Ελάχιστη συμμετοχή στην ενημερωτική συνάντηση, παρά το σύνθημα «να ξαναχτίσουμε τον αγροτικό χώρο»
Ενδιαφέρουσες ομιλίες και ιδέες για επιτυχείς συνεργασίες και συνεταιριστικές πρακτικές που αποδίδουν έμπρακτα
Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική συνάντηση αναφορικά με την ανάγκη δημιουργίας συνεργασιών και δικτυώσεων μεταξύ των παραγωγών ομοίων ή ομοειδών αγροτικών προϊόντων (γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών) του αγροδιατροφικού τομέα και την δημιουργία αλυσίδων αξίας, την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Με ελάχιστη συμμετοχή, σε σχέση με τα όσα βιώνει ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, η συνάντηση, με την μορφή ημερίδας, έλαβε χώρα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στην επιτακτική ανάγκη συνεργασιών κάτω από τις δύσκολες συγκυρίες για τον αγροτικό τομέα. Ο κ. Παυλίδης δεσμεύτηκε ακόμη στο θέμα των βοσκήσιμων γαιών, τονίζοντας ότι το ζήτημα δεν έχει λησμονηθεί, αφού η περιοχή μας έχει αδικηθεί στις διατάξεις που έχουν περάσει.
Το… κεράσι της Έδεσσας, πρότυπο δικτύωσης και συνεργασίας
Ο κ. Ευάγγελος Κυριακού, υπεύθυνος Τουρισμού της Δημοτικής Επιχείρησης Έδεσσας, αναφέρθηκε στα αγροτικά προϊόντα, και την αξιοποίηση της δικτύωσης και συνεργασίας στην διαχείριση ενός τουριστικού προορισμού μικρής κλίμακας, φέροντας ως παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στην Έδεσσα. Η on line προώθηση κερασιών, ενός τοπικού προϊόντος, έχει δημιουργήσει ένα αξιοζήλευτο σύστημα διακίνησης, που έχει αποσπάσει θετικές κριτικές και ήδη αποδίδει στους παραγωγούς που επέλεξαν να εμπλακούν στην όλη διαδικασία, ανοίγοντας ένα πλήθος δράσεων και τρόπων εκμετάλλευσης, προσφέρει δουλειά σε πολλούς αγρότες, που επέλεξαν να εισέλθουν στην νέα εποχή μέσω του διαδικτύου, με τα προϊόντα τους να φτάνουν σε όλο τον πλανήτη. Πέρα από την απευθείας πώληση σε πελάτες, που παραλαμβάνουν ένα όμορφο καφασάκι με κεράσια στην πόρτα τους, έχουν προχωρήσει στις μαρμελάδες και τα σοκολατάκια, για τα κεράσια που έχουν κάποιο μικρό ‘’κουσούρι’’. Έφτασαν μάλιστα να πωλούν τα κοτσάνια του κερασιού, από τα οποία βγαίνει ένα ευεργετικό αφέψημα με διουρητικές ιδιότητες, τα κουκούτσια, με τα οποία φτιάχνουν ένα αρωματικό έλαιο, αλλά ακόμη και την ‘’λάσπη’’ του κερασιού από την επεξεργασία, που γίνεται πρώτη ύλη για μια αλοιφή… μασάζ.
Με όραμα και σκληρή δουλειά ο «ΘΕΣγάλα» εξελίχθηκε σε πρότυπο συνεταιρισμό
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς», Αθανάσιος Βακάλης. Ένας συνεταιρισμός που ιδρύθηκε στα τέλη του 2010, χάρη στο όραμα και τις συνεχείς προσπάθειες μιας ομάδας αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγών. Σύντομα, και μέσα από την σκληρή δουλειά και το μεράκι των μελών του, εξελίχθηκε στον πρώτο πρότυπο παραγωγικό συνεταιρισμό αγελαδινού γάλακτος που λειτουργεί στην χώρα μας. Η δημιουργία και η πορεία του «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς» δικαίωσε τις προσπάθειες των μελών του για μια διαφορετική προσέγγιση στη συνεταιριστική αντίληψη. Με κεντρικό σύνθημα «Συνεταιριζόμαστε διαφορετικά» ο «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς» προσπαθεί να προασπίσει τα συμφέροντα των μελών του, συνδυάζοντας την παροχή υψηλής ποιότητας γάλακτος στους καταναλωτές σε δίκαιες τιμές, αντάξιες της υπεραξίας του τελικού προϊόντος. Η συνεχής αναπτυξιακή δυναμική του Συνεταιρισμού επιβεβαιώνει καθημερινά την επένδυση ψυχής των μελών του. Το Συμβούλιο Διοίκησης του Συνεταιρισμού αποτελείται από πέντε μέλη, ενώ ανώτατο όργανο, με βάση το καταστατικό του, είναι η Γενική Συνέλευση των μελών – παραγωγών. «Βιώσιμη ελληνική αγελαδοτροφία σημαίνει για μας διασφάλιση της ποιότητας του γάλακτος, άρα υπεραξία στο τελικό προϊόν, μείωση του κόστους παραγωγής, αύξηση της παραγωγικότητας του ζωικού κεφαλαίου, βελτίωση του διαχειριστικού επιπέδου των μονάδων και ανάπτυξη συνεργειών σε όλο το φάσμα του πρωτογενούς τομέα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βακάλης.
Ευ. Κυριακού: «Έχουμε μάθει να λειτουργούμε μόνοι μας σε όλα»
Παρά τα πολλά και χρήσιμα που ακούστηκαν στην εκδήλωση, με απτές αποδείξεις και αποτελέσματα, όπως το ότι με σωστή διαχείριση, η παραγωγή ενός προϊόντος μπορεί να δώσει δυνατότητα σε πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις, δεν υπήρξε το ανάλογο ενδιαφέρον από την πλευρά των αγροτών, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν με ελάχιστους παραγωγούς. Από πλευράς εκπροσώπων των φορέων τους, παρών ήταν ο κ. Αθανάσιος Λουκμακιάς, που τόνισε την σημασία του συνεταιρίζεσθαι και την χρησιμότητα παρόμοιων ενημερωτικών συναντήσεων. Η απαξίωση της συνάντησης ίσως επιβεβαιώνει αυτό που επισήμανε και ο κ. Κυριακού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε μάθει να λειτουργούμε μόνοι μας σε όλα. Ξεκινώντας από το σχολείο και φτάνοντας μέχρι τις σπουδές μας. Είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον που δεν έχει μάθει ποτέ του να συνεργάζεται, να το κάνει σε μια προχωρημένη ηλικία, χωρίς να σε δει καχύποπτα».