Ψηφίζεται απόψε το νομοσχέδιο-γρίφος που περιλαμβάνει πλειστηριασμούς κατοικιών – Ανενημέρωτοι δηλώνουν οι δικηγόροι για τις ακριβείς αλλαγές
Κ. Κιούση: Ικανοποίηση των τραπεζών με τον νέο κώδικα και επιπτώσεις στην άσκηση δικαιωμάτων του πολίτη
Γρίφος για τον δικαστικό και νομικό κόσμο παραμένει ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που αναμένεται να ψηφιστεί απόψε και φέρνει αλλαγές στο ακανθώδες θέμα των πλειστηριασμών, ενώ περιέχει διατάξεις που θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για τις αστικές δίκες. Αν και το σχέδιο του επίμαχου Κώδικα έχει αποτελέσει στο παρελθόν ‘’κόκκινο πανί’’ για τους δικηγόρους, εντούτοις μέχρι την τελευταία στιγμή, από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης, τηρείται σιγή ιχθύος για τις βασικές συντεταγμένες του. Οι δικηγόροι αντιδρούν έντονα στα προνόμια των τραπεζών που παρέχονταν με τις διατάξεις του προηγούμενου σχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς και στην ενδεχόμενη εξέταση μαρτύρων στις πολιτικές δίκες.
Νέα αποχή δικηγόρων στο βάθος
Με νέα αποχή προειδοποιούν οι δικηγόροι της χώρας, παραπέμποντας στο πανελλαδικό δημοψήφισμα που διενήργησαν πριν λίγους μήνες. Με το δημοψήφισμα εκείνο τάχθηκαν κατά των νέων διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, γνωστών ως «σχέδιο Χαμηλοθώρη», που είχαν περιληφθεί στο νομοσχέδιο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου. Την στάση τους αυτή επαναβεβαίωσαν και στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, την περασμένη Παρασκευή. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει μέχρι σήμερα, 22 Ιουλίου, τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προκειμένου να υπάρξει σημαντική αναμόρφωση των διαδικασιών και το σύστημα Δικαιοσύνης να βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, αλλά και να μειώσει το κόστος των δικαστικών διαδικασιών. Αυτό προβλέπει ρητά το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε μόλις χθες τα ξημερώματα και, ουσιαστικά, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων που συνεδρίασε την Παρασκευή ειδικά για το θέμα, δεν είχε αντικείμενο συζήτησης.
Κ. Κιούση: «Μας κρατούν στο ‘’σκοτάδι’’ για να μην αντιδράσουμε»
Το «Ε» επικοινώνησε με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Κική Κιούση, η οποία επιβεβαίωσε την εσκεμμένη άγνοια που επικρατεί γύρω από τις ακριβείς διατάξεις του Κώδικα λίγο πριν την ψήφισή του. «Ενώ εξαγγέλλεται νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας δεν είχε στα χέρια της το σχέδιο που προτείνεται», δήλωσε η κα Κιούση, για να συμπληρώσει: «Η Συντονιστική μας Επιτροπή, με 13 προέδρους Συλλόγων, είναι σε συνεχείς επαφές και επικοινωνία ώστε να μπορέσει να εξετάσει εγκαίρως τον νέο Κώδικα και να διαπιστώσει αν πρόκειται ουσιαστικά για το ‘’σχέδιο Χαμηλοθώρη’’ στο οποίο αντιδράσαμε ή αν έχουν ενταχθεί οι προτάσεις που έκανε η νέα νομοπαρασκευαστική». Οι προτάσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων που κατατέθηκαν επισήμως, τείνουν στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, αλλά με την ταυτόχρονη διασφάλιση και προστασία του πολίτη, εξήγησε η κα Κιούση. Παρόλα αυτά, οι προτάσεις που συντάχθηκαν ως νέο σχέδιο σε συνεργασία με δεύτερο Αρεοπαγίτη, δεν έγιναν δεκτές από τους «θεσμούς», μας ενημέρωσε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, οι οποίοι επιμένουν στο σχέδιο «Χαμηλοθώρη».
Εξυπηρέτηση τραπεζών και άνοιγμα επαγγελμάτων
Με την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, υπάρχει φόβος στους δικηγορικούς κύκλους ότι επιχειρείται η αποδυνάμωση του πολίτη απέναντι στις τράπεζες. «Προωθείται μία λογική απλοποίησης κατασχέσεων, χωρίς ο πολίτης να μπορεί να προβάλλει όλα αυτά τα οποία του παρέχει ο νόμος, σε κάθε περίπτωση να προλαμβάνει αυτές τις δυσκολίες ή τις ανωμαλίες που μπορεί να έχει μία αναγκαστική εκτέλεση» τονίζει η κα Κιούση, για να επισημάνει: «Πέρα από τα συνδικαλιστικά δικαιώματα του κλάδου μας, που θίγονται, ρόλος μας είναι και η προστασία του πολίτη, ο οποίος με τον νέο Κώδικα δεν έχει ούτε το δικαίωμα έφεσης». Χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας των νέων διατάξεων, είναι και το γεγονός ότι έρχεται σε προνομιούχο σειρά, σε τυχόν πλειστηριασμό, η τράπεζα, ως πρώτη τη τάξει, και έπεται το δημόσιο.
