Έτρεξαν συνεχόμενα για 32 ώρες τη διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη συνολικής απόστασης 246χλμ.!
Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον υπερ-μαραθώνιο ο 3ος Ξανθιώτης δρομέας Α. Καμαριανάκης που εγκατέλειψε στα 196χλμ. λόγω τραυματισμού
Μεγάλες στιγμές έζησε ο ξανθιώτικος αθλητισμός το διήμερο 25-26/09/2015, καθώς τρεις Ξανθιώτες δρομείς συμμετείχαν στο «Σπάρταθλον 2015» γράφοντας τη δική τους ιστορία!
Οι Γιάννης Πυργελής, Λεωνίδας Ξανθόπουλος και Ανδρέας Καμαριανάκης ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής από την Αρχαία Αγορά της Αθήνας (σημείο εκκίνησης των ημεροδρόμων κατά την αρχαιότητα) και (οι δύο από αυτούς) τερμάτισαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην Σπάρτη, μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα, διανύοντας μία διαδρομή 246χλμ. σε περίπου 32 ώρες, με τον Καμαριανάκη να εγκαταλείπει στα 196χλμ. της διαδρομής λόγω τραυματισμού που δεν του επέτρεπε να συνεχίσει την προσπάθεια του.
Οι Γιάννης Πυργελής και Λεωνίδας Ξανθόπουλος ωστόσο, τρέχοντας κάτω από όλες σχεδόν τις καιρικές συνθήκες (έντονη ηλιοφάνεια και ζέστη στο ξεκίνημα, κρύο και βροχή τις βραδινές ώρες) και ακολουθώντας την πορεία που είχε κάνει ο Φειδιππίδης το 490 π.χ. (όταν εστάλη από τους Αθηναίους στη Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθεια των Λακεδαιμονίων πριν τη μάχη του Μαραθώνα) τερμάτισαν μέσα σε κλίμα συγκίνησης και χαράς, για το σπουδαίο κατόρθωμα τους.
Μαζί τους στην υπερ-προσπάθεια ήταν από την πρώτη στιγμή η ομάδα υποστήριξης αποτελούμενη από τους Σάκη Δασκαλόπουλο, Δημήτρη Μπαλτατζή, Κατερίνα Βλαχαντώνη, Βάλια Σιδεράκη, Σοφία Στεργίου, Ελένη Τσολακίδου. Επίσης ως ομάδα υποστήριξης του Ανδρέα Καμαριανάκη τον αγώνα έζησαν από κοντά οι Τάσος Καλπάκης και Χρήστος Ευστρατίου.
«Το δυσκολότερο κομμάτι είναι η προετοιμασία, σωματική και ψυχολογική»
Ο Γιάννης Πυργελής συμμετείχε για 2η συνεχόμενη χρονιά στον ιστορικό αγώνα, αντίθετα με τον… συνοδοιπόρο του Λεωνίδα Ξανθόπουλο, ο οποίος πήρε μέρος για πρώτη φορά. Ο έμπειρος δρομέας (με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας) που έτρεξε με την ομάδα των «xanthirunners» και έκανε όλη τη διαδρομή παρέα με τον Πυργελή, μίλησε στο «Ε» για την ξεχωριστή εμπειρία του «Σπάρταθλον». Ο κ. Ξανθόπουλος αρχικά αναφέρθηκε στην προετοιμασία που χρειάζεται για έναν τόσο δύσκολο και επίπονο αγώνα:
Λ.Ξ.: «Το δυσκολότερο κομμάτι θεωρώ ότι είναι η προετοιμασία η οποία είναι έντονη και χρονοβόρα και όχι τόσο η σωματική, αλλά κυρίως η ψυχολογική γιατί η πίεση του αγώνα είναι μεγάλη. Παρέα με τους συναθλητές μου κάναμε καθημερινά προπονήσεις σε διάφορες αποστάσεις, φτάνοντας τα 200χλμ. την εβδομάδα. Κάναμε κομμάτι – κομμάτι την προετοιμασία καθώς χρειάζεται να «χτιστεί» σωστά ο οργανισμός για ένα τέτοιο εγχείρημα, ενώ φροντίζαμε να προπονούμαστε σε διάφορες καιρικές συνθήκες (ήλιο, βροχή, κρύο), μέρα αλλά και νύχτα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις αντίστοιχες δυσκολίες κατά τη διάρκεια του αγώνα των 246χλμ.».
