Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τα κατάφερε και προχωρά δυναμικά το Γηροκομείο μας

Τα κατάφερε και προχωρά δυναμικά το Γηροκομείο μας

0
girokomeio xristougenna

Σημαντική αύξηση εσόδων το 2016- Ξεπεράστηκαν οικονομικά προβλήματα ετών- Αποπληρώθηκαν τα δεδουλευμένα του προσωπικού

«Πετύχαμε ανοίγοντας τις πόρτες του Ιδρύματος στην τοπική κοινωνία», σημείωσε ο πρόεδρος Γ. Παπαχρόνης σε απολογιστική εκδήλωση, παρουσιάζοντας τα σχέδια για το μέλλον

Με ένα σημαντικό και ουσιαστικό απολογισμό 5ετίας αποφάσισε να κλείσει τη χρονιά η Διοίκηση του Γηροκομείου Ξάνθης, προκειμένου να παρουσιάσει τα πεπραγμένα της σε οικονομικά αποτελέσματα και δράσεις, αλλά και να επικοινωνήσει τα σχέδια της για το μέλλον. Ένα νέο έτος ξεκινά για το Ίδρυμα με αισιοδοξία, με περίσσευμα διάθεσης και προσφοράς και με ένα προγραμματισμό στοχευμένο, με βάση τα πολύ σημαντικά θεμέλια που τέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Δεκεμβρίου παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Γηροκομείο «Ο Μέγας Βασίλειο», Γιάννης Παπαχρόνης, ο οικονομικός διαχειριστής Χαράλαμπος Νασσόπουλος, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Σταμάτης Σταματιάδης και ο Β’ αντιπρόεδρος Γεώργιος Παπαευαστρατίου.

Βασιστήκαμε στους ιδιώτες και όχι στην κρατική επιχορήγηση, τόνισαν ο πρόεδρος Γ. Παπαχρόνης και ο οικονομικός διαχειριστής Χ. Νασσόπουλος

Άλλαξε η εικόνα του Γηροκομείου

Ο κ. Παπαχρόνης ξεκίνησε την εισήγησή του αναφερόμενος στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που παρέλαβε η Διοίκηση το Ίδρυμα πριν από πέντε χρόνια. Τότε μια ομάδα εθελοντών, με τον καθένα να έχει δώσει από πριν τα κοινωνικά του διαπιστευτήρια, ανέλαβε με ορίζοντα έξι ετών να κάνει το Γηροκομείο να ξεπεράσει τα οικονομικά και διοικητικά του προβλήματα. «Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε σήμερα ότι τα καταφέραμε σε πέντε χρόνια», σημείωσε ο κ. Παπαχρόνης εξηγώντας ότι το Ίδρυμα κατάφερε να απεμπλακεί από τα «βαρίδιά του» σε μεγάλο βαθμό και να βρίσκεται σήμερα σε ένα ιδανικό σημείο. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος: «το μεγαλύτερο ζήτημα ήταν να αλλάξει η νοοτροπία για το Γηροκομείο. Από την ίδρυσή του διατήρησε την αξιοπρέπειά του, , ωστόσο προβήκαμε σε βελτιώσεις, ώστε παράλληλα με την πλήρη νομική κατοχύρωση που έχει, να φύγει μακριά από τη λογική του «πτωχοκομείου» ή άλλων αντίστοιχων απαξιωτικών χαρακτηρισμών. Ο στόχος μας ήταν αφενός η εύρεση πόρων και αφετέρου η αλλαγή της εικόνας στον κόσμο. Το καταφέραμε ανοίγοντας τις πόρτες του Ιδρύματος και καλλωπίζοντας τον χώρο. Οι ξανθιώτες μας βοήθησαν πάρα πολύ. Έδωσαν απλόχερα τη βοήθειά τους με οικονομική ενίσχυση, με προσφορά ειδών και υπηρεσιών, με τη φυσική τους παρουσία, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο Γηροκομείο, με το εκκλησίασμά τους στο δικό μας ναό, με το κεράκι που ανάβουνε εδώ. Βέβαια, και το προσωπικό, που έμεινε ακόμη και 12 μήνες απλήρωτο, «έβαλε πλάτη», αλλά και οι προμηθευτές που έδειξαν κατανόηση. Σημαντικό ήταν επίσης και το άνοιγμα του Ιδρύματος στη μειονότητα, και σε επίπεδο προσωπικού και σε φιλοξενούμενους παππούδες και γιαγιάδες».

