Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι για τα αυθαίρετα

Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι για τα αυθαίρετα

0
aythereta

Ο νέος νόμος που πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφισε προβλέπει την συγκρότηση 3 επιτροπών ελέγχου ανά νομό

Μειώνεται στο μισό το παράβολο και προβλέπονται εκπτώσεις στα πρόστιμα. Τι προβλέπεται για τα αυθαίρετα της παραλίας και τους κατοίκους της Θράκης με ελλείψεις στους τίτλους ιδιοκτησίας

Ένα βήμα πριν την κατάθεση στην Βουλή και την ψήφισή του είναι ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα που έρχεται να αντικαταστήσει τον προηγούμενο 4178 ο οποίος έχει πάρει 3 παρατάσεις, προκειμένου να ετοιμαστεί το νέο νομοσχέδιο το οποίο έχει περάσει και την τρίτη εξέταση από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ). Να σημειώσουμε πως αυτός όπως και οι προηγούμενοι νόμοι διέπονται από την ίδια φιλοσοφία που είναι πως θα επιβάλλει τάξη στην άναρχη δόμηση που βρίθει στην χώρα μας και πως το κράτος θα εξοικονομήσει χρήμα από τα πρόστιμα για νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται και το παρόν νομοσχέδιο κι αυτό που το διαφοροποιεί σε σχέση με το προηγούμενο είναι – σύμφωνα με τωρινά δεδομένα – ότι φέρνει μείωση παραβόλων και προστίμων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, αύξηση στον αριθμό των δόσεων και εκπτώσεις σε ευπαθείς ομάδες, ενώ παράλληλα ρυθμίζονται κάποιες ασάφειες του προηγούμενου νόμου.

Αλλαγές στο νόμο για τα αυθαίρετα: 3 επιτροπές ελέγχου ανά νομό, μείωση του παράβολου και έκπτωση στο πρόστιμο

Όπως αναφέρει ο Μηχανικός και μέλος της Διοικούσας του ΤΕΕ – Θράκης Αργύρης Πλέσιας επί της ουσίας και επί της φιλοσοφίας δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές εκτός από το γεγονός ότι εισάγεται μια διαδικασία ελέγχου με την συγκρότηση 3 επιτροπών ανά νομό που θα αποτελούνται από υπηρεσιακούς παράγοντες των υπηρεσιών Πολεοδομίας καθώς και εκπρόσωπους φορέων και θα είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο των καταγγελιών για παρανομίες και αυθαίρετες κατασκευές. Αυτοί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν υπήρχαν στον προηγούμενο νόμο και όπως επισημαίνει ο κ. Πλέσιας είναι μεν σωστό ως πρόβλεψη ωστόσο εκτιμά πως οι επιτροπές αυτές μ’ αυτή την κρατικόσχημη και κρατικόμορφη λειτουργία θα εισάγουν επιπλέον γραφειοκρατία. Επιπλέον – όπως είπε –θα υπάρχουν δυσκολίες στη συγκρότηση των επιτροπών γιατί το δυναμικό των Μηχανικών σε επίπεδο περιφερειακό δεν επαρκεί. Μια άλλη αλλαγή που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο είναι η αυστηροποίηση της διαδικασίας καθώς εισάγεται η ψηφιοποιημένη καταγραφή των αυθαιρεσιών. Επιπρόσθετα θα γίνονται ενδεικτικοί έλεγχοι στο 25% των δηλώσεων από ελεγκτή δόμησης. Επίσης τα παράβολα της αρχικής υποβολής (κι όχι στο τελικό πρόστιμο) είναι μειωμένα στο μισό. Πιο συγκεκριμένα, 250 ευρώ για αυθαιρεσίες έως 100 τ.μ., 500 ευρώ για αυθαιρεσίες 100-500 τ.μ., 1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 500-2.000 τ.μ., 4.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 2.000-5.000 τ.μ. Το μόνο που παραμένει σταθερό είναι το παράβολο για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ, στις 10.000 ευρώ. Επίσης ο νέος νόμος προβλέπει μειώσεις προστίμων. Ειδικότερα, για όσους αποφασίσουν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετο κτίσμα από τις 09/12/2017 έως τις 08/06/2018 και για όσους έχουν υποβάλει μελέτη στατικής επάρκειας έκπτωση 10% του προστίμου.