Για τις σκέψεις που περνάνε και κυριεύουν το σώμα σε μία τόσο κοπιαστική προσπάθεια αλλά και κατά τον τερματισμό ο κ. Ξανθόπουλος πρόσθεσε:
Λ.Ξ.: «Όπως ανέφερα η ψυχολογική πίεση είναι τεράστια οπότε προσπαθείς να είσαι όσο το δυνατόν πιο ήρεμος, ώστε να τα δίνεις για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στην σωματική κόπωση και ένταση της προσπάθειας. Δεν μπορείς να σκέφτεσαι κάτι άλλο πέρα από τον τερματισμό, ενώ η σημαντικότερη βοήθεια για εμένα ήρθε από τον συναθλητή μου Γιάννη Πυργελή που βγάλαμε όλη την απόσταση μαζί, ενώ τεράστια ήταν η βοήθεια που είχαμε από την ομάδα υποστήριξης που έπαιξε το δικό της σημαντικό ρόλο στο να τερματίσουμε επιτυχώς. Από εκεί κι έπειτα όσο βλέπεις ότι μειώνονται τα χιλιόμετρα παίρνεις κουράγιο και δύναμη για να τερματίσεις. Στον τερματισμό τα συναισθήματα ήταν απερίγραπτα, μεγάλη χαρά για όλη την παρέα και την ομάδα μας».
Όσον αφορά το αν θα επιχειρούσε και στο μέλλον να τρέξει στον υπερ-μαραθώνιο, ο Σπαρταθλητής δήλωσε:
Λ.Ξ.: «Ναι αφού το έκανα μία φορά θεωρώ ότι θα μπορούσα να επιχειρήσω ξανά, γιατί όχι και του χρόνου. Σίγουρα όμως δεν είναι κάτι απλό καθώς πέρα από τη χρονοβόρα προετοιμασία θα πρέπει να είμαι 100% υγιής και χωρίς τον παραμικρό τραυματισμό, καθώς ακόμη και μία μικροενόχληση μπορεί να σε οδηγήσει να διακόψεις τον αγώνα».
Από την πλευρά του ο Γιάννης Πυργελής δήλωσε:
Γ.Π.: «Κατεβαίνοντας στο Σπάρταθλον το σύνθημα μας ήταν ¨Όλοι μαζί για το όνειρο¨, το οποίο για εμένα και τον συνοδοιπόρο μου Λεωνίδα Ξανθόπουλο έγινε πραγματικότητα χάρη σε μία καταπληκτική ομάδα υποστήριξης. Αυτή η ομάδα ήταν για 246 χλμ. τα πόδια μας, τα μάτια μας, το μυαλό μας και η ψυχή μας και γι’ αυτό το λόγο τους ευχαριστώ πολύ».
Για την 2η εμπειρία του «Σπάρταθλον» και τις επόμενες… προκλήσεις ο Ξανθιώτης δρομέας τόνισε:
Γ.Π.: «Όταν βάζεις στόχους και πιστέψεις στις δυνάμεις μπορείς να τους πετύχεις. Φέτος με μεγαλύτερη εμπειρία ήξερα πώς να κατανέμω σωστά τις δυνάμεις μου για να φτάσω στον τερματισμό παρέα με τον Λεωνίδα. Όσο για τη συνέχεια θα δούμε, προς το παρόν ξεκούραση και θα αρχίσω να προετοιμάζομαι για τον 2ο Δημοκρίτειο Ημι-μαραθώνιο που θα γίνει στην Ξάνθη την Κυριακή 29/11/2015».