Σχόλια 08/10/16

0
Η πόλη και η ευθύνη μας
Δύο λόγια για την πόλη που ζούμε, την πόλη που μας γέννησε, μεγάλωσε και που της οφείλουμε τα πάντα. Υπάρχει ένα ερώτημα: έχουμε εμείς οι άνθρωποι αντίστοιχη ευθύνη για την πόλη μας; Κι αν ναι ποια είναι; Πώς αποτυπώνεται αυτή; Πώς εκφράζεται;
Απαντώντας λοιπόν στο πρώτο ερώτημα, η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ. Έχουμε σαφή ευθύνη οι Πολίτες προς την Πόλη μας. Άρα θα πρέπει να βρούμε τώρα ποιες είναι οι ευθύνες μας αυτές και πως εκφράζονται. Οι ευθύνες λοιπόν είναι ο σεβασμός προς την Ιστορία της πόλης, τον Πολιτισμό της, την Αρχιτεκτονική της και βέβαια στη γνώση αυτών και κυρίως τη συντήρηση και διαιώνιση για τους επιγόνους. Διότι η Πόλη δεν ανήκει σε μας. Έζησε και πριν από μας και οφείλουμε να την παραδώσουμε στους ερχόμενους για να συνεχίσει να ζει στους αιώνες ίσως.
Άρα, υπάρχουν οφειλές. Δεν παίρνουμε μόνον από την πόλη μας. Πρέπει να επιστρέφουμε κι όλας. Πρέπει ν’ αφήσουμε κι εμείς, ΤΩΡΑ, το Αποτύπωμα της Παρουσίας μας, της Δημιουργικότητάς μας, της Αγάπης μας προς αυτήν. Για να συνεχίσει να είναι μια ζωντανή πόλη η Ξάνθη με μέλλον, με προοπτική, μια Ανθρώπινη πόλη, με δομές που ομορφαίνουν, γεμίζουν τη ζωή και την παρουσία.
Έχουμε επομένως Ευθύνες προς την πόλη μας κι οφείλουμε να τις εκπληρώσουμε σιγά-σιγά στην πορεία του χρόνου. Έτσι μόνον θ’ αποδείξουμε έμπρακτα ότι Αγαπάμε και Νοιαζόμαστε για την Πόλη μας, ότι έχουμε Μνήμη για ό,τι παραλάβαμε και ό,τι οφείλουμε να παραδώσουμε.
Γ.Δ.


Οι Ούγγροι έδωσαν το μήνυμα
Στο δημοψήφισμα της Ουγγαρίας για τους πρόσφυγες, οι Ούγγροι δεν ακολούθησαν την ακραία ρητορική της κυβέρνησής τους και δεν πήγαν να ψηφίσουν. Η αποχή ξεπέρασε το 55% και έτσι το πιθανότερο είναι ότι θα κριθεί άκυρο.
Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια μεγάλη ήττα του πρωθυπουργού Όρμπαν αλλά και για ένα ισχυρό ράπισμα των πολιτών στον ευρωπαϊκό λαϊκισμό με αφορμή το Προσφυγικό. Μπορεί αυτοί που προσήλθαν να απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων αλλά οι υπόλοιποι δεν “τσίμπησαν” στο παρελκυστικό ερώτημα της κυβέρνησής τους. Μετά το ελληνικό και το βρετανικό δημοψήφισμα, οι πολίτες φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι τα ερωτήματα των αυτονόητων ή των συμπλεγματικών αντιδράσεων υποτιμούν την νοημοσύνη τους. Και ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να πει κανείς ένα απορριπτικό “όχι” σε μια δοκιμασία της κοινωνίας του παρά να αναλάβει την συνειδητή ευθύνη μιας ώριμης θέσης.
Ας ελπίζουμε ότι, με την αποχή τους, οι Ούγγροι άνοιξαν το δρόμο για μία πιο δυναμική στάση αντίδρασης της κοινωνίας των πολιτών στους δημαγωγούς της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση όμως, το βέβαιο είναι πως έδειξαν καλύτερα αντανακλαστικά κοινωνικής ευφυΐας από εμάς που σπεύσαμε να στηρίξουμε την πιο μεγάλη πολιτική απάτη της Μεταπολίτευσης με ένα ταπεινωτικό δημοψήφισμα. Και να σκεφτείς ότι είμαστε και ο πιο “έξυπνος” λαός της Ευρώπης…
Γ.Δ.


Το Τζουκ-Μποξ
Πριν αρκετά χρόνια, τα Τζουκ Μποξ ήταν στις δόξες τους. Κάθε χώρος ψυχαγωγίας διέθετε από ένα, κυρίως εκεί που διασκέδαζε η νεολαία. Για όσους δεν το γνώρισαν, τους λέμε ότι ήταν μια κατασκευή η οποία πρόσφερε μουσική. Για να την ακούσεις όμως την μουσική επιλογή σου από τα μικρά δισκάκια, απαραιτήτως έπρεπε να ρίξεις το ανάλογο κέρμα κάνοντας αμέσως μετά την επιλογή του τραγουδιού.
Στην Πολιτική γλώσσα Τζουκ Μποξ εννοούν ότι είναι η καθ’ επιλογή και εντολή απόδοση. Το ίδιο και στη δημοσιογραφική πιάτσα έχει ισχύ η έκφραση αυτή ως «η φωνή του κυρίου που πληρώνει».
Γ.Δ.


