Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Μήλον της έριδος» για 6 πόλεις της ΑΜΘ το πακέτο των 17 εκ. ευρώ

«Μήλον της έριδος» για 6 πόλεις της ΑΜΘ το πακέτο των 17 εκ. ευρώ

0
dimos-viosimi-anaptixi

Το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης φουντώνει τον ανταγωνισμό αφού το κονδύλι θα το μοιραστούν μόνο δύο πόλεις!

Τι περιλαμβάνει ο φάκελος του δήμου Ξάνθης. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κατήγγειλε τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θ. Μαρκόπουλο ότι προσπάθησε να πιέσει τον περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη για να πάρει η Καβάλα το ένα πακέτο!

Σε μήλον της έριδος μεταξύ 6 τουλάχιστον πόλεων της περιφέρειας ΑΜΘ (Ξάνθη, Κομοτηνή, Καβάλα, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα) αποτελεί το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ύψους 17 εκ. ευρώ αφού θα το μοιραστούν 2 μόνο! Έτσι φουντώνει ο ανταγωνισμός για το ποια πόλη θα παρουσιάσει την πρόταση που τελικά θα είναι επιλέξιμη. Να σημειώσουμε ότι ο φάκελος πρέπει να κατατεθεί την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου για να αξιολογηθεί από την Διαχειριστική αρχή και γι αυτό το λόγο το δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης συνεδριάζει σήμερα και συζητά τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης η οποία έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Τι περιλαμβάνει ο φάκελος του δήμου Ξάνθης

Η πρόταση του δήμου είναι στοχευμένη σε έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας του δημότη μέσα στο αστικό περιβάλλον αλλά και σε έργα και δράσεις που προωθούν και στηρίζουν οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή. Προτεινόμενα έργα είναι μεταξύ άλλων: Η ανάπλαση και η Διαμόρφωση των οδών στην περιοχή της Δημοτικής Αγοράς, καθώς και στην Πλατεία Εμπορίου. Επίσης η εφαρμογή ήπιας κυκλοφορίας της οδού από την Πλατεία Ελευθερίας έως την κεντρική πλατεία, την ανακατασκευή πεζοδρομίων στην Β. Σοφίας και κατασκευή ποδηλατοδρόμου στην Β. Σοφίας και Ύδρας, διαμόρφωση χώρου στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων, προμήθεια υπόγειων κάδων , αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου πρώην δημαρχείου κ.ά. Επίσης το σχέδιο περιλαμβάνει και προτάσεις άλλων φορέων που συμμετέχουν στο εταιρικό σχήμα με επικεφαλής τον Δήμο Ξάνθης, όπως του ΕΒΕ (τις δύο προτάσεις που αναφέρουμε σε σημερινό ρεπορτάζ), του ΔΠΘ, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ξάνθης.

Προτάσεις από την Ενωτική Πρωτοβουλία

Να σημειώσουμε πως ο δήμος έθεσε με ειδικό έντυπο διαβούλευσης που διένειμε στις δημοτικές παρατάξεις και ζήτησε να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Η «Ενωτική Πρωτοβουλία» ανταποκρίθηκε θετικά καταθέτοντας μια σειρά από προτάσεις όπως: την :Επέκταση και διασύνδεση του προτεινόμενου ποδηλατοδρόμου με τον υφιστάμενο απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ αλλά και τον αναμενόμενο προς το Εύμοιρο, την ολοκλήρωση του Μουσείου Καπνού και διασύνδεση με την εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό. Αναβάθμιση Πληροφοριακών Υποδομών Δήμου Ξάνθης με προσθήκη στο πληροφοριακό σύστημα του Δήμου, τη διαχείριση αδέσποτων ζώων, υιοθεσίας και καταγγελιών. Συγκέντρωση οργανικών υπολειμμάτων από τους επαγγελματίες της Δημοτικής Αγοράς για την δημιουργία μάζας που θα αξιοποιείται για την παραγωγή ενέργειας. Ηλεκτρικό όχημα με περισσότερες θέσεις ΑΜΕΑ. Να χρησιμοποιηθεί πιλοτικά στην Παλιά Πόλη και μετά στην υπόλοιπη πόλη.

Αυτό το ΒΑΑ ποιος θα το πάρει;

Ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας του προγράμματος έχει οξύνει τις ενδοπερεριφερειακές αντιθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» της Αλεξανδρούπολης ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος τη ΠΕΔ κ. Βαγγέλης Λαμπάκης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου τον οποίο κατηγόρησε για αθέμιτο ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα ανέφερε πως του είπε ο κ. Παυλίδης ότι προσπάθησε να τον πιέσει να πάρει η Καβάλα ένα από τα δύο χρηματοδοτικά πακέτα:: «Είναι απίθανα άσχημο ένας θεσμικός να κάνει κάτι τέτοιο. Μου το είπε ο ίδιος ο κ. Παυλίδης ο οποίος βέβαια τον απέκρουσε» ανέφερε ο κ. Λαμπάκης κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου στο οποίο εγκρίθηκε η πρόταση που θα καταθέσει ό δήμος Αλεξανδρούπολης για το ΒΑΑ. Στο ρεπορτάζ επίσης αναφέρεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες από πρόσωπα που έχουν μια εικόνα από τις μελέτες όλων των περιοχών φαίνεται πως πληρούν καλύτερα τα κριτήρια και γι αυτό «προπορεύονται» – σ’ αυτήν την – πρώιμη ωστόσο φάση – η Καβάλα και η Δράμα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanhtopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσία Τοψίδη στην ημερίδα του τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της ΑΜΘ

«Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερης σημασίας γεωγραφική θέση της Περιφέρειάς μας στεκόμαστε …