«Έφυγε» ο Γιώργος Κωτούλας
Απρόσμενα έφυγε από τη ζωή, από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 60 ετών ο Γιώργος Κωτούλας, που πολλοί ήξεραν ως υπάλληλο της ΔΕΥΑΞ και άλλοι γνώρισαν μέσω της ποίησής του. Άνθρωπος σεμνός, χαμογελαστός και γλυκομίλητος που υπηρέτησε με το παραπάνω τα καθήκοντά του στη δημοτική επιχείρηση και αφιερώθηκε και με την προσωπική του εργασία στη διαμόρφωση του Μονοπατιού της Ζωής, ενώ ήταν από τους εμπνευστές του Δικτύου Λόγου και Πράξης μαζί με τον Θανάση Μουσόπουλο και τον Μιχάλη Σπανίδη.
Ο Θανάσης Μουσόπουλος, σε ένα κείμενο αποχαιρετισμού αναφέρει καταληκτικά: «Ναι, Γιώργο, είσαι και θα μείνεις ξυπνητός. Δεν σ’ αφήνουμε να φύγεις. Όλοι οι φίλοι και συνοδοιπόροι σού εύχονται Καλό Ταξίδι!».
Ε.Δ.
Τροχαίο στην Πραξιτέλους
Στον αστικό συνοικισμό και στη συμβολή των οδών Μαραθώνος και Πραξιτέλους, σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ένα (ακόμη) τροχαίο ατύχημα. Μία νεαρή γυναίκα, που είτε παραβίασε το στοπ ή εξήλθε περισσότερο στη διασταύρωση εμβολίστηκε από αυτοκίνητο που κατευθυνόταν προς Κυψέλη με αποτέλεσμα να συγκρουστούν. Για τον απεγκλωβισμό της κοπέλας κρίθηκε απαραίτητη η συνδρομή της Πυροσβεστικής που έσπευσε με δύο οχήματα και πέντε άνδρες. Οι πυροσβέστες άνοιξαν την πόρτα και η κοπέλα μεταφέρθηκε τραυματισμένη στο Νοσοκομείο με το ΕΚΑΒ.
Ε.Δ.
Ξάνθη: Ταξιτζής της εποχής και πίσω το Λεωφορείο του ΚΤΕΛ που μετέφερε λουόμενους στο Πόρτο Λάγος. Δίπλα το γνωστό «Τουριστικό». Περίοδος 1960.
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)
Αθηνών-Λαμίας
Μια κινηματογραφική ταινία με μια σκηνοθετική αρτιότητα και αδιαμφισβήτητο… “ταλέντο”-θυσία των πρωταγωνιστών. Μια ταινία χωρίς μοντάζ!
Κι όλα στα μάτια μας. Το πλατό, τα πλάνα, η σκηνή. Στην πλατεία εμείς οι θεατές. Η άποψη των ειδικών, των εμπειρογνωμόνων και μη. Σπεύσαμε όλοι ν αναλύσουμε, να αιτιολογήσουμε, να λιανίσουμε, να κρίνουμε.
Αυτό το σενάριο δεν λιανίζεται.
Ήταν σαν μια αρραγής αλυσίδα με μύριους κρίκους Νόμων στα… “αζήτητα”-όπως συνηθίζεται στη χώρα μας-και απευκταίων συμπτώσεων. Κανείς δεν φανταζόταν-και ποτέ δεν φαντάζεται-πως θα σπάσει. Κι όμως έγινε κι έσπασε και διαμελίσθηκε. Και συμπαρέσυρε την ανυποψίαστη αθωότητα τεσσάρων υπάρξεων. Όλα έχουν μια λογική εξήγηση; Ή να ναι το ριζικό;
Χρύσα Μπαΐρα
Εκλέχθηκε η Επιτροπή Διαχείρισης του Leader
Συγκροτήθηκε σε σώμα η Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος LEADER των Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα γραφεία της ΑΝΡΟ. Συμμετείχαν και όλοι οι δήμαρχοι και οι φορείς της Ξάνθης που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΝΡΟ. Ομόφωνα εκλέχθηκε Πρόεδρος της Επιτροπής ο Ιωάννης Σταυρίδης, Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών, Αντιπρόεδρος ο Ευφραιμίδης Νικόλαος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, και Γραμματέας ο Μουσταφά Μουσταφά, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ιάσμου. Στην Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι:Πολιτειάδης Δημήτριος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Κομοτηνής, Μεμέτ Χαλήτ, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αριανών,Ταρενίδης Παναγιώτης, εκπρόσωπος του Δήμου Ξάνθης, Τσιτιρίδης Γεώργιος, Δήμαρχος Αβδήρων, Καπζά Τζεμήλ, Δήμαρχος Μύκης, Μίχογλου Θωμάς, Δήμαρχος Τοπείρου, Καλτσίδης Παναγιώτης, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών,
Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης, Παπαδόπουλος Κυριάκος, εκπρόσωπος της Ε.Α.Σ Ξάνθης, Μωραΐτης Στυλιανός, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Μαργαρίτης Παναγιώτης, εκπρόσωπος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Τσιακίρογλου Μαρία, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Ξάνθης, Εσάτ Χουσείν, Πρόεδρος του Συν/σμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Λιακάκη Μαρία, Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Ν.