Λωζάννη και Λοζάνη
Είναι λοιπόν θέμα; Όχι προφανώς. Και οι δύο τρόποι γραφής είναι σωστοί σήμερα. Σύμφωνα με αντίγραφο που διαθέτουμε των «Πράξεων που υπογράφηκαν στη Λωζάννη στις 30 Ιανουαρίου και 24 Ιουλίου 1923» και το οποίο προέρχεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, «Ειδική Νομική Υπηρεσία, Τμήμα Διεθνών Συμβάσεων», το όνομα της Ελβετικής πόλεως αναγράφεται ως ΛΩΖΑΝΝΗ. Μεταγενέστερα, η γραφή απλοποιήθηκε και στις μέρες μας αναγράφεται ως Λοζάνη.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, εσείς επιλέξτε τη δική σας γραφή.
Γ.Δ.


Στην Ξάνθη πότε;
Χαιρετίστηκε η απόφαση του αρμόδιου υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση του Προγράμματος εκμάθησης κολύμβησης από τους μαθητές. Κι αν στις άλλες γειτονικές πόλεις το πρόγραμμα ξεκίνησε, υπάρχει εύλογο το ερώτημα από γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς, πότε θα ξεκινήσει στην Ξάνθη.
Προφανώς την απάντηση καλούνται να δώσουν άμεσα μάλιστα, ο υπεύθυνοι του Δήμου Ξάνθης. Και η απάντησή τους να είναι οριστική και κυρίως αληθινή. Διότι πολλά λόγια και υποσχέσεις ακούστηκαν για το Κολυμβητήριο κι ακόμη δεν έγινε τίποτε ουσιαστικό.
Επιτέλους, πόσα χρόνια θ’ απαιτηθούν για να ξεκινήσει να λειτουργεί; Ξεπέρασε και της Άρτας το γεφύρι. Εκτός κι αν στο δήμο ψάχνουν ποιον θα θυσιάσουν για να φύγει η κατάρα…
Γ.Δ.


Τα πάντα για τον λαό
Ό,τι έχει μέσα λαό ‘’πουλάει’’. Ο Αλ. Τσίπρας το ξέρει και έτσι παρουσίασε τις προτάσεις για την συνταγματική αναθεώρηση. Γενικόλογες διακηρύξεις που δείχνουν ότι δεν υπήρξε απαραίτητη προεργασία, παρά μόνον διάθεση να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Πίσω από το βήμα στο προαύλιο της Βουλής υπήρχαν τρία συνθήματα: «Νέο Σύνταγμα», «Νέα Μεταπολίτευση» και «Νέα Ελλάδα». Ελάχιστες ήταν φυσικά οι νέες ιδέες από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος των εσωκομματικών αντιδράσεων, απέσυρε την ιδέα για απευθείας εκλογή του ΠτΔ από τον λαό. Όπως είπε: «Η δική μας αντίληψη είναι ότι η συνταγματική αναθεώρηση δεν έχει νόημα μόνο ως αποτέλεσμα και μόνο ως κοινοβουλευτική διαδικασία. Ο συντηρητικός κόσμος, το παλιό πολιτικό σύστημα, αλλά και η τεχνοκρατική ελίτ, θέλουν να περιορίσουν την διαδικασία της αναθεώρησης στα στενά πλαίσια του Κοινοβουλίου. Να την μετατρέψουν σε μια τεχνική συζήτηση, μεταξύ ειδικών, για την διευθέτηση και απάντηση των μεγάλων ερωτημάτων της νέας εποχής χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Ο φόβος απέναντι στη λαϊκή κρίση, ο φόβος για την κοινωνία, τις διαιρέσεις, τις αντιθέσεις και τις συγκρούσεις της, ο φόβος για την ίδια την δημιουργική διαβούλευση μεταξύ όλων, χαρακτηριστικό μιας αριστοκρατικής αντίληψης, δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στο περιεχόμενο των επιμέρους προτάσεων τους». Ωραίο ακούγεται. Όπως και το: «Από το Λαό με το Λαό, για το Λαό να ορίσουμε το Νέο μας Σύνταγμα». Δημοψήφισμα, λοιπόν, για να μιλήσει ο λαός ο σώφρων, ο σοφός και συνετός για τους νόμους που θα ορίζουν όλη την λειτουργία του κράτους και των θεσμών, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών.
Χ.Δ.


