Έκρινε παράνομες τις περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων άνω του 25% .Για πολύ σημαντική απόφαση κάνουν λόγο οι δικηγόροι των εργαζομένων
Αμφισβητεί την ερμηνεία της απόφασης ο δικηγόρος της ΔΕΥΑΞ κ. Στέργιος Γιαλάογλου. Χαμένος αλλά δικαιωμένος δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μ. Σδρέβανος
Μια πολύκροτη υπόθεση που ταλάνισε την ΔΕΥΑΞ και τους εργαζομένους της που βρέθηκαν αντίδικοι στις δικαστικές αίθουσες τρεις φορές και έδωσε αφορμή στην αντιπολίτευση του δήμου Ξάνθης για άσκηση σκληρής κριτικής προς την πρώην και νυν διοίκηση της εταιρείας καθώς και στην πρώην και νυν δημοτική αρχή, έκλεισε με την υπ’ αριθμ. 113/2017 αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου υπέρ των εργαζομένων.
Ο Άρειος Πάγος έκρινε παράνομες τις περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων άνω του 25%
Στην απόφασή του που έχει εφαρμογή στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, λοιπά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και τις δημοτικές επιχειρήσεις το Ανώτατο Δικαστήριο συντάσσεται με αντίστοιχη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και κρίνει ότι δεν μπορεί να έχει αναδρομική εφαρμογή η ρύθμιση του Ν. 4354/2015, την οποία επικαλέσθηκε η ΔΕΥΑ Ξάνθης προκειμένου να δικαιολογήσει εκ των υστέρων τις περικοπές στους μισθούς. Παράλληλα η απόφαση αποδοκιμάζει την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που τάχθηκε υπέρ των περικοπών των αποδοχών.Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι που προσέφυγαν είχαν υποστεί μειώσεις των αποδοχών τους κατά 25% τον Νοέμβριο του 2011 αλλά και εκ νέου περικοπή μέχρι και 25% των αποδοχών που ελάμβαναν τον Δεκέμβριο του 2012. Οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν και σε δεύτερο βαθμό για τις μειώσεις μισθών πλέον του 25% που υπέστησαν από το 2011 με την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο όπως προέβλεπε το Α’ Μνημόνιο. Η απόφαση του Εφετείου Θράκης επικύρωσε δε την πρωτόδικη απόφαση, απορρίπτοντας την αναστολή της που αιτήθηκε η ΔΕΥΑΞ.
Για πολύ σημαντική απόφαση κάνουν λόγο οι δικηγόροι των εργαζομένων της ΔΕΥΑΞ
Οι δικηγόροι των εργαζομένων από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΔΕΥΑ (ΠΟΕ ΔΕΥΑ) που εκπροσώπησαν του εργαζόμενους κύριοι Βασιλείου και Μπαλατσούκας σε δηλώσεις αναφέρθηκαν σε μια πολύ σημαντική απόφαση που ξεκαθαρίζει σημαντικά νομικά ζητήματα που ανέκυψαν από μια αυθαίρετη εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», Υποστηρίζουν δε πως το «ΓΛΚ ερμήνευσε εσφαλμένα τον νόμο και ενέμεινε στην εφαρμογή της εγκυκλίου που το ίδιο εξέδωσε, ακόμη κι αν το σφάλμα του είχε επισημανθεί με πολλές αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων αλλά και από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Αμφισβητεί την ερμηνεία της απόφασης ο δικηγόρος της ΔΕΥΑΞ κ. Στέργιος Γιαλάογλου
Ο δικηγόρος της ΔΕΥΑ Ξάνθης κ. Στέργιος Γιαλάογλου αμφισβήτησε την ερμηνεία της απόφασης από τα ΜΜΕ, επισημαίνοντας πως δεν έχει καθαρογραφεί και ως εκ τούτου θεωρείται μη ανακοινώσιμη και χαρακτήρισε ως «παντελώς αβάσιμα» τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σ’ αυτή. Δήλωσε δε ότι ως νομικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΞ δεν έχει αυτή την πληροφόρηση για την απόφαση και το σκεπτικό της από την γραμματεία του Αρείου Πάγου και πως είναι πολυσύνθετη και πολυδιάστατη με τριπλό διατακτικό και δεν έχει αυτή την ερμηνεία. Επιφυλάχτηκε δε για την περαιτέρω ερμηνεία της έως ότου εκδοθεί και ανακοινωθεί.
Χαμένος αλλά δικαιωμένος δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μ. Σδρέβανος
Αντίθετα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ δηλώνει στο «Ε» «χαμένος μεν δικαιωμένος δε», εξηγώντας πως μπορεί η ΔΕΥΑΞ να έχασε την δίκη ο ίδιος όμως και το Διοικητικό συμβούλιο αισθάνονται δικαιωμένοι για την επιλογή τους σχετικά με το θέμα. Υπενθυμίζουμε το ΔΣ της ΔΕΥΑΞ αποφάσισε την συμμόρφωσή του με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θεώρησε ότι δεν συντρέχει περαιτέρω μείωση των αποδοχών του προσωπικού της ΔΕΥΑ «εξαιτίας της υπαγωγής αυτού στο βαθμολόγιο και μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων, πλέον του 25% σε σύγκριση με εκείνες του μηνός Οκτωβρίου του έτους 2011» και έλαβε απόφαση να αποδίδει την διαφορά των κρατήσεων: «Επικριθήκαμε και δεχτήκαμε τότε σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση. Μας είπαν ότι εξαργυρώναμε προεκλογικά ρουσφέτια αλλά εμείς απλά εφαρμόσαμε τον νόμο. Τώρα δικαιωνόμαστε για αυτή την επιλογή μας καθώς η καταβολή των αναδρομικών τόσων χρόνων θα είχε οδηγήσει σε κλείσιμο την εταιρεία». Να σημειώσουμε πως επιβάρυνση που είχε η ΔΕΥΑΞ κατόπιν της απόφασης αυτής, είναι ύψους 35.000 ευρώ περίπου μηνιαίως ενώ οι 98 εργαζόμενοι θα χρειαστεί να προσφύγουν σε διοικητικά δικαστήρια για να οριστούν τα ποσά που θα τους καταβληθούν αναδρομικά.
Ιστορικό της πολύκροτης υπόθεσης
Να σημειώσουμε ότι η υπόθεση ξεκινά το 2011 όταν οι εργαζόμενοι προσέφυγαν κατά της απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ να εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο υποστηρίζοντας ότι δεν υπάγονται στο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων. Το Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αγωγή των 104 εργαζομένων της ΔΕΥΑΞ . Η ΔΕΥΑΞ κατέθεσε έφεση στις 24 Απρίλιου του 2014. Στο μεταξύ για το θέμα είχε αποφανθεί και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία θεώρησε ότι δεν συντρέχει περαιτέρω μείωση των αποδοχών του προσωπικού της ΔΕΥΑ «εξαιτίας της υπαγωγής αυτού στο βαθμολόγιο και μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων, πλέον του 25% σε σύγκριση με εκείνες του μηνός Οκτωβρίου του έτους 2011». Μετά απ’ αυτή την απόφαση η οποία δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα και πριν εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου το νέο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ πήρε απόφαση να επανέλθουν προσωρινά οι μισθοί των εργαζομένων της ΔΕΥΑΞ στο ύψος που είχαν τον Οκτώβριο του 2011, όταν ολοκληρώθηκαν οι περικοπές που είχαν ξεκινήσει από το 2010. Η υπόθεση έχει τελεδικήσει στον Άρειο Πάγο στον οποίο προσέφυγε η ΔΕΥΑΞ.
Μαριάννα Ξανθοπούλου