Σημαντική αύξηση των εσόδων-Στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα

Με τη συνταγή «σκληρή δουλειά και αγάπη» το Γηροκομείο αναζητώντας συνεχώς νέες πηγές εσόδων και έχοντας ως βασική αρχή ότι δεν στηρίζεται στην επιχορήγηση από το Δημόσιο κατάφερε τη χρονιά που πέρασε να αυξήσει σημαντικά τις εισροές του, αποπληρώνοντας το σύνολο των εκκρεμοτήτων προς το προσωπικό και να είναι συνεπές στην αποπληρωμή του δανείου του. Όπως ενημέρωσε ο κ. Νασσόπουλος τα έσοδα του 2016 ανήλθαν σε 780.000 €, ενώ το 2015 έφτασαν τις 509.000 €. Να σημειώσουμε ότι από τα έσοδα του 2016 μόλις οι 60.000 € αποτελούν κρατική επιχορήγηση, η οποία μάλιστα χορηγήθηκε μόλις στις 23/12/2016. Ο ίδιος εξήγησε ότι όλες οι προσπάθειας εξωστρέφειας και στήριξης από τον ιδιωτικό τομέα στέφθηκαν με επιτυχία, αφού απέδωσαν ο Τηλεμαραθώνιος Αγάπης, το Κοινωνικό Λαχείο, οι εκδηλώσεις, οι χοροεσπερίδες, αλλά και η έκδοση του βιβλίου. Βέβαια, εξαιρετικής σημασίας ήταν και η δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ύψους 165.000 € για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων. Όπως υπογράμμισε ο κ. Νασσόπουλος, προκειμένου να χορηγηθεί η δωρεά έγινε έρευνα των οικονομικών από την ίδρυση του Γηροκομείου το 1965, αυτοψία, αλλά και αξιολόγηση της μελέτης βιωσιμότητας. Ο πρόεδρος πληροφόρησε ότι φέτος ευεργέτες του Ιδρύματος θα ανακηρυχθούν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και η Ευρυδίκη Τσιμόγιαννη και η οικογένειά της για τη χορήγηση ενός μεγάλου κληροδοτήματος.

Επέκταση με πέντε νέες κλίνες από τον Φεβρουάριο

Ο κ. Παπαχρόνης, με βάση την πολύ καλή εικόνα που αποτυπώνεται στους αριθμούς, αλλά και την αισιοδοξία που δίνει η στενότερη σχέση με την κοινωνία, τόνισε ότι «το Ίδρυμα δεν σώθηκε, αλλά θεωρούμε ότι τώρα είναι η ευκαιρία να βάλουμε τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια. Ώστε να μη γυρίσει ποτέ ξανά το Γηροκομείο στα παλιά». Όπως ανακοίνωσε, το Ίδρυμα προχωρά σε αύξηση κλινών αξιοποιώντας τους χώρους του κι έτσι από τις 10 Φεβρουαρίου θα λειτουργούν πέντε ακόμη κλίνες, ανεβάζοντας συνολικά τις κλίνες στις 69 (η άδεια του Ιδρύματος είναι για 74). Με δεδομένο ότι σήμερα οι παππούδες και οι γιαγιάδες του είναι 61 δίνεται η δυνατότητα για περαιτέρω φιλοξενία ανθρώπων από όλη την ΑΜΘ και όχι μόνο.