Τι γίνεται με τα αυθαίρετα της παραλίας;

Να σημειώσουμε πως σ’ ότι αφορά τα αυθαίρετα στην παραλιακή ζώνη – ένα ζήτημα που αφορά τον νομό μας – όπως ανέφερε ο κ. Πλέσιας, ισχύει η διάταξη ότι δίνεται δυνατότητα τακτοποίησης των αυθαιρέτων που έχουν κτιστεί πριν την ημερομηνία – ορόσημο 28/7/ 2011 εφόσον δεν είναι σε δάσος , αιγιαλό και δεν καταπατούν κοινόχρηστο χώρο. Διευκρινίζει όμως ότι η τακτοποίηση είναι για 30 χρόνια και δεν είναι νομιμοποίηση γιατί ιδιαίτερα στην παραλιακή ζώνη των Αβδήρων υπάρχει οριοθέτηση οικισμού (με απόφαση του τότε νομάρχη Παναγιώτη Σαλτούρου) και όχι πολεοδόμηση. Να σημειώσουμε ότι σε περιπτώσεις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίας στο νέο νόμο εισάγεται ως διάταξη η τροπολογία Καλαφάτη που επιτρέπει την κατάτμηση του οικοπέδου στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Τι θα ισχύσει για τα παλιά αυθαίρετα

• δίνεται παράταση υπαγωγής για δύο χρόνια

• αυξάνονται οι δόσεις καταβολής του επιβαλλόμενου προστίμου, από 60 σε 80,

• εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις υπαγωγής των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε αιγιαλούς, δάση, ρέματα, κοινόχρηστους χώρους, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.,

• αυξάνονται τα πρόστιμα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές (περιοχές NATURA, κ.λπ.),

• διευρύνονται τα κοινωνικά κριτήρια με αναστολή καταβολής των δόσεων σε μακροχρόνια άνεργους, δικαιούχους επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης,

• μειώνονται τα πρόστιμα για: αυθαίρετες κατοικίες που έχουν κατασκευασθεί μεταξύ 1983-93, αυθαίρετα σε περιοχές εκτός σχεδίου και στις οποίες εκκρεμεί η έγκριση πολεοδομικής μελέτης, αυθαίρετα υπόγεια – εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) – σοφίτες, στάσιμους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων που δεν είναι παραλιακοί και κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα και που έχουν κατασκευασθεί πριν από το 1993, τα κτίσματα που δεν έχουν οικοδομική άδεια αλλά έχουν υπερβάσεις δόμησης μικρότερες από 100 έως 500 τ.μ.

Ειδικές κατηγορίες – Τι προβλέπεται για τους κατοίκους της Θράκης με ελλείψεις στους τίτλους ιδιοκτησίας

Ακριβής διαμόρφωση προστίμων για ειδικές ομάδες πληθυσμού:

1. Το 15% του προστίμου θα καταβάλουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και πρόσωπα με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ.

2. Για άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και πρόσωπα με ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ, καταβάλλουν ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου.

3. Το 20% του προστίμου θα καταβάλουν επίσης παλιννοστούντες ομογενείς. Ειδικά για τους κατοίκους της Θράκης, και για τα ακίνητά τους που έχουν ελλείψεις στους τίτλους ιδιοκτησίας, τα δικαιολογητικά θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.

4. Πολύτεκνοι, με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ, καταβάλλουν επίσης ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Επίσης πολύτεκνοι με δευτερεύουσα κατοικία, αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν είναι άνω των 80 τ.μ., καταβάλλουν ποσοστό 50% του ενιαίου ειδικού προστίμου.

5. Το 30% καταβάλλουν τρίτεκνοι για την κύρια κατοικίας τους, με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

6. Μακροχρόνια άνεργοι για αυθαιρεσίες σε κύρια κατοικία καταβάλλουν ποσοστό 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Προβλέπεται επίσης ότι κατά τα δύο πρώτα έτη από την υποβολή της δήλωσης αναστέλλεται η καταβολή των δόσεων.

7. Άτομα τα οποία είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης καταβάλλουν ποσοστό 20% του προστίμου. Και για αυτούς ισχύει η αναστολή καταβολής δόσεων για τα δύο πρώτα χρόνια, από την υποβολή της δήλωσης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…