Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κοινωνικό μέτωπο ενάντια στον νόμο για τα Πνευματικά Δικαιώματα

Κοινωνικό μέτωπο ενάντια στον νόμο για τα Πνευματικά Δικαιώματα

0
aepi

Ζητούν παρέμβαση Τσίπρα η ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ – ΚΕΕΕ: «Αν περάσουν οι τροποποιήσεις που επιχειρούνται, η ΑΕΠΙ Α.Ε. θα βγει νομοθετικά σκανδαλωδώς ευνοημένη και δυστυχώς πιο ισχυρή» αναφέρουν

Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά εκπροσώπηση στον ΟΣΔ, αμοιβαιολόγιο και κριτήρια για τα πνευματικά δικαιώματα

Και μπορεί ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραϊτης να έχει κάνει «σημαία» το ζήτημα με τα Πνευματικά δικαιώματα και ως ένα βαθμό δικαιολογημένα καθόσον ορίστηκε ως εκπρόσωπος της ΚΕΕΕ στην Επιτροπή Διαλόγου για τον Εθνικό Διάλογο προκειμένου να διαμορφωθεί η τροπολογία του νόμου 2121/1993 ωστόσο αυτό που πρέπει να γνωστοποιηθεί είναι πως η ΚΕΕΕ δεν θεωρείται κοινωνικός εταίρος και ο ρόλος της και η συμβολή της στον διάλογο ήταν γνωμοδοτικού χαρακτήρα. Οι κοινωνικοί εταίροι που πήραν μέρος στον διάλογο και κατέθεσαν προτάσεις είναι η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και η ΣΕΛΠΕ, που εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες βιοτεχνικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες όπως επίσης τις εμπορικές και τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης.

Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά εκπροσώπηση στον ΟΣΔ, αμοιβαιολόγιο και κριτήρια για τα πνευματικά δικαιώματα

Στις προτάσεις που κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρεται η γραμματέας της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου επισημαίνοντας πως η Γενική Συνομοσπονδία ζητά αντιπροσώπευση με ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων όπως επίσης και να υπάρχει ένα συγκεκριμένο αμοιβαιολόγιο που θα πληρώνουν οι χρήστες και θα καθορίζεται από τον ΟΣΔ και όχι μονομερώς όπως γίνεται από την ΑΕΠΙ Α.Ε. Η τρίτης πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ αφορά ένα πλαίσιο κριτηρίων που πρέπει να τεθούν και με βάση αυτά να καθορίζονται οι αμοιβές. Για παράδειγμα αν η χρήση μουσικής γίνεται για εμπορικούς σκοπούς να ισχύουν και τα κριτήρια της παραμεθορίου και των ορεινών περιοχών όπως και της εποχικότητας των επιχειρήσεων. Επίσης αν η χρήση είναι ιδιωτική να καταργηθεί το ποινικό κομμάτι καθώς προβλέπεται η αυτόφωρη σύλληψη του χρήστη και ο δικαστικός διωγμός όπως επίσης και το πρόστιμο των 2.900 ευρώ. Όπως ανέφερε η κα Τσιακίρογλου: « Με ότι ισχύει τώρα η ΑΕΠΙ αν συλλάβει ένα π.χ. φανοποιό ένα έχει ένα τρανζίστορ και να ακούει μουσική στο κατάστημά του ή ένα περιπτερά να έχει μια μικρή τηλεόραση έχει το δικαίωμα να τον οδηγήσει σε αυτόφωρη σύλληψη με 2.900 πρόστιμο και στην συνέχεια η ποινική δίωξη. Αυτό είναι άδικο, παράλογο και εξοντωτικό για τις επιχειρήσεις και πρέπει να καταργηθεί. Πρέπει να γίνει πιο δίκαιος ο νόμος και σ’ αυτό στοχεύουν οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ».  

Ζητούν παρέμβαση Τσίπρα για τον νόμο για τα Πνευματικά Δικαιώματα η ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ – ΚΕΕΕ

Να σημειώσουμε ότι η νέα εξέλιξη στο θέμα είναι πως οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης και της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος απέστειλαν κοινή επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας παρέμβασή του: «για τις διαφαινόμενες δυσμενείς εξελίξεις επί του νομοσχεδίου των πνευματικών δικαιωμάτων» όπως αναφέρουν. Οι εκπρόσωποι του επιμελητηριακού και του επιχειρηματικού κόσμου, αναφέρουν ότι «τους διακατέχει η αγανάκτηση και οργή όπως άλλωστε και το σύνολο των ανθρώπων που παράγουν πολιτισμό στη χώρα μας, που πληροφορήθηκαν για τη σκανδαλώδη τροποποίηση του νομοσχεδίου για τη συλλογική διαχείριση υπέρ της ΑΕΠΙ Α.Ε.». Όπως αναφέρεται στην επιστολή «αν περάσουν οι τροποποιήσεις που επιχειρούνται, η ΑΕΠΙ Α.Ε. θα βγει νομοθετικά σκανδαλωδώς ευνοημένη και δυστυχώς πιο ισχυρή από ό,τι με το ν. 2121/1993. Θεωρούμε ότι θα επιχειρήσουν να πάρουν τη ρεβάνς, εφαρμόζοντας τα σκανδαλώδη άρθρα του νόμου με ιδιαίτερη αναλγησία και σκληρότητα και προς τους χρήστες και προς τους δικαιούχους, που άλλοι είναι ανυποψίαστοι και άλλοι αγωνιούν σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόθεση του επιχειρηματικού κόσμου και το έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή στον Εθνικό Διάλογο το 2013, είναι να συμβάλλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, ανταποδοτικά για τις υπηρεσίες τις οποίες θα λαμβάνουμε, προκειμένου να στηρίξουμε τον πολιτισμό της χώρας μας και τους χιλιάδες ανθρώπους που παράγουν πολιτισμό να ζουν με αξιοπρέπεια. Για το λόγο αυτό συμφωνούμε με τους χιλιάδες δημιουργούς, να παραμείνουν όχι μόνο τα άρθρα που αφορούν στους χρήστες (22, 45 και 46) αλλά και τα άρθρα που αφορούν στους δημιουργούς (3, 53 και 56), γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι έτσι μόνο θα διασφαλιστεί η συνεργασία, η δικαιοσύνη, η διαφάνεια, η συνεννόηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών και επιτέλους θα λειτουργήσει ο νόμος προς όφελος όλων και θα θωρακιστεί το μέλλον του πολιτισμού της χώρας μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mexanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…