Η καλή συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο και τον Λιμενικό Σταθμό αρχίζει να αποδίδει καρπούς – Πολλές ακόμη οι ελλείψεις στα λιμανάκια Αβδήρων και Πόρτο Λάγος
Σ. Μεϊμαρίδης: «Πλέον στην περιοχή έχουμε τουρισμό, αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή υποδομή, ούτε και στα λιμάνια μας»
Καλοκαίρι και θάλασσα είναι για τους Έλληνες δύο έννοιες αλληλένδετες και σχεδόν ταυτόσημες. Για κάποιους άλλους όμως είναι και περίοδος για να εξασκήσουν τα αγαπημένα τους χόμπι. Ένα από αυτά είναι το ψάρεμα. Πολλοί Ξανθιώτες αρέσκονται να ψαρεύουν από την στεριά και τα βραχάκια, άλλοι να μπαίνουν μερικά μέτρα μέσα στο νερό, ενώ οι πιο ‘’αφοσιωμένοι’’ έχουν σκάφος και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Φίλοι της θάλασσας και λάτρεις του ψαριού και του ψαρέματος αποτελούν τα 120 περίπου μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ξάνθης. Ψαράδες με σκάφη στα Άβδηρα, στο Πόρτο Λάγος και το Φανάρι που επιδίδονται στην αλιεία πρωταρχικά από ευχαρίστηση και αγάπη και όχι για βιοπορισμό. Ο Σύλλογος μάλιστα μετρά 24 χρόνια παρουσίας και προσπαθεί με συνεχείς παρεμβάσεις του να βελτιώσει την εικόνα και τις υποδομές στα μικρά λιμανάκια που φιλοξενούν τις βάρκες των μελών του.
Πρώτες παρεμβάσεις και υλοποίηση χρόνιων αιτημάτων για Άβδηρα και Πόρτο Λάγος
Σκάφη συνεχίζουν να ‘’πέφτουν’’ στην θάλασσα και βάρκες να ξεκινούν για το απογευματινό – νυχτερινό τους ψάρεμα της ‘’μουρμούρας’’. Στο «Ε» μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σήφης Μεϊμαρίδης, ο οποίος δεν έκρυψε την ευχαρίστησή του για την αγαστή συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων και τον Λιμενικό Σταθμό Πόρτο Λάγος. Τον Μάιο μέλη του ΔΣ του Συλλόγου συναντήθηκαν με την Αντιδήμαρχο Αβδήρων και πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Ντίνα Ζουρνατζίδου, και τον Διοικητή του Λιμενικού Σταθμού Πόρτο Λάγος, Απόστολο Κυλίτση. Έθεσαν εκεί μια σειρά αιτημάτων και προτάσεων για τα τρία λιμάνια της περιοχής. Πριν λίγες μέρες τοποθετήθηκαν στο λιμάνι των Αβδήρων δύο χημικές τουαλέτες, κάτι που αποτελούσε χρόνιο αίτημα των αλιέων. Μάλιστα η κα Ζουρνατζίδου δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες ώστε να δοθούν σε χρήση και τα αποχωρητήρια στο κτήριο του Λιμενικού Ταμείου στο Πόρτο Λάγος. «Είναι κάτι που το ζητάμε εδώ και χρόνια, όχι μόνο οι ψαράδες, αλλά και οι κάτοικοι του Πόρτο Λάγος. Με το παζάρι της Κυριακής συγκεντρώνονται εκατοντάδες άνθρωποι που δεν έχουν ούτε μία τουαλέτα για να χρησιμοποιήσουν, με αποτέλεσμα η εικόνα και οι μυρωδιές μέσα στο χωριό να είναι ανυπόφορες», ανέφερε ο κ. Μεϊμαρίδης, σημειμώνοντας: «Η κα Ζουρνατζίδου έχει συναντήσει πολλά εμπόδια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου και την γνωστή γραφειοκρατία, γι’ αυτό και έχει καθυστερήσει τόσο η αξιοποίηση του κτηρίου, το οποίο έχουμε ζητήσει κι εμείς επανειλημμένα από το ΤΑΙΠΕΔ ως έδρα του Συλλόγου με ένα μίσθωμα, έστω και προσωρινά, χωρίς καμία απάντηση».
Αυξάνεται ο τουρισμός, μηδενικές οι υποδομές στα λιμάνια
Ο κ. Μεϊμαρίδης τόνισε ότι η εικόνα στα λιμάνια του Νομού είναι αποκαρδιωτική τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά το κλείσιμο του Λιμεναρχείου Λάγος. «Στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος επικρατεί απόλυτο σκότος το βράδυ. Παλιότερα δεν είχαμε τουρίστες ή ψαράδες από άλλες περιοχές, αλλά τώρα που επισκέπτονται την περιοχή πολλοί Βούλγαροι για να παραθερίσουν ή για να ψαρέψουν η εικόνα δεν μας τιμά καθόλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Παραμένει αισιόδοξος, μάλιστα, με την νέα διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, αλλά επιβεβαιώνει ότι τα προβλήματα παραμένουν πολλά. Ένα από αυτά είναι η τοποθέτηση καμερών στα λιμάνια για την μείωση των κλοπών στα σκάφη, κάτι που έχει γίνει συχνό φαινόμενο, επίσης η βελτίωση των υποδομών στα λιμάνια με επισκευές και συντήρηση στις ράμπες ανέλκυσης, την τοποθέτηση ρευματοδοτών ώστε να χρησιμοποιούνται έναντι πληρωμής, την αντικατάσταση των σωλήνων πρόσδεσης σκαφών, την αφαίρεση μπάζων και σκουπιδιών από τα λιμάνια, την προσθήκη δύο πλωτών εξέδρων στο λιμάνι Αβδήρων, καθώς το καλοκαίρι δεν επαρκούν οι θέσεις ελλιμενισμού κ.ά. Μάλιστα αναφορικά με το θέμα των σκουπιδιών στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος, θέμα που είχε αναδείξει το «Ε», παρότι τοποθετήθηκε μεταλλικός φράχτης 200 περίπου μέτρων, μεγάλο μέρος έχει κλαπεί, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια από την λαϊκή αγορά της Κυριακής να καταλήγουν και πάλι μέσα στο λιμάνι.
Η συνεργασία ερασιτεχνών αλιέων, Λιμενικού Ταμείου και Λιμενικού Σταθμού φαίνεται να αποδίδει σε πρώτη φάση και ευχής έργον είναι να συνεχιστεί ώστε να υπάρξει η απαραίτητη αναβάθμιση των παραλιακών αυτών σημείων της Ξάνθης, που πλέον προσελκύουν το ενδιαφέρον όχι μόνο ντόπιων αλλά και επισκεπτών.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