Πρόσωπα 02/12/2016

0
oikokiriki-parelasi-1953

Προσοχή! Κλέβουν κινητά από υπαλλήλους υπηρεσιών με την μέθοδο της απασχόλησης

Κυκλοφορεί μέσα στις δημόσιες υπηρεσίες του δήμου αλλά και της Π.Ε. Ξάνθης ένας τύπος κουστουμαρισμένος που πλησιάζει τους υπαλλήλους παραδίδοντας ένα χαρτί και ζητώντας να τον κατευθύνουν για να πάρει κάτι σαν επίδομα. Τοποθετεί όμως το χαρτί συνήθως πάνω σε εκτεθειμένο κινητό και στην συνέχεια αποσύρει το χαρτί μαζί με το κινητό. Αυτό που διηγούμαστε συνέβη σε γραφείο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όπου ο τύπος έκλεψε από υπάλληλο το κινητό της μ’ αυτόν τον τρόπο. Η υπάλληλος κατήγγειλε την κλοπή στην αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο συνέβη και σε υπηρεσία του δήμου. Είναι η γνωστή κλοπή με την μέθοδο της απασχόλησης. Γι αυτό λάβετε τα μέτρα σας!!!

Μ.Ξ.

Απουσία έργων

Σε πλήρη απουσία δημόσιων και δημοτικών έργων ζει ο νομός Ξάνθης.

Πραγματική άπνοια οποιουδήποτε έργου όταν γειτονικοί νομοί παρουσιάζουν μία αξιοζήλευτη παραγωγή διάφορων έργων. Μάλιστα η έλλειψη έργων είναι τόσο μεγάλη και εμφανής που εύλογα διερωτάται κανείς, με τι ακριβώς ασχολούνται όλο αυτό το διάστημα οι διάφορες υπηρεσίες; Είναι δε προφανές πως αυτή η απουσία έργων χρεώνεται στους υπεύθυνους επικεφαλής Υπερνομαρχίας, Δήμων και φυσικά Περιφέρειας.

Γ. Δ.

Περί Μειονοτήτων

Παγίως, οι μειονότητες παντού στον κόσμο, επιθυμούν να ζουν και να εργάζονται σ’ ένα ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον στη χώρα που τους φιλοξενεί. Δεν επιθυμούν εντάσεις, φασαρίες και οξύτητες. Κι αυτό, διότι γνωρίζουν πως η όποια αντιπαράθεση αυτούς θα θίξει πρώτα με τον οποιοδήποτε τρόπο.

Γι’ αυτό και προσπαθούν να ζουν χωρίς προκλήσεις, να κοιτάζουν την οικογένειά τους και τη δουλειά τους. Αυτό ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία βεβαίως. Διότι πάντα υπάρχουν και οι ακραίοι φανατικοί που επιθυμούν να δημιουργούν προβλήματα.

Στη χώρα μας συγκεκριμένα, η μουσουλμανική μειονότητα ζει, εργάζεται και επιτελεί τα θρησκευτικά της καθήκοντα χωρίς προβλήματα. Γι’ αυτό και δε βρίσκουν κατάλληλο έδαφος τα διάφορα λιγοστά κηρύγματα των φανατικών. Η πλειοψηφία γνωρίζει πως η ειρηνική συμβίωση είναι το Α και το Ω της ευημερίας αυτής.

Γ. Δ.

Τουρκικές υπερβολές

Μάλλον το έχει βάλει σκοπό ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να δημιουργεί με τις δηλώσεις του αντιπαράθεση μεταξύ των δυο χωρών.

Ανακυκλώνει μάλιστα το ίδιο θέμα με τα νησιά, ενώ έτσι για αλλαγή στο τροπάριό του έβαλε τώρα και τη σημαία της Κύπρου.

Αλήθεια πώς τις εννοεί τις σχέσεις των γειτονικών χωρών ο Ερντογάν; Να αμφισβητεί ο ένας την ανεξαρτησία και τα αδιαμφισβήτητα δικαιώματά του εδώ και χρόνια; Είναι αυτές οι ενέργειες σοβαρές; Δίνουν προοπτική καλής γειτονίας;

Αναμφίβολα όχι. Και με τη ευκαιρία να τονίσουμε μια σημαντική παράμετρο. Όσο πιο επιθετικός γίνεται στις δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος τόσο περισσότερο προβληματίζεται η μειονότητα σε Ξάνθη και Ροδόπη. Ας το αναφέρουν αυτό οι σύμβουλοί του.

