Μη ρεαλιστική η εικόνα του υπουργείου Εργασίας, καθότι η αύξηση εργαζομένων καταγράφεται σε μισθωτούς που εργάζονται με λιγότερα από 600 ευρώ
Προειδοποιεί για κίνδυνο μη βιώσιμης ανάκαμψης ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών λόγω απόκλισης μεταξύ κατανάλωσης και διαθεσίμου εισοδήματος
Μια διαφορετική εικόνα από εκείνη που δίνουν οι ανακοινώσεις του Υπ. Εργασίας αποκαλύπτει μια προσεχτική ματιά στα ποιοτικά στοιχεία που δίνονται στην έκθεση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τις ροές απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016.
Υπουργείο Εργασίας: Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης το 2016
Με βάση τους ετήσιους πίνακες προσωπικού που κατατέθηκαν στο τέλος του 2016 στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» και αποτυπώνουν την τάση για το 2017, προκύπτει αύξηση της μισθωτής απασχόλησης και των επιχειρήσεων που απασχολούν μισθωτούς. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την κατάθεση των καταστάσεων προσωπικού των επιχειρήσεων που απασχολούν εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Από την σύγκριση με τους αντίστοιχους πίνακες που κατατέθηκαν το 2015, ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου είναι σημαντικά μεγαλύτερος, κατά 82.679 νέες θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,1%. Επίσης, αυξημένες είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν μισθωτούς κατά 10.870, δηλαδή κατά 4,89%. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και κατέθεσαν τους σχετικούς πίνακες ανέρχονται σε 233.151 από 222.281 που είχαν καταθέσει αντίστοιχο πίνακα για το 2015.
Διαφορετική η πραγματική εικόνα με 3 στους 4 Έλληνες να βλέπουν μειωμένα εισοδήματα
Ο λόγος που η πραγματική εικόνα είναι διαφορετική από την φαινομενική αύξηση της απασχόλησης έχει να κάνει με την αύξηση των εργαζομένων που αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς. Όπως καταγράφουν τα στοιχεία, περισσότεροι από 176.000 εργαζόμενοι αμείβονται με κάτω από 600 ευρώ. Το πλήθος αυτό αποτελεί το 10,5% του συνόλου. Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί με λιγότερα από 600 ευρώ ήταν 155.266 το 2015 και αυξήθηκαν κατά 21.000 το 2016. Κατά 8.600 μειώθηκαν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με 600-700 ευρώ. Σαφώς, στους ανωτέρω δείκτες δεν καταγράφονται οι περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας, με πολλούς νέους να εργάζονται για 300 και 400 ευρώ, με ελαστικούς όρους και ωράρια εργασίας.
ΣΕΒ: Κίνδυνος μη βιώσιμης ανάκαμψης το 2017
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) προειδοποίησε πρόσφατα για τον κίνδυνο μη βιώσιμης ανάκαμψης το 2017. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι η απόκλιση μεταξύ κατανάλωσης και διαθεσίμου εισοδήματος είναι ταυτόσημη με την επιδείνωση της ήδη αρνητικής αποταμίευσης, καθώς εντατικοποιείται η χρησιμοποίηση πόρων που έχουν ήδη αποσυρθεί στο παρελθόν από τις τράπεζες ή προέρχονται από ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων. Η απόκλιση μπορεί να αντανακλά και την ένταση της φοροδιαφυγής, αφενός λόγω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών και αφετέρου λόγω της αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων από την εντονότερη χρήση καρτών στις συναλλαγές, μετά την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εξέλιξη αυτή κρίνεται ανησυχητική, καθώς αν συνεχιστεί, δεν προοιωνίζει μία βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2017. Η υπερφορολόγηση έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του εισοδήματος, με την αποταμίευση να γίνεται συνεχώς και πιο αρνητική. Επιπλέον, καταλήγει ο ΣΕΒ, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί τροχοπέδη στις νόμιμες προσλήψεις κάθε είδους και κάνει απαγορευτικές τις προσλήψεις εργαζομένων με υψηλές εξειδικεύσεις και αποδοχές, επί ζημία των δυναμικότερων και πιο εξωστρεφών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