Να προσθέσουμε επίσης, ότι πριν πέντε χρόνια το Γηροκομείο είχε 17 εργαζομένους, από τους οποίους πέντε πήραν σύνταξη, ενώ σήμερα ανέρχεται σε 24 άτομα, πράγμα που αποδεικνύει ότι πλέον το Ίδρυμα έχει περισσότερες ανάγκες, αλλά και μεγαλύτερη δυνατότητα για να διατηρεί επιπλέον προσωπικό.

Ο κ. Παπαχρόνης εξήγησε ότι η επιτυχία που δίνει τη δυνατότητα για νέα σχέδια στηρίζεται στην αγάπη του κόσμου, ο οποίος προσφέρει με ό,τι θέλει και ό,τι μπορεί. Επίσης, ο ίδιος ανέδειξε τη λογική της πλήρους διαφάνειας που διέπει τη λειτουργία του Ιδρύματος από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της εν λόγω Διοίκησης.

Σχεδιασμός για την αξιοποίηση του διπλανού οικοπέδου

«Δεν ήρθαμε στη διοίκηση για να καθίσουμε πάρα πολλά χρόνια. Όραμά μας είναι να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο ίδρυμα με βάση το μοντέλο διοίκησης και οργάνωσης υπηρεσιών», σημείωσε ο κ. Παπαχρόνης, προσθέτοντας: «για το λόγο αυτό βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα των υπηρεσιών μας, με καθημερινές δραστηριότητες ενδυνάμωσης, νοητικής και σωματικής, με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, με εξειδίκευση και κατάρτιση του προσωπικού και με επισκέψεις σε άλλα Ιδρύματα για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών».

Νέο βήμα είναι η αξιοποίηση του διπλανού οικοπέδου που αγοράστηκε επί προεδρίας της Βιβής Στυλιανίδου. Ο σχεδιασμός, όπως σχολίασε ο πρόεδρος δεν είναι φαραωνικού τύπου, αλλά στηρίζεται στην ενίσχυση της εξυπηρέτησης από την πλευρά του Ιδρύματος. Το πλάνο αφορά στην εγκατάσταση δύο πτερύγων από 10 κλίνες, με εξειδικευμένες υποδομές και σύγχρονες προδιαγραφές, μία για άτομα με αλτσχάιμερ και μία για τυφλούς ή άτομα με μερική τυφλότητα. Το συνολικό κόστος προϋπολογίζεται στις 250.000-300.000 €.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση που είχε ξεκινήσει με τον Γιώργο Παυλίδη για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ ή άλλων πόρων της Περιφέρειας, ενώ υπάρχει και η ιδέα της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα ή κάποιον ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Σε αυτή την κατεύθυνση μάλιστα, υπήρξε επαφή με την αρχιτεκτονική σχολή του ΔΠΘ, προκειμένου να διεξαχθεί διαγωνισμός μεταξύ των φοιτητών, με τρία συμβολικά οικονομικά βραβεία, ώστε να προταθούν τρόποι για την αξιοποίηση του οικοπέδου, με βάση τις προδιαγραφές που θα τεθούν.

Καταληκτικά, ο κ. Γιάννης Παπαχρόνης, εκφράζοντας για άλλη μια φορά την ικανοποίησή του για τη θετική πορεία του Ιδρύματος, αλλά και τις ευχαριστίες του για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, υπογράμμισε ότι τοgirokomeio papaxronis Γηροκομείο Ξάνθης έχει όλα τα προσόντα για να αποτελέσει ένα Ίδρυμα πρότυπο και πρωταγωνιστή σε περιφερειακό επίπεδο.

ΦΩΤΟ: ¨Βασιστήκαμε στους ιδιώτες και όχι στην κρατική επιχορήγηση¨, τόνισαν ο πρόεδρος Γ. Παπαχρόνης (αριστερά) και ο οικονομικός διαχειριστής Χ. Νασσόπουλος (δεξιά)

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…