Γ. Δ.

Μια από τα ίδια

Το έχει, φαίνεται, η μοίρα του Κυπριακού να επιβεβαιώνει, κάθε φορά που υποτίθεται ότι πλησιάζουμε σε κάποια λύση, ότι πρόκειται για μια ιστορία χαμένων ευκαιριών, όπου η κάθε επόμενη ευκαιρία είναι χειρότερη της προηγούμενης. Και δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι αυτό το γαϊτανάκι κρατάει εδώ και δεκαετίες, ακόμη και πριν από την τουρκική εισβολή του 1974.

Το σενάριο είναι γνωστό και επαναλαμβάνεται αυτούσιο κάθε φορά. Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και τώρα.

Απουσιάζει η πολιτική βούληση των δυο πλευρών να προχωρήσουν σε συμφωνία κι αυτό, διότι η συμφωνία προϋποθέτει επώδυνους συμβιβασμούς.

Γ. Δ.

Δημοτικές Δυνάμεις

‘’Πεσμένη’’ εμφανίζεται η κίνηση περί των Δημοτικών πραγμάτων στον Δήμο Ξάνθης από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Ενώ στο δημοτικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση ‘’φαίνεται’’ μία συνεργασία, αυτή μένει στο σημείο αυτό χωρίς περαιτέρω προσπάθειες ομογενοποίησης και από κοινού εμφάνισης. Πιθανόν να κρίνουν πως είναι νωρίς για κάτι τέτοιο και να προτιμούν την αυτόνομη λειτουργία μεν αλλά η οποία συγκλίνει σε κρίσιμα θέματα και εμφανίζεται ομόθυμη στις ψηφοφορίες.

Σε όλη αυτή τη λειτουργία αποδείχτηκε πως η πολυδιάσπαση δυνάμεων δεν αποδίδει πρακτικά και πως η δύναμη είναι αποτέλεσμα ισχυρής συνεργασίας και κοινής καθόδου. Πράγμα βέβαια όχι ιδιαίτερα εύκολο για καθαρά προσωπικούς λόγους. Βεβαίως χρόνος υπάρχει αρκετός για να συζητηθούν και να επιλυθούν τα όποια θέματα εάν και εφόσον υπάρχει συμφωνία συνένωσης των δυνάμεων.

Γ. Δ.

Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα

Αυτό τραγουδούν οι Locomondo και φαίνεται ότι κάποιοι τους πίστεψαν. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η εγκατάσταση 1.100 προσφύγων, από θερμές μάλιστα χώρες, σε καταυλισμό στον Όλυμπο σε υψόμετρο 520 μέτρων; Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονταν εκεί, ενώ οι τελευταίοι 241 μεταφέρθηκαν στις 30 Νοεμβρίου σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη. Δεν ήταν καταδρομείς του στρατού, αλλά γυναικόπαιδα. Και η διαδικασία επισπεύσθηκε μόλις βγήκαν στην δημοσιότητα εικόνες από τον χώρο με τα χιονισμένα αντίσκηνα. Ανείπωτη ανευθυνότητα από ανθρώπους που κόπτονταν ότι βάζουν τον άνθρωπο πάνω από τους αριθμούς. Γιατί έγινε τόσο η αργά η μετακίνησή τους; Γιατί τότε ολοκλήρωσε η Ύπατη Αρμοστεία τις διαδικασίες. Γιατί τις ολοκλήρωσε τόσο αργά; Επειδή το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προγραμμάτιζε να τους μεταφέρει σε μια δομή που ετοίμαζε, αλλά τελικά δεν κατάφερε ή δεν πρόλαβε να φτιάξει. Τότε ζητήθηκε η βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας και άρχισε η διαδικασία εξεύρεσης δομών. Αδεξιότητα σε σημείο απανθρωπιάς. Έναν μέσο άνθρωπο που κατοικεί σ’ αυτή την χώρα να ρωτούσε κανείς, ποια προτεραιότητα θα έθετε για τη φροντίδα των προσφύγων -οποιοδήποτε εχέφρονα άνθρωπο, βορειοελλαδίτη ή κρητικό, άνδρα ή γυναίκα, μορφωμένο ή και εντελώς αγράμματο- το πρώτο που θα έλεγε θα ήταν, να μην είναι οι άνθρωποι εκτεθειμένοι στο κρύο του χειμώνα. Να μεταφερθούν δηλαδή σε κλειστούς χώρους πριν το τέλος Οκτωβρίου, όταν και αρχίζουν οι κακοκαιρίες και οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Χ.Δ.

