Σχόλια 23/10/15

0
Γίνεται πράξη η προεκλογική δέσμευση: «ξεμπερδεύουμε με το παλιό». Με την αύξηση ΦΠΑ σε οίκους ευγηρίας και κατάργηση επικουρικών υλοποιείται άμεσα…


Η Αναπτυξιακή
Η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ έχει ασχοληθεί εκτενέστατα με το θέμα της Αναπτυξιακής. Κι αυτό διότι θεώρησε – και έτσι τελικά ήταν – πως η ύπαρξη και λειτουργία της Αναπτυξιακής ήταν ένα σοβαρό αναπτυξιακό εργαλείο για το νομό μας.
Μάλιστα μέσω αυτής έγιναν ενέργειες και δράσεις που βοήθησαν τον νομό σε συγκεκριμένους τομείς να κάνει επενδύσεις και να δημιουργήσει προοπτικές. Το ότι αυτό το εργαλείο τελικά απαξιώθηκε οφείλεται αποκλειστικά στις λανθασμένες επιλογές ανθρώπων που επελέγησαν να το διοικήσουν. Χρησιμοποιήθηκε ως κομματικό μαγαζί με διάφορους αλεξιπτωτιστές, χωρίς γνώση του αντικειμένου και χωρίς εφόδια διοίκησης και οργάνωσης παρά με κομματικά κριτήρια.
Ως εκ τούτου η αποτυχία ήταν δεδομένη με συνακόλουθο και την οικονομική. Αποδείχτηκε για μια φορά ακόμη πως οι επιλογές φίλων, κολλητών ή δικών μας παιδιών πως δεν ενδείκνυται σε θέσεις με απαιτήσεις.
Γ.Δ.


Αναπτυξιακή ΙΙ
Από την άλλη βέβαια η Αναπτυξιακή ως οικονομικό- επενδυτικό εργαλείο είναι απαραίτητο στο νομό. Θα πρέπει όμως πρωτίστως τα λάθη του παρελθόντος να μην επαναληφθούν. Τόσο ως προς τη διοίκηση όσο και ως προς το προσωπικό που θα στελεχώσει την προσπάθεια.
Οφείλουν ως εκ τούτου να υπολογιστούν όλα με σοβαρότητα και μετά να προχωρήσει η ανασύσταση. Με νέους ανθρώπους, νέες ιδέες και βέβαια χωρίς κομματικές παρεμβάσεις και επιλογές.
Το «εργαλείο» της Αναπτυξιακής χρειάζεται στην Ξάνθη, αυτό είναι δεδομένο. Από κει και πέρα χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο στήσιμο σε νέες βάσεις.
Γ.Δ.


Ευρωπαϊκές αποκαλύψεις
Γαλλογερμανικό ντοκιμαντέρ ασχολείται με την περίφημη σκληρή διαπραγμάτευση κατά το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτή τη διαπραγμάτευση μίλησαν οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Πιερ Μοσκοβισί, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο. Είπε ο Γιούνκερ: «Είναι ένα εξαιρετικό κατόρθωμα από την μια οι Έλληνες με φόντο μια αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα απέρριψαν ένα κείμενο και ένα μήνα μετά η Ελληνική κυβέρνηση να προτείνει ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό απ’ αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Ποτέ δεν κατάλαβα την στρατηγική της Ελλάδας και πιστεύω πολύ ειλικρινά μετά απ’ όσα ζήσαμε ότι δεν είχε πραγματική στρατηγική αλλά τα σχέδια καταστρώνονταν μέρα με την ημέρα.»
Ο Πιερ Μοσκοβισί από την άλλη, τόνισε: «Ήθελαν να μας οδηγήσουν έως το τέλος Ιουνίου με το ρολόι στο χέρι ελπίζοντας ότι το Grexit να μας τρομάξει αρκετά ώστε να κάνουμε υποχωρήσεις στο χρέος και σε κάποιες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή ήταν η τακτική τους και ο Βαρουφάκης ήταν εδώ για να μην διαπραγματευτεί».
Καμία έκπληξη βέβαια δεν προκαλούν οι αποκαλύψεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων σε όσους είχαν μία στοιχειώδη πολύπλευρη ενημέρωση και κρίση. Ότι δηλαδή πήγαμε να διαπραγματευτούμε χωρίς στρατηγική, με μόνο όπλο τον εκβιασμό Βαρουφάκη ότι θα καταστραφεί η Ευρώπη από ένα Grexit, κάτι που φυσικά κατέρρευσε στην πράξη. Ο θαυμασμός βέβαια του κ. Γιούνκερ για τα επικοινωνιακά επιτεύγματα του πρωθυπουργού δεν μας τιμάει καθόλου σαν λαό…


