Σε στάση αναμονής οι θεραπευτές ειδικής αγωγής της Ξάνθης για το αποτέλεσμα των συσκέψεων με τον ΕΟΠΥΥ για τις νέες συμβάσεις
Γονείς και θεραπευτές διαμαρτύρονται για την ισοπεδωτική στάση του υπουργείου Υγείας, που τοποθετεί όλους τους θεραπευτές στο ‘’πάρτυ’’ κατασπατάλησης που παρουσιάζεται
Η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Περιφέρειας ΑΜ-Θ αποστέλλοντας επιστολή προς τις κατά τόπους Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων ενημερώνει αναφορικά με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή, θεωρώντας ότι δίνεται η χαριστική βολή τόσο στους γονείς, όσο και στους εργαζόμενους στον τομέα της ειδικής αγωγής με τις περικοπές δαπανών που έχουν προγραμματιστεί.
«Κόφτης» και στην Ειδική Αγωγή
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι νέες συμβάσεις ΕΟΠΥΥ στην Ειδική Αγωγή δίνουν τη χαριστική βολή σε γονείς, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Συγκεκριμένα σημειώνεται: «Έντονη ανησυχία και αναστάτωση επικρατεί σε γονείς, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους στην Ειδική Αγωγή, με αφορμή τις νέες συμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση για το πλαίσιο λειτουργίας και τον τρόπο αποπληρωμής των ιδιωτικών δομών Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης από τον ΕΟΠΥΥ. Με αυτές τις συμβάσεις γίνονται δραστικές περικοπές στις παρεχόμενες υπηρεσίες με στόχο να κοστίζουν λιγότερο στο κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι ανάγκες των παιδιών που χρειάζονται Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση είναι μεγάλες, όπως οι ελλείψεις και τα κενά στα ειδικά σχολεία, στη στελέχωση των ΚΕΔΔΥ και των τμημάτων ένταξης, στους μαθητές που μένουν χωρίς παράλληλη στήριξη. Κοντά σ’ αυτά και οι απαράδεκτες χρόνιες ελλείψεις σε υποδομές και χρηματοδότηση. Οι γονείς τελικά αλλά και οι εργαζόμενοι του χώρου είναι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν τον νέο ‘’κόφτη’’ της Ειδικής Αγωγής. Ένας κόφτης συνέχεια εκείνων που περικόπτουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, κρατικά κονδύλια για κάλυψη κοινωνικών αναγκών.
Με άμεσο τον κίνδυνο πολλά παιδιά να μείνουν χωρίς την αναγκαία στήριξη λόγω αδυναμίας των γονιών να πληρώνουν, καλούμε συλλόγους, ενώσεις γονέων και εργαζόμενους της ειδικής αγωγής να οργανώσουν την διεκδίκηση τους για: Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες, άμεση αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις οικογένειες και αποζημίωση των αυτοαπασχολούμενων από αυτόν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, μαζικούς – μόνιμους διορισμούς στη Γενική και Ειδική Αγωγή για να καλυφθούν τα τεράστια κενά και οι ανάγκες που υπάρχουν, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία – Υγεία – Πρόνοια – Ειδική Αγωγή – αποκατάσταση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο, άμεση δημιουργία κρατικών δομών Ειδικής Αγωγής με μαζικές προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, καμία επιβάρυνση των παιδιών με ειδικές ανάγκες και των οικογενειών τους. Να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν για τις ανάγκες εκπαίδευσης, θεραπείας, αποκατάστασης των παιδιών τους»
Αναμένεται τρίτη σύσκεψη ΕΟΠΥΥ με επιτροπή των Ομοσπονδιών θεραπευτών
Παρά το γεγονός ότι καταβάλλεται προσπάθεια για υποβάθμιση των εξελίξεων που αφορούν στα ζητήματα της ειδικής αγωγής και το γνωστό θέμα των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, οι γονείς των παιδιών που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής παρέμβασης, συνεχίζουν τον δικό τους αγώνα σε διάφορα μέρη της χώρας. Πριν ένα μήνα στα τοπικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ κατέθεσαν ψήφισμα γονείς και θεραπευτές της Ξάνθης, ενώ καθημερινά γίνονται γνωστές κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας γονέων από όλη την Ελλάδα. Εκπρόσωποι των θεραπευτών Ξάνθης δηλώνουν σύμφωνοι να συνεργαστούν με τον ΕΟΠΥΥ στο ξεκαθάρισμα του τοπίου, εκφράζοντας όμως τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με την καταγραφή των πραγματικών περιστατικών μέσα σε σύντομο διάστημα, κάτι που δεν έγινε τα τελευταία χρόνια. Παρότι είναι γνωστές στην τοπική κοινωνία οι περιπτώσεις διάγνωσης ΔΕΠΥ και αυτισμού σε πάρα πολλά παιδιά, μετά από συστάσεις του ΕΟΠΥΥ το θέμα λύθηκε. Το σκηνικό ευνοεί μεγάλα κέντρα και επιχειρήσεις που πλουτίζουν στον χώρο, χωρίς να επωφελούνται τα μικρά ιατρεία σε τοπικό επίπεδο. Γι’ αυτό και οι θεραπευτές της Ξάνθης επιθυμούν εξορθολογισμό, πάνω σε πραγματικά δεδομένα όμως. Όπως έχουν αναφέρει στο «Ε» θεραπευτές, η τεράστια περικοπή δαπανών για την ειδική αγωγή ήταν πάνω σε πλασματικά νούμερα, αφού τα εκατομμύρια που εμφανίζονταν να δαπανώνται δεν κατέληγαν σε ιδιώτες, αλλά κυρίως στις δημόσιες δομές του υπουργείου Υγείας, οι οποίες στις περισσότερες περιοχές υπολειτουργούν.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