνει, δηλαδή, το ελληνικό δημόσιο. Λογικό επομένως που έχει δαινομοποιηθεί στο μυαλό των περισσοτέρων Ελλήνων, όσο κι αν επιθυμούν μια θέση εκεί.
Χ.Δ.
Το μεγαλύτερο έργο του νομού μας σε αθηναϊκή εταιρεία την ώρα που διψάει η αυλή μας…
Κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργο του ΧΥΤΑ ύψους 5 εκ. ευρώ σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής . Το έργο το πήρε μια αθηναϊκή εταιρεία ενώ απορρίφθηκαν οι 2 κοινοπραξίες στις οποίες συμμετείχαν Ξανθιώτικες εταιρείες. Το περίεργο είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΔΑΝ Ξάνθης Θωμάς Μίχογλου διαφώνησε και ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε με τις ψήφους του δημάρχου Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλου και του δημοτικού συμβούλου Στέφανου Ιγιαννίδη. Δηλαδή το μεγαλύτερο έργο που θα γίνει τελευταία στο νομό μας το παίρνει μια αθηναϊκή εταιρεία με την βούληση του δημάρχου Ξάνθης, ενώ ο πρόεδρος του ΣΔΑΝ διαφωνεί και θέλει να κατακυρωθεί σε Ξανθιώτικες εταιρείες. Εδώ διψάει η αυλή μας κι εμείς δίνουμε έργο σε αθηναίους και όχι σε Ξανθιώτικες εταιρείες. Έτσι στηρίζουμε την τοπική επιχειρηματικότητα! Και επιπλέον επικρατεί γύρω από το θέμα μια περίεργη μυστικότητα. Άπαντες οι εμπλεκόμενοι δεν απαντούσαν στα κινητά τους ενώ οι υπηρεσιακοί δεν δέχτηκαν επίσης ούτε καν να αναφερθούν στο θέμα. Όλα αυτά είναι ύποπτα…
Μ.Ξ.
Ήρθε η Αχτσιόγλου ινκόγκνιτο
Ήρθε – λέει – η υπουργός Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου στην Ξάνθη την Τρίτη. Μόνο που εμείς αλλά κι όλα τα Μέσα απ’ ότι είδαμε, το μάθαμε δια δελτίου Τύπου από το τοπικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη! Να υποθέσουμε ότι έπεσαν τα αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ από την θερινή ραστώνη ή ότι δεν ήθελαν για κάποιο λόγο να γίνει γνωστή η επίσκεψη της υπουργού; Απ’ ότι αναφέρεται στο Δελτίο η υπουργός συμμετείχε στο Περιφερειακό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ στο ξενοδοχείο Ελισσώ, όπου τέθηκαν οι στόχοι και οι δράσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο ΑΜΘ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο. Αυτό το συμβούλιο ήταν κεκλεισμένων των θυρών;
Μ.