Συγκρίσεις…
-Το παλιό πολιτικό σύστημα υποσχέθηκε μείωση του ΕΝΦΙΑ 7% κάθε χρόνο. Ο Τσίπρας υποσχέθηκε κατάργηση και τελικά τον διατήρησε χωρίς καμία μείωση.
-Το παλιό πολιτικό σύστημα νομοθέτησε τα επικουρικά ταμεία να δίνουν συντάξεις ανάλογα με τα έσοδά τους (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος). Ο Τσίπρας υποσχέθηκε κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και τελικά καταργεί τις επικουρικές συντάξεις.
-Το παλιό πολιτικό σύστημα υποσχέθηκε να μη μειώσει άλλο τις συντάξεις. Ο Τσίπρας υποσχέθηκε επαναφορά της 13ης σύνταξης και τελικά μειώνει ακόμα και τις κατώτερες συντάξεις.
-Το παλιό πολιτικό σύστημα μείωσε το ΦΠΑ στην εστίαση. Ο Τσίπρας αύξησε και πάλι το ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και σε όλα τα νησιά.
-Με το παλιό πολιτικό σύστημα επέστρεψαν 50 δις καταθέσεων στις τράπεζες. Επί Τσίπρα έφυγαν 50 δις τα οποία θα πληρώσουμε εμείς οι πολίτες με την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών
-Και επιπλέον είχαμε και bonus την αύξηση της φορολογίας των αγροτών, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, την φορολόγηση γηροκομείων και ιδιωτικής εκπαίδευσης…
Ναι αλλά ο Τσίπρας άνοιξε την ΈΡΤ και επαναπροσέλαβε τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών και κυρίως είναι αριστερός και τον ανάγκασαν να τα επιβάλει όλα αυτά, ενώ το παλιό πολιτικό σύστημα το έκανε με απόλαυση…


Εις ώτα μη ακουόντων οι Ευρωπαίοι
Το Μέγαρο Μαξίμου σχολίασε με non paper το περιεχόμενο των δελτίων ειδήσεων, γεγονός ασυνήθιστο, δείχνοντας ενοχλημένο από τα περί καταιγίδας φόρων, περικοπών συντάξεων κλπ. Στα ίδια δελτία, βέβαια, προβλήθηκαν αποσπάσματα από γαλλογερμανικό ντοκιμαντέρ με θέμα τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο Μνημόνιο. Ο Γιούνκερ λέει εκεί με ευθύτητα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο, ότι κορόιδεψε την κοινή γνώμη με το δημοψήφισμα και πήγαινε χωρίς σχέδιο, μέρα με τη μέρα. Ο Μοσκοβισί είπε ότι το αφεντικό στη διαπραγμάτευση ήταν ο Παππάς, ενώ ο Βαρουφάκης βρισκόταν εκεί εντελώς διακοσμητικός, αφού δεν ήθελε ουσιαστικά να διαπραγματευτεί. Επίσης, ο Σόιμπλε ενημερώνει ότι όλοι σχεδόν μας ήθελαν εκτός ευρώ. Γι’ αυτές τις δηλώσεις, όμως, δεν υπήρξε ούτε non paper, ούτε καν μια τόση δα ‘’διαρροή’’. Τους αποκαλούν ψεύτες, ανεπαρκείς, κυνικούς και καιροσκόπους και δεν μπαίνουν στον κόπο, ως κυβέρνηση, να αρθρώσουν μία απάντηση. Και γιατί να το κάνουν βέβαια; Η κοινή γνώμη απομακρύνθηκε από το ‘’πολιτικό ταμείο’’ και ουδέν λάθος αναγνωρίζεται πλέον. Το πολύ-πολύ να κατηγορήσουμε τον Γιούνκερ ότι έκλεισε τις τράπεζες, αφού οι κακοί ξένοι θέλουν μόνο την καταστροφή μας. Η κυβέρνηση έχει πλέον τον χρόνο που χρειάζεται, εκτός τραγικών απροόπτων. Και αυτόν της τον έδωσε πρόσφατα ο ελληνικός λαός.
Χ.Δ.


