Μουσική, κινηματογράφος και ομιλία για τα λαογραφικά έθιμα της Αποκριάς στο πρόγραμμα των ημερών
Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017
20:00
Χορωδιακή Βραδιά
Χορωδία Κ.Α.Π.Η. Σταυρούπολης
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Με σκοπό να μεταδώσει το κέφι και τη χαρά, τον ενθουσιασμό και τη συγκίνηση, το χορωδιακό σύνολο του Κ.Α.Π.Η. Σταυρούπολης δίνει και φέτος το παρών με παλιά και νέα τραγούδια, φέρνοντας στη μνήμη μας παλιές και νέες εποχές.
Τη χορωδία διευθύνει ο Πολύτιμος Θεοδωρίδης.
Βυζαντινή Χορωδία Κ.Α.Π.Η. Δήμου Ξάνθης
Η Βυζαντινή Χορωδία του ΚΑΠΗ του Δήμου Ξάνθης, με αμέριστη αγάπη για τον τόπο μας και σεβασμό προς την παράδοσή μας, συμμετέχει, στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών της πόλης μας με μία βραδιά αφιερωμένη στα ΚΑΠΗ του Δήμου μας, με τραγούδια που έγραψε και τραγούδησε ο Ελληνισμός του Πόντου, της Θράκης, της Μ. Ασίας. Είναι τραγούδια που εκφράζουν τους πόνους και τους καημούς για το πάρσιμο της Πόλης, της Πόλης της μεγάλης. Τραγούδια που παρουσιάζουν πτυχές της κοινωνικής ζωής των παππούδων μας, την παράδοσή μας, τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας. Τραγούδια που παρουσιάζουν το μεγαλείο του ελληνισμού. Είναι τραγούδια δικά μας.
20:00
Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ – Αφιέρωμα ο μύθος του Ορφέα
Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Από το αρχείο της ΦΕΞ ένα αφιέρωμα στο μύθο του Ορφέα.
Η κινηματογραφική Λέσχη και το θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ παρουσιάζουν ταινίες που οι δημιουργοί τους εμπνεύστηκαν από το μύθο του Ορφέα. Από τα Παρισινά καφέ του Jean Cocteau στον Αμερικάνικο νότο του Tennessee Williams και από την σκληρή Ελλάδα του Νίκου Νικολαΐδη στη Βραζιλία με τους ξέφρενους ρυθμούς του Marcel Camus.
Η Κινηματογραφική Λέσχη της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης οργανώνει σεμινάρια, εργαστήριο, διαλέξεις με ανθρώπους του κινηματογράφου και προβολές ταινιών. Κάθε Δευτέρα στο Λαογραφικό Μουσείο.
Πληροφορίες συμμετοχές στο τηλ. 25410 25421
Οργάνωση: ΦΕΞ / Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ
Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017
20:00
Χορωδιακή Βραδιά – Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Η μικτή χορωδία του Κέντρου Πολιτισμού του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 ως χορωδία του Συλλόγου Εφέδρων Αξιωματικών Ξάνθης. Τα πρώτα χρόνια ήταν ανδρική χορωδία, ενώ στην συνέχεια μετεξελίχθηκε σε μικτή και λειτούργησε μέσα στους κόλπους του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης. Όλα αυτά τα χρόνια η καλλιτεχνική της δράση είναι έντονη με πολλές συναυλίες. Τα τελευταία χρόνια μόνιμος διευθυντής της είναι ο μαέστρος Φώτης Κοντός.
Άλλες Εκδηλώσεις
17:00
«Τα λαογραφικά έθιμα του Φλεβάρη και της Αποκριάς»
Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Με την Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου, υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ
Στο νέο κύκλο παρουσιάσεων «2-3 πράγματα που ξέρω για τις πόλεις – για το λαϊκό πολιτισμό», μία Τετάρτη κάθε μήνα, στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, η Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου, υποψ. διδάκτωρ Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, θα μας βοηθήσει στην κατανόηση «των πόλεων» και πιο συγκεκριμένα θα παρουσιάσει θέματα για τον λαϊκό πολιτισμό (και ειδικότερα για την Λαογραφία της Θράκης).
Σε ένα ημερολογιακό κύκλο 12 παρουσιάσεων – «μαθημάτων», όσοι οι μήνες του χρόνου, τα «δώδεκα παλικάρια», όπως αναπαριστώνται στην λαϊκή αφήγηση, θα προσεγγίσει τα έθιμα της Θράκης και των πληθυσμών της (Θρακιωτών, Μικρασιατών, Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων) με βάση τον προβληματισμό γιατί αυτό το έθιμο γίνεται αυτήν την εποχή του χρόνου; Ποια είναι η σχέση του ανάμεσα στην τελετουργική πράξη και στον χρόνο που αυτό πραγματοποιείται; Ο στόχος των «μαθημάτων» είναι να γνωρίσουμε επιπλέον το γιατί επιτελούμε τα έθιμα που οικειοποιηθήκαμε μέσα σε ένα παραδεδομένο πλαίσιο πολιτισμού; Τι συμβολίζουν (ακόμη και στις μικρότερες λεπτομέρειές τους); Τι σημαίνουν και πώς ερμηνεύεται η «παράστασή» τους; Ποιοι οι λόγοι τους; Ποιοι οι σκοποί τους; Τι επικοινωνούμε με αυτά; Ποια είναι η έννοια, το περιεχόμενό τους; Ποια η λειτουργία τους και η λειτουργικότητά τους; Γιατί γίνονται τα συγκεκριμένα τελετουργικά δρώμενα και όχι κάποια άλλα; Ποιες οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα στις παραδόσεις των διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων κλπ.
Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.