Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στις 17 Μαΐου ξεκινάει ο αγωγός ΤΑΡ

Στις 17 Μαΐου ξεκινάει ο αγωγός ΤΑΡ

0
tap greece2

Έναρξη κατασκευής του μεγάλου έργου παρουσία αρχηγών κρατών Ελλάδος, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκίας, Αλβανίας

Την κορδέλα του δικού του success story πρόκειται να κόψει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τα εγκαίνια της έναρξης κατασκευής του αγωγού TAP σε περίπου οκτώ ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

Το έργο ύψους 2 δισ. ευρώ είναι μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, και βάζει για πρώτη φορά την Ελλάδα, με όρους κατασκευής και όχι απλώς… σχεδιασμού, στον χάρτη των αγωγών αναβαθμίζοντας την γεωπολιτική της θέση.

Σε μια πανηγυρική τελετή, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στις 17 Μαΐου να εγκαινιάσει την έναρξη κατασκευής του αγωγού, παρουσία των αρχηγών κρατών που εμπλέκονται στο έργο, (Αζερμπαϊτζάν, Τουρκίας, Αλβανίας και Ιταλίας) όπως επίσης και της Βουλγαρίας λόγω της συμμετοχής της στο διασυνδετήριο αγωγό IGB, ο οποίος και θα δώσει τη δυνατότητα μεταφοράς αζέρικου αερίου στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Αντίθετα με την τελετή παραχώρησης του ΟΛΠ στη Cosco που δεν παρέστη προφανώς επειδή αγγίζει ευαίσθητες συριζαϊκές “χορδές”, ο TAP αποτελεί για τον Πρωθυπουργό μια πρώτης τάξης ευκαιρία να μιλήσει για την Ελλάδα του αύριο, και των επενδύσεων.

Για τη κυβέρνηση, η σημασία του TAP είναι αδιαμφισβήτητη, τόσο γιατί αντιλαμβάνεται το γεωοπολιτικό του βάρος, όσο και επειδή είχε κάνει “σημαία” της την ανάγκη να αποκομίσει από τη συμφωνία το Δημόσιο επιπρόσθετα ανταποδοτικά οφέλη. Τελικά, η διαπραγμάτευση του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τη κοινοπραξία του αγωγού οδήγησε στο να υπάρξουν επιπρόσθετα ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), το οποίο και υπερδιπλασιάστηκε από τα 11 εκατ. ευρώ στα 32 εκατ. ευρώ για όλες τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός.

Θυμίζουμε ότι ο αγωγός TAP προωθήθηκε και προχωρά με την πλήρη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις για την απεξάρτηση της ευρωπαϊκής αγοράς από το ρώσικο αέριο της Gazprom , αποδυναμώνοντας την γεωπολιτική ισχύ της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή.

Εδώ και οκτώ μήνες η κυβέρνηση έχει αναπροσανατολίσει την ενεργειακή της πυξίδα εγκαταλείποντας το δόγμα Λαφαζάνη για “απεξάρτηση” της Ελλάδας από την ενιαία ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βάζοντας, αντίθετα, σε προτεραιότητα τα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ των αγωγών φυσικού αερίου που θα διέρχονται από το ελληνικό έδαφος και τα προωθεί τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και ο Αμερικανκός παράγοντας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (ΤΑP), που προορίζεται να μεταφέρει 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, που θα διασυνδέσει το ελληνικό τμήμα του TAP, τροφοδοτώντας βαλκανικές χώρες.

Αμφότερα τα έργα είναι μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα με προϋπολογισμό 1,5 δισ. και 250 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Το παρών στα εγκαίνια του TAP πρόκειται να δώσουν και εκπρόσωποι των εταιρειών που συμμετέχουν στη κοινοπραξία του αγωγού, και συγκεκριμένα στελέχη της ΒP, της SOCAR, της Snam, της Fluxys, της Enagas και της Axpo.

*Πηγή: energypress.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις: Οι αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Τι αλλάζει για τα ζευγάρια Αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις φέρνει διάταξη που ενσωματώθη…