Τελικά ίσως υπάρχει κάπου σχέδιο
Στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μπορεί να μας κατηγορούν ότι δεν είχαμε σχέδιο, αλλά τελικά ίσως να υπάρχει κάπου αλλού. Προεκλογικά, τον Ιανουάριο, ο Αλέξης Τσίπρας διεκήρυσσε την υπαγωγή όλων των ανεξάρτητων αρχών απευθείας στον Πρωθυπουργό. Επειδή η διαπραγμάτευση δεν μας ‘’βγήκε’’, υπήρξε μια συγκράτηση αρχικά, αλλά το σχέδιο του πλήρους ελέγχου των πάντων από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού φαίνεται να παραμένει. Μετά τον νόμο Μπαλτά επανήλθαν με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων με τις καταδικαστέες ΠΝΠ. Τις συνεχείς επιθέσεις στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τον έλεγχο πάσης φύσεως ψηφιακής μεταφοράς σήματος ή δεδομένων. Την ανάθεση αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπερυπουργό Παππά με το νομοσχέδιο που είναι υπό ψήφιση στη Βουλή μέχρι το Σάββατο. Τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες απομάκρυνσης του διευθυντή της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και την προσπάθεια ανατροπής του Διοικητή της ΤτΕ. Τελευταίο, η απομάκρυνση της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, Κ. Σαββαΐδου. Μια καθαρά καθεστωτική νοοτροπία, που, όπως σχολίασε ευρωπαίος αξιωματούχος «δημιουργεί ανησυχία ότι η αποπολιτικοποίηση της διοίκησης δεν θα προχωρήσει έτσι όπως προβλέπεται και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα όσα συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι». Η κυβερνητική εκπρόσωπος κα Γεροβασίλη μας θύμισε όμως ότι «είμαστε κυρίαρχο κράτος, αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε και η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ομοφώνως με εισήγηση του υπουργού Οικονομικών ήταν αυτή και έγινε αποδεκτή». Τελεία και παύλα.
Χ.Δ.


Παραλειπόμενα Επιμελητηρίου 1:Καυγάς για το τίποτα…
Καυγάς άνευ λόγου και ουσίας έγινε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Επιμελητηρίου και αφορούσε εμμέσως πλην σαφώς τον πρόεδρος της ΟΕΒΕΕ κ. Μπατζακίδης παρότι ο ίδιος δεν παραβρίσκονταν στην συνεδρίαση. Συγκεκριμένα ο καυγάς ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος του σωματείου πτυχιούχων επισκευαστών αυτοκινήτων Ξάνθης κ. Ιωαννίδης ζήτησε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Μωραΐτη να πληροφορηθεί γιατί στην σύσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη δεν κλήθηκε να παραστεί ο ίδιος εγγράφως. Ο κ. Μωραΐτης του είπε πως κλήθηκε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΕ κ. Μπατζακίδης ο οποίος και δεν παρέστη εκείνος επέμενε και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Μπατζακίδη ο οποίος και όπως είπε ο κ. Ιωαννίδης διέψευσε τον κ. Μωραϊτη ότι κλήθηκε εγγράφως. Ο κ. Μωραΐτης είπε πως κλήθηκε τηλεφωνικώς και ότι ο ίδιος τον πήρε τηλέφωνο και του είπε πως δεν μπορεί… και τότε ο κ. Ιωαννίδης του είπε πως ψεύδεται και ο κ. Μωραΐτης του είπε να ανακαλέσει και μπλα μπλα μπλα… ένας καυγάς για το τίποτε! Αυτό που μένει απ ‘ όλα αυτά πέρα είναι πως το θέμα του παραεμπορίου αυτοκινήτων που ήταν και το αντικείμενο της σύσκεψης με τον αντιπεριφερειάρχη είναι πολύ σοβαρό και χρήζει αντιμετώπισης και το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι αν κρίνουμε από την στάση της ΟΕΒΕ δεν αντιμετωπίζεται με την δέουσα σοβαρότητα σε αντίθεση με την στάση του ΕΒΕ που ειδικά σε θέματα παντός είδους παραεμπορίου έχει πρωτοστατήσει. Κι αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε!
Μ.Ξ.


Παραλειπόμενα Επιμελητηρίου 2: Για τον τοπικό Τύπο

Όπως επίσης πρέπει να αναγνωρίσουμε στον πρόεδρο του ΕΒΕ Στέλιο Μωραΐτη ότι είναι από τους λίγους (εξ όσων έχω ακούσει) που αναγνωρίζουν την σημασία και το έργο που επιτελεί ο τοπικός Τύπος όχι όμως μόνο αυτό αλλά κυρίως την ανάγκη που έχει να στηριχθεί από όλους τους φορείς στην προσπάθειά του να επιβιώσει μέσα σ’ ένα αντίξοο οικονομικά και άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Και γι αυτό την ίδια στιγμή που κάποιοι άλλοι φορείς κόβουν συνδρομές το Επιμελητήριο αυξάνει το κονδύλι για συνδρομές στον τοπικό Τύπο με τροποποίηση στον προϋπολογισμό του. Την τοποθέτηση του κ. Μωραΐτη που ήταν άκρως επαινετική και υποστηριχτική για τον τοπικό Τύπο υπερθεμάτισε και ο κ. Αντώνης Κοσμίδης.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…