Π. Συμεωνίδου: «Μόνο ο νόμος Κατσέλη προστατεύει αυτή τη στιγμή τους πολίτες»
Η διαδικασία της άμεσης εκτέλεσης, που μέχρι τώρα μπορούσε να διαρκέσει ακόμη και μερικά χρόνια, με τον νέο Κώδικα θα ολοκληρώνεται μέσα σε 45 περίπου μέρες, δηλώνει με την σειρά της η δικηγόρος Πόπη Συμεωνίδου. «Αυτή την στιγμή μόνο ο νόμος Κατσέλη προστατεύει τους πολίτες σε περιπτώσεις πλειστηριασμού, καθώς μόνο με αυτόν καταστέλλονται τα κατασχετικά μέτρα», τονίζει η ίδια. Μέχρι πέρυσι, η εκδίκαση υποθέσεων που αφορούσαν την ρύθμιση χρεών είχε φτάσει μέχρι και το τέλος του 2025. Από 1-1-2015, όπως μας ενημέρωσε η κα Συμεωνίδου, έγινε επαναπροσδιορισμός της εκδίκασης των υποθέσεων που είχαν οριστεί αρχικά για τα έτη 2018-2025 και οι οποίες έχουν αρχίσει να εκδικάζονται με χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης μέχρι το τέλος του 2016. Αυτό, βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα να ‘’στριμώχνονται’’ κάθε εβδομάδα δεκάδες υποθέσεις στα πινάκια των Ειρηνοδικείων όλης της χώρας.
«Ήξεις αφήξεις» η απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης
Στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρό της και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Βασίλη Αλεξανδρή, για την επιστολή που απηύθυνε στον υπουργό Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλο, ζητώντας επίσημη πληροφόρηση για το σχέδιο του Κώδικα που κατατέθηκε χθες. Η απάντηση του Υπουργού ανέφερε ότι κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες του δικηγορικού σώματος, ότι η προσφάτως συγκροτηθείσα νομοπαρασκευαστική επιτροπή συνεχίζει το έργο της και ότι γίνεται προσπάθεια να συντεθούν άμεσα συγκεκριμένες επίμαχες διατάξεις, οι οποίες θα επιτρέψουν την ομαλή εναρμόνιση με τις αρχές του δικονομικού μας συστήματος. Επίσης ανέφερε ότι παρακολουθεί προσωπικά τις σχετικές εργασίες και ελπίζει σύντομα να είναι σε θέση να παρουσιάσει το τελικό προϊόν των εργασιών. Μια απάντηση «ήξεις αφήξεις», όπως την χαρακτήρισε η κα Κιούση, σε μια προσπάθεια να περάσει και πάλι ένα νομοσχέδιο εντός του καλοκαιριού, όπως και το προηγούμενο, ώστε να μην υπάρξουν έντονες αντιδράσεις.
Η απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων
«Η Ολομέλεια αποφάσισε: Α. Να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε συνεργασία με τους δικηγόρους-μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Β. Να εξουσιοδοτήσει την Συντονιστική Επιτροπή να συγκληθεί, ευθύς αμέσως μόλις γνωστοποιηθεί το υπό κατάθεση νομοσχέδιο προκειμένου να το αξιολογήσει». Το δικηγορικό σώμα εξέφρασε για μια ακόμη φορά την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή του, στο προηγούμενο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, τον παρελθόντα Νοέμβριο. Την αντίθεση αυτή των δικηγόρων κατέδειξε και το πανελλαδικό δικηγορικό δημοψήφισμα της 2ας και 3ης Δεκεμβρίου 2014, όπου το 93% των συμμετεχόντων απέρριψε τις διατάξεις του, θεωρώντας ότι παραβιάζουν τις αρχές της δίκαιης δίκης, καθώς και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών. Πάντως εάν τυχόν κριθεί ότι επανέρχονται οι προηγούμενες διατάξεις, «τότε υπάρχει ήδη μία απόφαση από το δημοψήφισμά μας, η οποία αναφέρει ότι βρισκόμαστε σε αποχή και εκκινούμε πάλι την παλαιότερη διαδικασία», κατέληξε η κα Κική Κιούση.
Â