Ο παλιός είναι αλλιώς

Γνωστή έκφραση που έγινε και τραγούδι, γιατί όσο κι αν ‘’ο νέος είναι ωραίος’’, η εμπειρία είναι κάτι που κερδίζεται με τα χρόνια και την τριβή, αποτελώντας προστιθέμενη αξία σε όποιον την κατέχει. Πόσο μάλλον στην πολιτική, είτε σε κεντρικό επίπεδο, είτε σε τοπικό. Με τα νέα πρόσωπα που βλέπουμε στον δήμο Ξάνθης, και ιδίως στις θέσεις των Αντιδημάρχων, είναι απόλυτα λογικό να απουσιάζει η εμπειρία. Γι’ αυτό και πολλοί κατέκριναν την λογική της συχνής εναλλαγής προσώπων σε θέσεις ευθύνης, καθώς μέχρι να γνωρίσει κάποιος το αντικείμενο που του έχει ανατεθεί και να μάθει πώς λειτουργεί, αλλάζει για να έρθει στην θέση του κάποιος επίσης άπειρος. Αυτό δεν βοηθάει στην λειτουργία του δήμου, αλλά αποτελεί και ‘’βούτυρο στο ψωμί’’ της αντιπολίτευσης, πολλά μέλη της οποίας μετρούν χρόνια παρουσίας στα δημοτικά έδρανα, αλλά και σε διοικητικές θέσεις στον δήμο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δημήτρη Μπένη, που στις τελευταίες συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού έμοιαζε περισσότερο με πρόεδρο των οργάνων, παρά με μέλος της αντιπολίτευσης. Η έλλειψη εμπειρίας μπορεί εν μέρει να ισοσταθμιστεί με την απαραίτητη προετοιμασία, ακόμη και την προσφυγή σε παλαιότερους και γνώστες των υπό εξέταση υποθέσεων. Και αυτά όμως φαίνεται να λείπουν από κάποιους, που εκθέτουν τόσο την δημοτική αρχή, όσο και τους ίδιους τους εαυτούς τους, δίνοντας συνεχώς ‘’πατήματα’’ στην αντιπολίτευση, που δεν είναι τυχαίο ότι έχει συσπειρωθεί σε πρωτοφανή βαθμό.

Χ.Δ.

Ο «μπαμπούλας» της γειτονιάς μας

Κλιμακώνονται οι «επιθέσεις» σε ρητορικό επίπεδο από την Άγκυρα εις βάρος της χώρας μας. Μετά τα όσα έχει πει για τη συνθήκη της Λωζάννης ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο στόχαστρό του βρέθηκε και η σημαία της Κύπρου που παρουσιάζει αδιαίρετο το νησί ότι κάνουν σαν «πεινασμένα κοτόπουλα». Και σαν να μην φτάνουν αυτά στο παιχνίδι μπήκε και ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι «ξεπουλά» την Κύπρο και αναρωτήθηκε εάν «θα πάρουμε πίσω τα 18 νησιά» από την Ελλάδα που τους ανήκουν …ντεμέκ! Στη συνέχεια την σκυτάλη έπιασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών που υποστηρίζει ότι τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος. Από τότε που αναβαθμίστηκε ο ρόλος της λόγω του Προσφυγικού αλλά και της Συρίας και μετά το Πραξικόπημα της 15ης  Ιουλίου η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο «μπαμπούλα» στην ευρύτερη περιοχή παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο της πρόβλημα το έχει στο υπογάστριό της και λέγεται κουρδικό. Είναι η συνήθης τακτική της… Σ’ ότι μας αφορά: Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η στοχευμένη περιοδεία του πρωθυπουργού στην Θράκη και τα μηνύματα που έστειλε προς την Άγκυρα, τις προξενικές αρχές και την μειονότητα. Κι ήταν πολύ εύστοχα. Ας ελπίσουμε να είναι και αποτελεσματικά…

Μ.Ξ.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

Παρέλαση της Οικοκυρικής Σχολής Ξάνθης το 1953

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Η αλήθεια του υπουργού Άμυνας Στη σελίδα 12 του φύλλου της Παρασκευής δημοσιεύονται δηλώσε…