Σιδηροχωρίου, Χατζηπέμου Χρήστος, Πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης, Μαυρομάτη Ευγενία, εκπρόσωπος του Αγροτικού Αλιευτικού Συν/σμού Ερασμίου «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ», Σταμούδης Νικόλαος, Πρόεδρος του Αλιευτικού Συν/σμού Οστρακοκαλλιεργητών
Ροδόπης «ΒΙΣΤΩΝΙΚΟΣ ΟΡΜΟΣ». Μετά την συγκρότηση της επιτροπής πλέον ξεκινά η β΄ φάση της διαδικασίας υλοποίησης του Leader.
Μ.Ξ.
Η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία
Σε ικανοποιητικά επίπεδα κυμάνθηκε η συμμετοχή του κοινού της Ξάνθης στην ενημερωτική εκδήλωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργείου Εργασίας για τον νέο νόμο για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία. Πρόκειται για τον τρίτο πυλώνα της Οικονομίας μετά από το κρατικό και το ιδιωτικό μοντέλο. Το κρατικό το είδαμε πως λειτουργεί και όπως διαπιστώσαμε τις περισσότερες φορές όπου αναμειγνύεται το κράτος τα κάνει… μαντάρα. Το ιδιωτικό το ξέρουμε αν και στις μέρες μας με τόσο φορολογία είναι είδος υπό εξαφάνιση. Το κοινωνικό και αλληλέγγυο οικονομικό μοντέλο είναι αλήθεια δεν το ξέρουμε… Όπως ειπώθηκε δεν έχει σκοπό το κέρδος αλλά την δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξυπηρέτηση της τοπικής κοινωνίας. Τώρα πώς μπορεί να λειτουργήσει και να είναι βιώσιμο ένα οικονομικό μοντέλο που δεν έχει στόχο το κέρδος και άρα δεν υπάρχει αυτό ως κίνητρο σε μια ανταγωνιστική οικονομία, μένει να το δούμε στην πράξη…
Μ.Ξ.
Τιμή εν τω… κρυπτώ
Όπως διάβασαν οι αναγνώστες μας στο φύλλο της Παρασκευής, ο ιστοριοδίφης Δημήτρης Μαυρίδης αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου. Η τελετή έγινε την περασμένη Τετάρτη στην Κομοτηνή, παρουσία ελάχιστων Ξανθιωτών και ουδενός εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ξάνθης, παρότι ο Μαυρίδης μέσα από τα βιβλία του (Αγγελοφύλακτος Ξάνθη, Από την Ιστορία της Θράκης, Σπίτια της Ξάνθης κ.ά.) αλλά και μια πλούσια αρθρογραφία ήταν από τους πρώτους που κατέγραψαν την σημασία της διάσωσης της παλιάς πόλης της Ξάνθης. Έχοντας ζήσει λίγα χρόνια ως παιδί στην Ξάνθη, δεν την ξέχασε ποτέ και αφιέρωσε σ’ αυτήν μεγάλο μέρος της έρευνάς του. Όπως είπε στην βράβευσή του για την Ξάνθη: «Είναι ένα αρχιτεκτονικό υβρίδιο, καθρέπτης της εξωστρέφειας του ελληνισμού και του κοσμοπολιτισμού». Η ‘’κρυψίνοια’’ του ΔΠΘ που δεν ενημερώνει επαρκώς για πολλές εκδηλώσεις του συνετέλεσε ώστε να μην είναι σχεδόν κανείς από την πόλη μας εκτός 2-3, μεταξύ των οποίων και ο Τάσος Τεφρωνίδης, τον οποίο ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες της αναγόρευσης.
Χ.Δ.
Πάταξη της ανεργίας με δανεικά
Δεν γνωρίζω αν η ακύρωση της επίσκεψης της αν. υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου στην Ξάνθη σχετίζεται με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο σχέδιό της για την πάταξη της ανεργίας. Ίσως ήθελε να εξαγγείλει κάτι θετικό. Πάντως είναι γεγονός ότι η πόρτα της Παγκόσμιας Τράπεζας που χτύπησε η κυβέρνηση για δανεικά προκειμένου να προσλαμβάνονται κάθε χρόνο 75.000 περίπου άτομα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν άνοιξε διάπλατα. Σίγουρα θα ήταν μια καλή κίνηση εξυπηρέτησης του πελατειακού κράτους, θα εξασφάλιζε ψήφους, αλλά οι δανειστές δεν τα καλοβλέπουν τέτοια χουβαρνταλίκια, χωρίς ουσιαστικό μέλλον. Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης ονομάστηκαν και αφορούν προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Όχι τόνωση της επιχειρηματικότητας, ούτε δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την ανάπτυξη αυτής της έρημης χώρας. Δανεικά λεφτά να τα μοιράσουμε τώρα και μετά βλέπουμε. Και τέλος πάντων, το να νομίζεις ότι με μεγαλεπήβολα προγράμματα 3 δισ. δανεικών θα δημιουργήσεις χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μια οικονομία που έχεις ρημάξει με την γραφειοκρατία, την υπερφορολόγηση και το κυνήγι της επιχειρηματικότητας και της προκοπής, είναι σαν να νομίζεις ότι ρίχνοντας συνεχώς νερό σε ένα σουρωτήρι, κάποια στιγμή θα το γεμίσεις.
Χ.Δ.