Η Sunlight συνεχίζει και μάλιστα δυναμικά
Τις τελευταίες μέρες υπήρξαν κάποιες πληροφορίες και φήμες ότι η εταιρεία Sunlight του ομίλου ΓΕΡΜΑΝΟΣ προτίθεται να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της από το εργοστάσιο της Ξάνθης στο εξωτερικό. Ανησυχία προκλήθηκε φυσικά σε όσους άκουσαν την είδηση και δικαιολογημένα. Η Sunlight και τα Πλαστικά Θράκης είναι τα δύο μεγάλα και μοναδικά εργοστάσια που έχουν απομείνει στην περιοχή μας, απασχολώντας εκατοντάδες Ξανθιώτες. Ευτυχώς ήταν μόνο φήμη και διαψεύστηκε από ανθρώπους της εταιρείας, οι οποίοι μας πληροφόρησαν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει άμεσα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά ότι η εταιρεία έκλεισε πριν λίγες μέρες δύο πολύ καλές συμφωνίες σε Ιταλία και Νορβηγία για διάστημα τριών ετών. Μάλιστα όπως μας είπαν, συνεχώς τον τελευταίο καιρό γίνονται συνεντεύξεις όχι μόνο για την πρόσληψη εργατικού προσωπικού στην παραγωγή, αλλά και για θέσεις στελεχών της επιχείρησης. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Sunlight δεν παράγει απλές μπαταρίες, αλλά φτάνει ακόμη και σε πολύ εξειδικευμένες εφαρμογές, που σχεδιάζονται εδώ, για μπαταρίες υποβρυχίων και ελικοπτέρων. Η διάψευση ασφαλώς και μας χαροποίησε, αφού μια πιθανή παύση των εργασιών μιας τέτοιας μεγάλης μονάδας θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα την τοπική οικονομία.
Χ.Δ.


Όλα για την Καβάλα…
Ζει και βασιλεύει ο τοπικισμός στην περιφέρεια μας εις βάρος βέβαια της δημιουργίας μιας ενιαίας περιφερειακής συνείδησης που αποτελεί ζητούμενο και στόχο της διοίκησης της περιφέρειας. Και το απογοητευτικό είναι ότι αυτό το καλλιεργούν οι ίδιοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Όπως για παράδειγμα ο συμπαθής και δραστήριος θεματικός αντιπεριφερειάρχης επί των αγροτικών θεμάτων κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος ο οποίος είναι συντονιστής ενός ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι συνεταιρισμοί και έχει χρηματοδότησης 3 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει δράσεις που έχουν στόχο την προώθηση των τοπικών προϊόντων. Έτσι μέσα απ’ αυτό το πρόγραμμα προωθούν κρασιά από 2 οινοποιίες της Καβάλας σε τρίτες χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και την Κορέα (Νότια βεβαίως). Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος προωθείται προς εξαγωγή και το ακτινίδιο από τέσσερις συνεταιρισμούς και μαντέψτε από πού; Ναι και πάλι Καβαλιώτικους ! Κι αναρωτιέμαι: η Ξάνθη, η Δράμα, η Ροδόπη, ο Έβρος δεν έχουν κρασιά με Πιστοποίηση Γεωγραφικής Ένδειξης; Η Ξάνθη δεν έχει ακτινίδια που είναι γεμάτος ο κάμπος και καλλιεργούνται πάνω από 5.500 στρέμματα; Γιατί μόνο η Καβάλα να συμμετέχει στο πρόγραμμα; Η Καβάλα είναι όλη η περιφέρεια ΑΜΘ;
Μ.Ξ.


Άλλες 5 πυρκαγιές χθες…
Έτρεχε και δεν προλάβαινε η Πυροσβεστική χθες όλη μέρα να σβήνει πυρκαγιές. Συνολικά 5 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες σε: Οικόπεδο κοντά στον Πετεινό, στα Βαφέικα, στα Μάγγανα, στο Μαγικό. Μάλιστα αυτή η πυρκαγιά επεκτάθηκε πολύ και οι καπνοί της ανησύχησαν και τους οδηγούς της Εγνατίας που τηλεφωνούσαν στην πυροσβεστική εκφράζοντας την ανησυχία τους. Γιατί όλη αυτή η έξαρση πυρκαγιών; Ο διοικητής της Π.Υ. Ξάνθης κ. Αντώνης Σπανός το αποδίδει στην αδημονία κάποιων αγροτών να προλάβουν να κάψουν τις καλαμιές και τα ξερόχορτα πριν βρέξει για να τα έχουν έτοιμα για την σπορά. Κι αυτό αφορά τα χωράφια και τους βαλτότοπους . Αυτές οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 2 οικοπεδικές εκτάσεις; Για να …καθαρίσουν τα οικόπεδα και να είναι έτοιμα για ανέγερση κτισμάτων; Είναι ένα θέμα υπό εξέταση από την Πυροσβεστική και άλλες υπηρεσίες… Κι επιτέλους μια φορά να μαθαίναμε ποιοι βάζουν όλες αυτές τις πυρκαγιές! Όλο προανάκριση κάνει η Πυροσβεστική αλλά ποτέ δεν μαθαίνουμε το πόρισμα.
Μ.Ξ.


 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Η αλήθεια του υπουργού Άμυνας Στη σελίδα 12 του φύλλου της Παρασκευής δημοσιεύονται δηλώσε…