Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αντιδρούν οι δικηγόροι στο νομοσχέδιο για τα συναινετικά διαζύγια

Αντιδρούν οι δικηγόροι στο νομοσχέδιο για τα συναινετικά διαζύγια

0
diazygio17

Νέο νομοσχέδιο προτάσσει τους συμβολαιογράφους χωρίς δικαστική απόφαση – Πρόσχημα χαρακτηρίζουν την αποφόρτιση των δικαστηρίων με 20 συναινετικά διαζύγια κάθε μήνα μόνο στην Ξάνθη

Κική Κιούση: «Ο γάμος είναι ένας κοινωνικός θεσμός και όχι μια απλή σύμβαση για να εξισωθεί με διοικητική πράξη»

Αντίθετοι εμφανίζονται οι δικηγόροι και στην Ξάνθη σχετικά με το ενδεχόμενο τα συναινετικά διαζύγια να δίνονται από τους συμβολαιογράφους. Η πρόβλεψη περιλαμβάνεται σε νέο νόμο που προωθεί η κυβέρνηση και ο οποίος είναι πλέον σε διαβούλευση.

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Κική Κιούση-Σιούτη, εξήγησε στο «Ε» ότι ακόμη και στα συναινετικά διαζύγια μπορεί να προκύψουν ζητήματα τα οποία ένας συμβολαιογράφος δεν μπορεί να διαχειριστεί, διότι δεν έχει την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία αλλά και την σχετική δικαιοδοσία από το νόμο. «Υπάρχουν προβλήματα που αφορούν την διαδικασία, δηλαδή για παράδειγμα η παραίτηση από τα ένδικα μέσα, που απαιτείται κάθε φορά που εκδίδει ένα δικαστήριο, από ποιον θα χορηγείται; Από τον συμβολαιογράφο; Και εναντίον ποιου θα στραφείς; Υπάρχουν δικονομικά ζητήματα και τίθενται υπό αμφισβήτηση οι κανόνες ασφάλειας δικαίου. Οι συνάδελφοι στην Κομοτηνή είχαν θεσπίσει την παρουσία δύο δικηγόρων για την κάθε πλευρά ακόμη και στα συναινετικά διαζύγια. Κάθε πολίτης δικαιούται βάσει Συντάγματος φυσικού δικαστή. Έτσι στερούμε και αυτό το δικαίωμα», σημείωσε η κα Κιούση. Τίθεται ακόμη θέμα εκτελεστότητας της απόφασης που θα φέρει την υπογραφή ενός συμβολαιογράφου και όχι ενός δικαστηρίου. «Στην Ευρώπη ισχύει ο οικογενειακός δικαστής, κάτι που ζητά επί χρόνια ο δικηγορικός κόσμος. Αν προχωρήσουμε σε διαζύγια που δεν θα φέρουν καν απόφαση δικαστή, υπάρχει κίνδυνος να μην αναγνωρίζονται στην ΕΕ. Δεν γίνεται αντιληπτό ότι ο γάμος αποτελεί κοινωνικό θεσμό που συντελεί στην συνοχή και δεν μπορεί να εξισωθεί με μια διοικητική πράξη από κάποιο συμβολαιογράφο», ανέφερε η ίδια.

Φθηνή δικαιολογία η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων

Η κα Κιούση συμφωνεί με όσους σημειώνουν πως το νομοσχέδιο αυτό έρχεται στην ουσία να κάνει χάρη στους συμβολαιογράφους, χωρίς να λαμβάνει όμως υπόψη ότι για να φτάσει μια υπόθεση διαζυγίου στο τέλος της έχουν προηγηθεί πολλές ώρες και συναντήσεις για να γίνει η συνεννόηση μεταξύ του ζευγαριού. «Υπάρχει μεγάλη προεργασία καθώς έχουμε ζητήματα αναδοχής των παιδιών, περιουσιακά, ανατροφής και τόσα άλλα, που φυσικά δεν πρόκειται να λυθούν σε μισή ώρα, όπως ισχυρίζονται ότι θα διαρκούν τώρα τα συναινετικά διαζύγια στους συμβολαιογράφους. Πολλές φορές μας παίρνει ώρες μέχρι να καταλήξουμε σε μια μικρή αλλαγή στο ποσό της διατροφής. Η διαδικασία για τον δικαστή όντως απαιτεί περίπου 20 λεπτά, αφού έχει γίνει όμως όλη η διεργασία από τον δικηγόρο. Άρα δεν θα αποσυμφορηθούν με τον τρόπο αυτό τα δικαστήρια», τόνισε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης. Η ίδια σημείωσε ότι το κόστος για τους πολίτες θα είναι αυξημένο με τον τρόπο αυτό, καθώς θα πρέπει να πληρώσουν τόσο για τις υπηρεσίες του δικηγόρου, ο οποίος θα παραβρεθεί και στην υπογραφή, αλλά και του συμβολαιογράφου. Όπως ανέφερε, κάθε μήνα δικάζονται περίπου 20 υποθέσεις συναινετικών διαζυγίων μόνο στην Ξάνθη, ενώ λιγότερα είναι τα διαζύγια με αντιδικία, τα διαζύγια με αντικειμενικό κλονισμό (π.χ. διάσταση δύο ετών), ενώ πλέον είναι συχνό το φαινόμενο των εικονικών διαζυγίων, με τα ζευγάρια να διαμένουν μαζί, να προχωρούν όμως σε διαζύγιο για οικονομικούς λόγους, όπως τα χρέη του ενός από τους δύο.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…